fbpx

Presenečenje: Dejan Židan se poslavlja z vrha SD! So ga v to prisilili strici iz ozadja?

Nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan (Foto: STA)

Na današnji dan, 28. maja 2014, je Dejan Židan prevzel vodenje SD. Po 6 letih je Dejan Židan svoje sodelavce obvestil, da odstopa z mesta predsednika SD. Izjava za medije bo po seji predsedstva ob 17. uri v avli TR3,” so sporočili na uradnem Twitter profilu stranke Socialnih demokratov. Kot smo izvedeli, z njegovim vodenjem stranke niso bili zadovoljni tudi vplivni “strici iz ozadja”, za katere je znano, da imajo v stranki glavno besedo. Za njegovega naslednika se omenja radikalna evropska poslanka Tanja Fajon.

Današnji dan je za mnoge politične analitike postregel z nenavadnim presenečenjem – vodja naslednice Zveze komunistov, Dejan Židan, je napovedal svoj odstop z mesta predsednika stranke SD.

Kot je pričakovati, bo na tiskovni konferenci ob 17. uri hvalil svoj mandat z visokoletečimi besedami o uspehih svojega dela, toda številni člani in podporniki z njegovim vodenjem stranke niso bili zadovoljni.

Židan namreč Socialnim demokratom ni prinesel pričakovanega preboja stranke, ki se je vse bolj pomikala v radikalno levo, dolgih let na oblasti pa niso izkoristili za potrebne reforme. Predsednik Židan je stranko v svojem mandatu še bolj utrdil kot stranko parcialnih interesov – najbolj pomemben jim je bil vpliv v državnem gospodarstvu – za njimi pa so pustile pečat številne korupcijske afere, ki pa zaradi vpliva te stranke v pravosodju še niso dobile pravnega epiloga. Na zadnjih državnozborskih volitvah je stranka SD dobila deset poslanskih sedežev, na evropskih volitvah pa dva evropska poslanca.

Hana Murn