fbpx

Pazite se prevar: Dejan Židan v stilu klovna Karla Erjavca obljublja, da bo minimalna plača po njegovem odhodu iz politike znašala približno enkrat več kot sedaj!

Dejan Židan (Foto: STA).

Predsednik stranke SD Dejan Židan ima očitno več skupnega s Karlom Erjavcem, kot bi si kdo mislil. Ne samo, da se oba poslužujeta taktike sprenevedanja in valita vso krivdo za neuspeh Cerarjeve vlade le na SMC, ampak sta spretna tudi v dajanju populističnih in praznih obljub. Židan namreč sedaj obljublja, da ko bo odšel iz sveta politike, bo minimalna plača znašala približno enkrat več kot sedaj. “V vsakem primeru bo čez 1.000 evrov,” pravi, medtem ko Erjavcu niti deset let po znameniti obljubi ni uspelo dvigniti pokojnin na tisoč evrov, kot je obljubil. Še več, v času njegovih levih vlad so pokojnine več let padale. 

Prvak socialnih demokratov Dejan Židan je svoje obljube nanizal med snemanjem oddaje Volitve: nov začetek na Planet TV, kjer je med drugim spregovoril o svojih težavah z visokim krvnim pritiskom. Ko je pred krajevno tablo Ribnice voditelj Mirko Mayer dejal, da jih sedaj na kolesarski poti čakajo še desni ovinki, je Židan na to pripomnil, da če bi bili ovinki samo v desno, bi zavozili. Seveda pa je največ pozornosti vzbudila obljuba Židana o povišanju minimalne plače, ki naj bi znašala približno enkrat več kot sedaj, ko se bo poslovil iz sveta politike.

Dosedanji mandati jim niso zadoščali
Na tem mestu se človek vpraša, koliko mandatov stranka SD potrebuje za uresničevanje svojih obljub in programov? Namreč, Židan je že med predstavljanjem programa z naslovom Samozavestna Slovenija pripomnil, da je stranka v roku štirih let sposobna izvršiti pomemben del programa, v osmih letih pa celotnega. Očitno jim čas Pahorjeve, Bratuškine in Cerarjeve vlade ni zadoščal, da bi uresničili, kar so si zadali, saj so vedno za vse krivi drugi, samo stranka SD ne. Seveda se vsakdo upravičeno vpraša, čemu bi sedaj verjeli obljubam?

Foto: YouTube

Slovenija si bo zapomnila kar dva politična prevaranta
Židanova obljuba o povišanju minimalne plače je v rangu populistične obljube Karla Erjavca, ki je v preteklosti med drugim obljubljal pokojnine v znesku tisoč evrov, vidimo pa lahko, da je realnost večine slovenskih upokojencev popolnoma drugačna, saj pokojnine ljudem, ki so celo življenje delali in vplačevali v državno blagajno, ne omogočajo človeku dostojnega življenja. Prav tako so v stranki obljubljali vzpostavitev demografskega sklada, v okviru katerega želijo, da bi se kupnine in dividende iz državnega premoženja namenile za bodoče upokojence – kot pa lahko vidimo, tudi ta obljuba v iztekajočem se mandatu ni bila izpolnjena. Zakaj bi bilo pri stranki SD kaj drugače, glede na to, da so bili toliko časa v vladi, pa minimalna plača za delo s polnim delovnim časom od 1. januarja 2018 dalje znaša 842,79 evra bruto, kar je 638 evrov neto?

O takšnih plačah, o katerih govori Židan, lahko govorimo šele, ko bo slovensko gospodarstvo tega sposobno in bo manj obdavčeno. Slovenija ima namreč na področju današnjega davčnega sistema visoko obdavčitev dela, kar vpliva na nekonkurenčnost gospodarstva, imamo pa tudi ‘ostanke’ davkov, ki so bili sprejeti v času krize. V stranki SD predlagajo davčno prestrukturiranje, da se razbremeni delo in se bolj obdavči kapital, pri čemer se poraja pomislek in bojazen, da bi pri davčnem prestrukturiranju, kot ga imajo v mislih Socialni demokrati, prišlo celo do povečanja davkov. Z razvojno politiko stranke SD takšne obljube o več kot tisoč evrih minimalne plače, brez rigoroznih reform niso mogoče, zato je jasno, da gre vnovič le za populistične izjave pred volitvami, kot smo že vajeni.

N. Ž.