[Dejstva] Pokojnine in letni dodatek – vladna prevara

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Smo v času, ko nas nekateri skušajo prepričati, kako dobro menda je v Sloveniji v času vlade Roberta Goloba poskrbljeno za upokojenke in upokojence. Sporočajo celo, da bodo uživalci pokojnin 30. junija prejeli 5 evrov več letnega dodatka kot pred letom dni. 5 evrov več! Ob 10,5-odstotni inflaciji, o dvigu pokojninskih osnov za izplačilo dodatka pa tako nihče nič ne govori.

Nadalje je na spletnih straneh (prek platforme Google) nekdo zelo veliko plačal za oglas z lažno vsebino o pokojninah, dodatkih in podobno. Kakšna pa je resnica? Dejstva so takšna.

Vlada Roberta Goloba je že septembra lani z rebalansom proračuna določila, da bo uživalcem pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja letni dodatek v letu 2023 izplačan v zneskih, ki so za 5 evrov višji kot lani. Hkrati pa je določila tudi višje pokojninske osnove za to izplačilo. O tem danes nihče ne govori, niti Janez Sušnik iz ZDUS ne, kaj šele mediji.

Predvidene pokojninske osnove je vlada že lani določila višje za 5,2 odstotka. Natančni podatki so razvidni iz preglednice v nadaljevanju. Nato je na te zneske pokojninske osnove  določila višino letnega dodatka, za 5 evrov več, kar v odstotkih pomeni od 1,1 do 3,5 odstotka več. Zaradi višjih pokojninskih osnov pa bodo nekateri lahko prejeli celo manj letnega dodatka kot lani.

Že lani se je tako Golobova vlada odločila, da se bodo pokojnine v začetku leta 2022 povečale za 5,2 odstotka. Letos pa so nato blefirali, kako so do tega porasta prišli z “izračuni” na podlagi rasti cen življenjskih stroškov (inflacije) in rasti plač. Izrednih uskladitev, kot je Svet zavoda ZPIZ predlagal že v začetku septembra 2022 in tudi zdaj, pa vlada ni upoštevala. Z vsem skupaj je tako že lani nakazala, da tega ne bo sprejela niti v nadaljevanju.

Svet ZPIZ je lani predlagal izredno uskladitev pokojnin v višini 4,4 odstotka, letos pa še za 3,5 odstotka. Nič od tega Robert Golob in njegova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) niso sprejeli. Če bi sprejeli (tako kot je to storila vlada pred tem), bi bile pokojnine danes višje za 13,67 odstotka. Tako pa so višje zgolj za 5,2 odstotka, kolikor je bila ob 10,5-odstotni inflaciji zadnja uskladitev.

In kakšen bo letošnji dodatek?

Izplačan bo z junijskimi pokojninami, 30. junija 2023. Uživalcem pokojnin bo letni dodatek v letu 2023 izplačan v naslednjih zneskih:

 

Takšne pokojninske osnove in višine dodatka so bile lani, v letu 2022:

Vir: ZPIZ

Moja Dolenjska