fbpx

Dejstva: Preverili smo tri Šarčeve trditve, ki so se izkazale za zavajujoče!

Foto: sta

V zadnjih dneh je Marjan Šarec, predsednik vlade in predsednik stranke LMŠ, zatrjeval, da je slovenska južna meja dobro varovana, Slovenija je varna država, vsi, ki se z njim ne strinjajo, pa sejejo sovražni govor, so revanšisti in podobno. Izrekel je tudi več trditev, na portalu pa smo preverili tri. Dejstva kažejo, da Marjan Šarec javnost zavaja, milo rečeno.

Pa poglejmo v nadaljevanju, kaj je dejal in kakšna so dejstva.

1. trditev: Na mejo smo naročili nove ograje.
Dejstvo: Ministrstvo za javno upravo je včeraj, v torek, 14. maja 2019, tri dni po velikem protestu v Črnomlju, objavilo javni razpis za dobavo stebrov in sidrnih vijakov ter montažo panelne ograje na meji s Hrvaško. Naročili so 3.800 metrov ograje, rok za predložitev ponudb je 10. junij 2019. Ponudba mora biti veljavna do 1. novembra 2019. To pomeni, da bodo pogodbo lahko sklepali vse do 1. novembra. Od sklenitve pogodbe do izvedbe del pa lahko poteče še precej časa. Naročilo 3.800 metrov ograje je razvidno iz razpisne dokumentacije, podatek so včeraj za naš portal potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo.

Slovenija ima s Hrvaško okoli 670 tisoč metrov skupne meje, od tega 380 tisoč kopenske in 290 tisoč metrov rečne meje (od tega gre 118 kilometrov po Kolpi, v Beli krajini okoli 50 kilometrov). Naročenih 3.800 metrov dodatne ograje je le kaplja v morje. Meja zaradi tega ne bo prav nič bolj zavarovana. Ob tem na ministrstvu niti ne vedo, kje bo ta ograja dodatno sploh postavljena. Lahko bo tudi na območju Haloz, kjer se po novem odpira nova migrantska pot.

Objava razpisa za nakup 3.800 metrov dodatne panelne ograje (s pripadajočimi stebri in montažo:

2. trditev: Za varovanje meje smo zagotovili dodatno vojsko
Dejstvo: Vlada je v začetku tedna, že po protestu, na mejo poslala 35 dodatnih vojakov. Glede na to, da imamo 670 kilometrov meje s Hrvaško, je to 1 vojak na 19 kilometrov meje. Ob tem so Primorske novice objavile, da so bili ti vojaki poslani na območje Slovenske Bistrice. Bela krajina, kočevsko-ribniško območje in Dolenjska so tako spet izviseli. Od tega ukrepa ne bodo imeli ničesar. Meja ne bo prav nič bolj varovana.

3. trditev: Policistom smo zagotovili 15 milijonov evrov
Dejstvo: Na trda tla so Marjana Šarca takoj postavili v Sindikatu policistov Slovenije, kjer so zapisali: “Predsednik vlade je ob včerajšnjem odzivu glede ugrabitve zavajal javnost, da je vlada policistom zagotovila 15 milijonov evrov. ‘Pozabil’ je očitno, da je ta ista vlada policistom takoj vzela 3 milijone evrov za plačilo svojih obveznosti.”

K temu dodajmo, da je bil ta “dodaten” denar za policiste predvsem iz naslova povečanja plač, kot je bil dogovorjen za vse zaposlene v javni upravi. In da to ni bil prav noben dodaten denar, kot je želel Šarec to prikazati že pred tem. Policisti so bili tako deležni le tistega, kar se je vlada s sindikati dogovorila tudi za vse preostale v javnem sektorju.

Več si oglejte na portalu moja-dolenjska.si