fbpx

Del opozicije odkorakal s seje DZ! Janša: “Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki.”

Foto: STA

Namesto poslanskim vprašanjem, smo bili na današnjem nadaljevanju seje Državnega zbora RS priča obstrukciji seje s strani poslancev Levice in stranke SD, ker ti od predsednika vlade Janeza Janše na račun zapisa na Twitterju niso slišali želenega opravičila. Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki. In ker jim vi v  mainstream medijih pri tem držite štango. #Isti,” je glede ravnanja opozicije poudaril Janša.

“Srebrenice 1995 ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodil enako kot holokavst. Ker se to kljub večjemu številu pomorjenih ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije,” je zapis na Twitterju, ki je ob obletnici pokola Bošnjakov v Srebrenici sprožil val kritike s strani Levice in SD. V Levici so tvit označili kot neokousen, v SD pa kot žaljiv, ki naj bi odpiral rane žrtvam oziroma njihovim svojcem.

Odločil se je za pojasnilo
Predsednik vlade se je odločil, da na poziv k opravičilu odgovori s podrobnejšim pojasnilom. Uvodoma je pojasnil, da je bil leta 2009,ob 20. obletnici padca berlinskega zidu, naprošen za študijo, ki jo je tudi napisal, objavljena pa je bila 1. decembra leta 2009. “V njej analiziram dogajanja po padcu berlinskega zidu, tudi na ozemlju bivše Jugoslavije in tudi vzroke zaradi katerih je prišlo do balkanske morije. Med vzroke zaradi katerih je prišlo do pokola v Srebrenici ali pa do genocida v Srebrenici. Na podlagi te študije sem bil tudi potem izbran za vodenje mednarodne iniciative za dopolnitev resolucije Združenih narodov o genocidu za dopolnitev resolucije, ki jo je skozi Generalno skupščino Združenih narodov spravil poljski jud Lemkin. Leta 2012 je to našo iniciativo podprlo preko 100 svetovnih voditeljev, objavljeno je bilo v svetovnih medijih, o njem smo govorili na Generalni skupščini Združenih narodov. Od leta 2009 naprej jaz vedno ob obletnici genocida v Srebrenici, to študijo ponovno izpostavim. To sem naredil tudi letos. Nisem je napisal sedaj, ampak pred enajstimi leti.”

“Moram reči, da doslej argumenti in te študije niso nikogar zmotile, nihče ni nanjo odgovarjal v Sloveniji, dočim v Sloveniji se je to ignoriralo, dočim v mednarodni javnosti je bilo o tem precej razprave, pa seveda tej ugotovitvi nobenega ugovora, ker je zadeva logična. Genocid v Srebrenici je zasnovalo isto zlo, ki se je kotilo na Akademiji jugoslovanske armade v Beogradu. Študiral sem obramboslovje in poznam tisto doktrino in v tisti doktrini piše, da je treba nasprotnika, bodisi agresorja bodisi razrednega sovražnika fizično uničiti, to se pravi, ubiti, umoriti. To je končni cilj oboroženega boja.”

To je po besedah Janše doktrina v katero je bil vzgojen Ratko Mladić in ki je v Srebrenici izvedel pa še v nekaterih drugih krajih v Bosni. “Nekateri, ki so sodelovali pri tem, so v postopkih pred mednarodnim sodiščem svoj zagovor utemeljili na tem, da so verjeli, da zaradi tega, ker za povojne poboje v bivši Jugoslaviji kjer so pomorili na 10 tisoče vojnih ujetnikov, ni nihče odgovarjal, da tudi oni ne bodo odgovarjali, in da čez 50 let, ko se bodo grobovi odkrili, to nikogar več ne bo zanimalo. Na te stvari sem jaz opozoril in to je, mislim to so zgodovinska dejstva,” je poudaril Janša.

“Zdaj, kar se tiče pa vojne v Bosni pa Srebrenici, če Slovenija takrat, ko sem bil jaz minister za obrambo, Bošnjakom ne bi pomagala, diplomatsko, z usposabljanjem njihovih enot in z orožjem in z vojaško opremo bi bilo teh Srebrenic še petkrat več, najmanj. Obstajajo dokazi za to. Se pravi, tisti ki zaradi tega, ker pač ni sposoben vseh zločinov obsoditi enako in jih meriti z istimi vatli, zdaj kriči zaradi te primerjave. Ne, v bistvu kričijo sebi.” Janša poudarja, da ne bi bilo Srebrenice, ne bi bilo Roande, ne bi bilo številnih podobnih genocidnih dejanj v svetu, če bi svet zmogel enako obsoditi vse zločine ne glede na to katera ideologija jih je spodbudila. “In ravno zato, ravno tukaj je tudi pomanjkljivost svetovnega reda, ravno zato si prizadevamo, da se resolucija Združenih narodov o genocidu ustrezno dopolni. In dokler bo možno nekaznovano pobijati v imenu ene ideologije, v imenu druge, pa bo to obsojeno, toliko časa se bodo genocidi v svetu dogajali in o tem obstaja v civiliziranem svetu soglasje, nihče temu ne nasprotuje, razen v Sloveniji.”

Pojasnilo jim ni zadostovalo
Očitno je, da povedano predstavnikom Levice in stranke SD ni bilo povšeči, saj je zanje znano, da nikakor ne zmorejo obsoditi vseh totalitarnih sistemov. Njihov odhod iz seje je na Twitterju sprožil kup komentarjev v smislu: “Norost opozicije je brezmejna. Komunisti v DZ so užaljeni, ker so njihovi tovariši v Srebrenici naredili grozljiv genocid.”; “Stranke, ki niso sposobne dialoga, ki ne zmorejo obsoditi vseh treh totalitarizmov, ki slavijo zločinsko OF in NOB, ne spadajo v demokratičen proces. Enostavno jih naj vlada prepove, ker so totalitarne narave in zato protiustavne. Obznana+6.januarska diktatura. Kolovodje obsodit!”.

Nina Žoher