fbpx

Delavci bodo še vedno imeli nižje plače: Leva večina znova zavrnila predlog SDS za znižanje dohodnine

Foto: iStock

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o dohodnini, s katero bi med drugim znižali stopnje v dohodninskih razredih in zvišali splošno olajšavo. Cilj je zagotoviti višje neto plače za vse delavce ne glede na višino njihovih plač. Podobna predloga je DZ kot neprimerna za nadaljnjo obravnavo ocenil že lani.

Po predlogu bi se stopnje obdavčitve v vseh dohodninskih razredih znižale za dve odstotni točki, splošna dohodninska olajšava pa bi se z današnjih 3.302,70 evra zvišala na 4.000 evrov. V SDS predlagajo tudi zvišanje mej dohodninskih razredov za 2.000 evrov in usklajevanje davčnih olajšav ter neto letne davčne osnove z inflacijo.

Z davčno razbremenitvijo dohodkov iz dela bi se neto plače zvišale, poleg tega bi se povečala tudi konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter zmanjšala brezposelnost in tudi obseg sive ekonomije. Predlagani zakon pa bo tudi zagotovil, da bodo od zvišanja minimalne plače imeli koristi tudi delavci in ne zgolj država, so sporočili iz SDS.

Vsem delavcem bi ukrep prinesel višjo neto plačo
Predlagajo, naj se te rešitve uporabijo že pri obračunu dohodnine za leto 2019. S tem se bo večina učinka zvišanja minimalne plače v začetku leta 2019 prelila v izboljšanje gmotnega položaja delavcev in njihovih družin, ne pa za polnjenje državne blagajne, kar se dogaja ob veljavni ureditvi, so dodali. Kot so izračunali, bi za delavca s povprečno plačo sprejem predlaganih rešitev pomenil za približno 60 evrov višjo neto mesečno plačo oziroma na letni ravni 720 evrov več. Za delavca s dvakratnikom povprečne plače pa bi sprejem predlaganih rešitev pomenil za približno 110 evrov višjo neto mesečno plačo, kar na letni ravni pomeni 1.320 evrov več.

S podobnim predlogom je SDS pred poslance prišla že dvakrat, a ga je DZ najprej na lanski januarski, nato pa še na decembrski seji ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, poroča STA.

C. Š.