Delavci bodo še vedno imeli nižje plače: Leva večina znova zavrnila predlog SDS za znižanje dohodnine

Foto: iStock

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o dohodnini, s katero bi med drugim znižali stopnje v dohodninskih razredih in zvišali splošno olajšavo. Cilj je zagotoviti višje neto plače za vse delavce ne glede na višino njihovih plač. Podobna predloga je DZ kot neprimerna za nadaljnjo obravnavo ocenil že lani.

Po predlogu bi se stopnje obdavčitve v vseh dohodninskih razredih znižale za dve odstotni točki, splošna dohodninska olajšava pa bi se z današnjih 3.302,70 evra zvišala na 4.000 evrov. V SDS predlagajo tudi zvišanje mej dohodninskih razredov za 2.000 evrov in usklajevanje davčnih olajšav ter neto letne davčne osnove z inflacijo.

Z davčno razbremenitvijo dohodkov iz dela bi se neto plače zvišale, poleg tega bi se povečala tudi konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter zmanjšala brezposelnost in tudi obseg sive ekonomije. Predlagani zakon pa bo tudi zagotovil, da bodo od zvišanja minimalne plače imeli koristi tudi delavci in ne zgolj država, so sporočili iz SDS.

Vsem delavcem bi ukrep prinesel višjo neto plačo
Predlagajo, naj se te rešitve uporabijo že pri obračunu dohodnine za leto 2019. S tem se bo večina učinka zvišanja minimalne plače v začetku leta 2019 prelila v izboljšanje gmotnega položaja delavcev in njihovih družin, ne pa za polnjenje državne blagajne, kar se dogaja ob veljavni ureditvi, so dodali. Kot so izračunali, bi za delavca s povprečno plačo sprejem predlaganih rešitev pomenil za približno 60 evrov višjo neto mesečno plačo oziroma na letni ravni 720 evrov več. Za delavca s dvakratnikom povprečne plače pa bi sprejem predlaganih rešitev pomenil za približno 110 evrov višjo neto mesečno plačo, kar na letni ravni pomeni 1.320 evrov več.

S podobnim predlogom je SDS pred poslance prišla že dvakrat, a ga je DZ najprej na lanski januarski, nato pa še na decembrski seji ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, poroča STA.

C. Š.

 • ROMAN Naprudnik

  narod,take je treba voliti,da ne boste imeli problema kam z denarjem!

 • učko

  U našem primeru je ta tvoja stara kurba država, ki prau: “dej mi, pa če sam crkneš od lakote!”

 • RATATA

  Čegevaroti bi privatnikom ukazval, da morajo znotraj mase plač denar razporejat.

 • ZatonMesecnikov

  Ravno sem izračunal, da so se prispevki in davki iz plače z dohodnino napram preteklemu letu povečali to leto za cirka 120 Eur mesečno. Če si izplačuješ zakonskega minimalca. Če bi si izplačal več, bbi bili še višji.

  pač posledica sindikalnega boja javno upravnih in javnih s svojim izvoljenim predstavniko Šarcem. Ki je dvignila povprečje plač od katerega se obračunava davčna osnova.

  Slovenija diha na škrge. Ne prvorazredni, ampak drugorazredni.

 • šmentanamuha

  Mislim, da bo SDS kmalu imel priložnost udejanjiti svoj predlog, ko bo na vladi. Šarec se je danes posral v gate in si ne upa nastopiti pred Evropskim parlamentom. Napovedala sem mu maksimalno dve leti. Da vidimo ….

 • Mihilus

  Da bomo lahko kupovali še več stvari, ki jih ne potrebujemo?

  Še vedno ta pofukan materializem. Vsi imamo polno rit vsega. En moj prijatelj se rad pohvali, da je v letu 2018, ko je bil na socialni podpori, predčasno odplačal jurja pa pol lizinga za avto in opravil za tri jurje investicij na svoji bajti. Vse kar je storil je bilo to, da ne kupuje stvari, ki jih ne rabi.

  Hočemo državo v kateri se bomo počutili doma, hočemo vlado, ki ji bomo zaupali in jo imeli radi, hočemo stvari, ki niso opredeljene v stvareh! Nočemo stvari! Nočem se počutit kot tujec v lastni državi!

  Kakšna bolana fiksacija z materializmom. Ravno par dni nazaj je bil na portalu en ekološki članek, ki je govoril o temu kako je slabo za okolje, da se tako množimo. In potem avtor v isti sapi pribije: ampak rabimo te ljudi “zaradi ekonomije”. In pa seveda: Potrebujemo “legalne” migrante “zaradi ekonomije”.

  K vragu z vami. Vaša požrešnost je večji problem kot levakarski marksisti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!