Delićeva vojska “spletnih policistov” se zopet blamira z interpretacijo zgodovine in napadi na poslanca Grimsa!

Foto: STA/Facebook

Anuška Delić Zavrl in njena vojska “spletnih policistov” v obliki portala Oštro se je tokrat lotila interpretacije zgodovinskih dejstev. Pri tem so se spravili nad besede poslanca SDS Branka Grimsa in ga obtožili, da sta lažni njegovi trditvi, “Druga svetovna vojna začela s kolaboracijo socializma in nacizma” in “Nemci in Sovjeti so skupaj napadli Poljsko”. Ugledni slovenski zgodovinar dr. Stane Granda je zapis portala Oštro označil kot iskanje igle v senu. “To so uboge besedne igre.” Kot “zelo zanimivo interpretacijo” novinarke Katarine Bulatović in zgodovinarja dr. Bojana Godeše pa je ugotovitve označila zgodovinarka Tamara Griesser Pečar. “Sovjetska zveza in Nemčija sta pričeli II. svetovno vojno skupaj,” je dejala.

Avtorica članka na Oštro Katarina Bulatović se je pri svoji sodbi navezala na komentar zgodovinarja dr. Bojana Godeše z inštituta za novejšo zgodovino, ki je glede podpisa pakta Ribbentrop-Molotov, ki sta ga Nemčija in Sovjetska zveza podpisali 23. avgusta 1939 in s katerim sta se zavezali, da se ne bosta napadali, izpostavil, da ne gre za sporazum med  dvema ideologijama, torej nacizmom in socializmom, temveč med dvema državama. Glede napada Nemcev in Sovjetov na Poljsko pa dejal, da je 1. septembra 1939 Nemčija napadla Poljsko. “Nemčija in Sovjetska zveza nista skupaj napadli Poljske. Sovjetske čete so na Poljsko vkorakale, ko so bili Poljaki že na kolenih.”

To je spet neka nova iznajdba in odkrivanje tople vode
Dr. Granda izpostavlja, da je dejstvo, da gre za  dva totalitarizma. “Obe državi sta bili nosilki enega totalitarizma, ena enega totalitarizma, druga drugega totalitarizma. Oba sta na oblast prišla kot totalitarista. Govoriti kako drugače, to je spet neka nova iznajdba, odkrivanje tople vode, saj vendar cel svet ve, da je dejansko prišlo do paktiranja med nacizmom in komunizmom. To je politikanstvo v zgodovini. Gre za isti problem, ko se pri nas ne priznava totalitarizma. Neka nova iznajdba zanikanja totalitaristične narave komunizma.” Glede napada na Poljsko pa Granda dodaja, da v napadu nekaj dni razlike, zadeve sploh ne spreminja. “Dejstvo je da so oboji napadli. Če je potrebno gledati na sekunde, je vprašanje izbire avtorja. Temu se reče črkovanje, vsak ve zakaj je šlo.”

Dr. Stane Granda (Foto: Printscreen)

Za komentar smo povprašali tudi priznano zgodovinarko dr. Tamara Griesser Pečar, ki je zapis Oštro označila kot “zelo zanimivo” interpretacijo. “Sovjetska zveza in Nemčija sta pričeli II. svetovno vojno skupaj. Sklenili sta dva sporazuma: Hitler-Stalin pakt, to je bolj ustrezen izraz, ker sta oba diktatorja stala za tem 23. avgusta 1939, 28. septembra še Mejno in prijateljsko pogodbo. Oba sporazuma sta imela tajni protokol, s katerim sta si obe državi razdelili Poljsko in Baltske države. Nemčija je napadla 1. septembra 1989, Sovjetska zveza pa 17. septembra in do 22. junija 1941 sta bili obe državi zaveznici.” 

Dr. Tamara Griesser – Pečar (Foto: posnetek zaslona)

Šele, ko je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, šele takrat je Sovjetska zveza prestopila na stran Anglije in Francije, poudarja dr. Griesser Pečarjeva. “To je zgodovinsko dejstvo. Oba sistema nacizem/nacionalsocializem in komunizem sta si izredno podobna, oba izvirata iz socialističnih korenin, oba sta totalitarna sistema. Če primerjamo značilnosti totalitarizmov, vidimo da sta si zelo sorodna. Torej govoriti, da temu ni tako, je enostavno neresnično.”

Vidimo lahko, da na Oštro ne zmorejo mimo zagovarjanja levičarske ideologije in spravljanja na tiste, ki poročajo v nasprotju z mainstream mediji. Žalostno pa je, da ti pri zgodovinskih dejstvih iščejo dlako v senu, namreč dejstvo je, da je prišlo do paktiranja med nacizmom in komunizmom in da so tako Sovjeti kot Nemci napadli Poljsko, pa če je to nekaterim všeč ali pa ne. Časovnega stroja zaenkrat še nimamo, s tem pa nimamo niti možnosti spreminjanja zgodovine.

Hana Murn