fbpx

Delo s pomočjo podlih manipulacij poskuša ustvarjati javno mnenje – na vrhu vedno najbolj anemični politiki

Časopis Delo (Foto: STA)

Nedavna anketa Dela je pokazala, da je med najbolj priljubljenimi strankami v državi z 18,6 odstotka največja opozicijska stranka SDS. Stranki, ki je svojo podporo povečala za šest odsotnih točk, na drugem mestu sledi SD z 12,5 odstotka, na tretjem pa je vladajoča SMC, ki bi jo volilo 9 odstotkov vseh anketirancev. Glede na to, da se je na barometru priljubljenosti prvak najbolj priljubljene stranke v državi Janez Janša znašel na samem dnu, na vrhu pa so spet posamezniki, ki so apatični, se lahko opravičeno vprašamo o korektnosti in manipulativni naravi ankete režimskega časnika Delo. 

Mnogo je ljudi, ki so se že leta nazaj spraševali, kako je možno, da rezultati javnega mnenja pokažejo, da je SDS najbolj priljubljena stranka, njen predsednik Janez Janša pa je enkrat uvrščen na lestvico politikov, naslednjič pa ga na njej ni več. Uredniki nam na ta način več kot očitno želijo sporočiti, da je predsednik najbolj priljubljene stranke v državi hkrati najmanj priljubljen slovenski politik, kar je skregano z vsakršno zdravo logiko. Bralka Tina, ki je bila včasih zaposlena v časopisni hiši Delo, je za Novo24TV razkrila, da ti pri uvrščanju politikov uporabljajo prevarantsko metodologijo.

Janez Janša (Foto: Twitter/@strankaSDS)

Najbolj apatični politiki so v prednosti
Pri razvrščanju tako merijo pozitivne in negativne ocene in na vrh najbolj priljubljenih politikov uvrščajo tiste, ki imajo manj zelo pozitivnih ocen kot nekdo, ki je povsem na repu lestvice ali pa iz lestvice celo izpade. Kot lahko opazimo, so na vrhu torej večinoma tisti politiki, ki sicer toliko negativnih ocen nimajo, ker jih tudi težko dobijo, če so pri svojem delu apatični. Na vrhu tako pogosto zasledimo evropske komisarje – v preteklosti je bil to Janez Potočnik, zdaj pa njegovo mesto zaseda Violeta Bulc. Ljudje sploh ne vemo, kaj ti vsakodnevno počnejo v korist države, pa vendarle so pri vrhu.

Evropska komisarka za promet, Violeta Bulc. Foto: Nova24TV

Šarec se je kar takoj uvrstil na drugo mesto
Tokrat prvo mesto po priljubljenosti zaseda predsednik republike Borut Pahor, sledijo mu kandidat za predsednika Marjan Šarec, evropska komisarka za promet Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Delo navaja, da so anketiranci avgusta Šarca izbrali kot politika, ki se jim zdi primeren za ocenjevanje, zdaj pa se že uvršča za kraljem Instagrama, pa sploh še nič ni pokazal. Zmago Jelinčič in Janez Janša, ki sta se uvrstila za predzadnjim Matjažem Hanžkom, se z lestvice poslavljata, naslednji mesec pa ju bosta nadomestila ljubljanski župan Zoran Janković in Alenka Bratušek. Naravnost noro.

Foto: STA

“Takšno ravnanje me žalosti, namreč, v črni vdovi sem delala več desetletij in ni mi lahko, ko opazujem, kaj je nastalo iz paradnega konja novinarstva,” je povedala bralka Tina.

Kot lahko vidimo, je Janez Janša na dno lestvice priljubljenosti uvrščen s pomočjo prevare, saj je metodologija zastavljena tako, da uredniki dobijo prek nje rezultat, kot si ga želijo. Drži torej očitek, da časnik Delo javnega mnenja ne meri, ampak ga poskuša s podlimi manipulacijami ustvarjati. Več kot očitno pa je, da jim to ne uspeva najbolje, saj največji opozicijski stranki in Janši podpora vztrajno raste, Delu pa naklada strmo pada.

H. M.