Delodajalci bodo bojkotirali sejo Ekonomsko-socialnega sveta

Seja Ekonomsko-socialnega sveta (foto: sta)

Da je Robert Golob hodil s figo v žepu, ko je trdil, kako pomembna naj bi mu bila spoštljiva komunikacija in iskanje širšega konsenza, dokazuje njegova aroganca do delodajalcev na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Potem ko so ti nanj naslovili protestno pismo, kjer so ga seznanili s kršitvami pravil o delovanju ESS, in ga pozvali, naj se udeleži današnje seje, se je Golob odločil, da se za udeležbo preprosto upraviči. Delodajalci so se zato odločili, da bojkotirajo današnjo sejo. Več kot očitno postaja, da se Golobova vlada očitno ni spustila v vojno samo s politično opozicijo in manjšino, temveč tudi z gospodarstvom. 

Pri STA so neuradno izvedeli, da so se delodajalci odločili za bojkot današnje seje ESS. Potem ko je premier Robert Golob opravičil svojo udeležbo na zasedanju, so namreč spoznali, da glede vladnega kršenja pravil o ESS nimajo sogovornika.

Prejšnji teden so Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v znak protesta zaradi kršitev pravil o delovanju ESS na predsednika vlade naslovili protestno pismo, v katerem so poudarili, da je najbolj eklatanten primer kršenja obravnavanje in sprejemanje zakonodajnih predlogov na vladi in v Državnem zboru RS povsem mimo ESS.

Čeprav je premier Robert Golob zatrjeval, da si “znotraj socialnega dialoga iskreno želijo skupaj poiskati širši konsenz o tem, kam želimo kot družba”, mu gospodarska združenja sedaj očitajo neiskreno željo po dialogu, saj sprejema zakone brez dogovarjanja. V protestnem pismu so Goloba opomnili, da gre v primeru ESS za tripartitni organ socialnih partnerjev in vlade, ki je bil “ustanovljen z namenom obravnavanja strateških vprašanj in ukrepov, ki se nanašajo na ekonomsko in socialno politiko, in drugih vprašanj, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev”. Po njihovih besedah ESS tako mora obravnavati predloge zakonodaje s socialnega in ekonomskega področja, vključno s proračunskim memorandumom in državnim proračunom. Vlada pa se je s podpisom zavezala, da bo sicer spoštovala pravila ESS, najmanj štirje vladni predlogi predpisov pa so šli mimo ESS. Med slednjimi je bila tudi Sprememba zakona o izvajanju proračuna Republike Slovenije 2023/2024.

Od premierja so želeli slišati, če namerava vlada spoštovati Pravila ESS
Po besedah delovalcev je problematičen tudi odnos vladnih predstavnikov na sejah ESS, konkretneje njihova prisotnost. Pogosto se namreč v obdobju vlade Roberta Goloba dogaja, da se ne zagotovi prisotnosti resornega ministra, ki predlaga zakon, in da vladna stran na sejah ESS ne zagotavlja sklepčnosti ali pa je ta na meji in je za zagotovitev le-te nujno čakati določene vladne predstavnike, kar po mnenju delodajalskih združenj kaže na njihov odnos do ESS. “Zato upravičeno dvomimo v iskreno željo Vlade RS po kakovostnem socialnem dialogu, iskanju kompromisov in doseganju čim širšega konsenza o predlaganih zakonodajnih rešitvah”, so kritično zapisali v protestnem pismu in premierja kot že rečeno pozvali k udeležbi na tokratni seji ESS, da bi lahko ta pojasnil, ali namerava vlada v prihodnje spoštovati pravila ESS.

Premier Robert Golob (Foto: STA)

Če bi imela Golobova vlada sodelovanje z gospodarstvom na prednostni listi, bi premier prišel in zagotovil, da se bo pravila ESS spoštovalo. Kot kaže pa na vseh področjih aktualna vlada dela tako, kot si zamisli, pri tem pa sploh ne upošteva stroke in ostalih deležnikov na obravnavanem področju, kot da sama čisto vse ve. Namesto tega daje raje prednost mnenjem nevladnikom tipa Nika Kovač in Jaša Jenull, da povesta, kaj in kdo ju moti, vse skupaj pa se nato še predvaja v osrednjih medijih, kot da gre za vrhunske strokovnjake, ki se na vse spoznajo, med drugim tudi na zdravstvo. Gospodarstvo, ki pa opozarja, da smo zaradi slabih ukrepov od vseh v Evropi najbolj nazadovali, pa je kot kaže veliki nebodigatreba aktualne vlade, saj v resnici razkriva njihovo neučinkovitost in pa zavajanje z rezultati, ki jih kažejo javnosti. Ti, ki kritizirajo, pač niso zaželeni v “svobodi”.

Ana Horvat