fbpx

Delovanje Škete je vredno vsakega prezira

Generalni državni tožilec Drago Šketa. (Foto: STA)

Iz urada generalnega državnega tožilca Draga Škete so sporočili, da je Šketa evropsko javno tožilko Lauro Kövesi med drugim zgolj seznanil s posledicami, če bi bile spremembe o zastaranju kazenskih postopkov sprejete. V odgovoru sicer niso pojasnili, ali je tudi predlagal zamrznitev sredstev EU Sloveniji. Kot smo izvedeli, je evropski glavni tožilki poslal tudi pismo, kjer je predlagal ukrepanje proti Sloveniji.

Predstavniki slovenske levice so že večkrat skušali opehariti Slovenijo za evropska sredstva. To sta imela na agendi Tanja Fajon, evropski komisar Janez Lenačič, na uradni strani EPPO (Evropskega javnega tožilstva) pa so razkrili, da je imel prste vmes tudi generalni državni tožilec Drago Šketa.

Kot smo že pisali, se je v četrtek, 27. januarja, v Luksemburgu sestal z evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi in njenima namestnikoma. Šketa se je podrobneje seznanil z operativnimi dejavnostmi EJT in s podporo, ki jo ta zagotavlja evropskim delegiranim tožilcem. Poleg razprave o proračunskih omejitvah in razprave o začasnih ustavitvah imenovanj državnih tožilcev v Sloveniji so evropsko glavno tožilko in njena namestnika zanimale tudi možne posledice nedavnih predlogov sprememb kazenskopravnih predpisov o zastaranju kazenskih postopkov. “Obisk je potekal v luči izjemno skrb vzbujajočega poročanja medijev o spremembah, ki bi lahko vplivale na učinkovito delovanje EPPO v Sloveniji,” so sporočili z evropskega tožilstva. V zvezi s tem se je na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava obrnila tudi že na Evropsko komisijo.

Ukrepe proti Sloveniji naj bi predlagal Šketa
Kot je znano, vlada ni vložila omenjenega amandmaja o skrajšanju zastaralnih rokov, temveč je predlog vložil predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago JelinčičKoalicija se je že teden dni pred obiskom odločila, da predloga SNS za skrajšanje rokov preiskave na seji državnega zbora ne bo podprla. To je zagotovo vedel tudi Šketa, toda kljub temu je v Luksemburg prenašal dezinformacije in širil paniko zoper trenutno vlado. Kar je skrajno podlo politikantstvo. Nenazadnje je Šketa tožilec in ne politik in v prvi vrsti bi se moral ukvarjati s pregonom kaznivih dejanj.

Drago Šketa na obisku v Luksemburgu pri evropski glavni tožilki Lauri Kövesi. (Foto: Eppo)

Nedavno smo izvedeli, da je Šketa Kövesijevi poslal tudi pismo na štirih straneh, kjer naj bi zaradi sporne novele kazenske zakonodaje predlagal ukrepanje Evropske komisije proti Sloveniji. Pismo smo od urada generalnega državnega tožilca zahtevali tudi v uredništvu Nova24TV.

Sara Kovač