fbpx

Demokratični indeks v Sloveniji najvišji ko je bil na oblasti Janša, nasledniki KP v SD pa bi Slovenijo “ščitili” pred “grobimi posegi v demokracijo”!?

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. (Foto: STA)

“Imamo odgovornost, da Slovenijo zaščitimo pred grobimi posegi v demokracijo. Verjamem, da imamo pri tem skupni cilj tudi z zmernim delom koalicije,” je vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han izpostavil v nedavnem intervjuju v nekdanjem osrednjem komunističnem glasilu Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča z naslovom: “Ta vlada je tveganje za demokracijo, sodstvo in medije”. Glede na navedeno je očitno, da si nekateri niso niti od daleč pogledali poročila Democracy Index 2019, ki ga je objavil ugledni časnik The Economist. Ta namreč razkriva, da je bil demokratični indeks v Sloveniji najvišji ali pa v porastu, ko je bila na oblasti ravno vlada Janeza Janše.

Omenjeno poročilo prikazuje stanje demokracije po svetu, prikazuje namreč podatke v kar 165 neodvisnih državah in na dveh teritorijih. Demokratični indeks se osredotoča na pet kategorij: volilni postopek in pluralizem, delovanje vlade, politično participacijo, politično kulturo in državljanske svoboščine. Na podlagi doseženih rezultatov pa se nato države klasificira v naslednje tipe režima: popolno demokracijo, pomanjkljivo demokracijo, hibridni režim in avtoritativen režim.

Najnižje je padel v času levih vlad
Če si podrobneje pogledamo podatke, kakšen je bil demokratičen indeks v Sloveniji v obdobju od 2006 do 2019, lahko opazimo, da je ta najnižje  padel v času vlad Boruta Pahorja in Alenke Bratušek, najvišji oziroma v porastu pa je bil takrat, ko je vlado vodil aktualni predsednik vlade Janez Janša. Zanimivo pa je, da je navkljub temu ravno Janša zmeraj predstavlja dežurnega krivca za vse kar naj bi bilo narobe v naši državi narobe. K temu pa svoje seveda pristavijo tudi mainstream mediji, ki so v službi levice.

Vir: The Economist

Objava intervjuja s Hanom v Delu, kjer aktualni oblasti niso pretirano naklonjeni, nikakor ne čudi, saj se v uredništvu zavedajo, da se stranki SD toži po oblasti, na kateri je sicer večino svojega časa. Glede na to, da se je aktualna vlada v času, ko se je Slovenija soočila z eno največjih kriz od osamosvojitve dalje, spopadla s sprejemanjem protikoronskih zakonov, da bi v času epidemije stopila na pomoč gospodarstvu in državljanom Slovenije, so naravnost smešne navedbe v smislu: “Država bi danes potrebovala drugačno vlado, osredotočeno na potrebe ljudi in gospodarstva.”

Foto: prof. dr. Andrej Umek

“Namesto tega vidimo nevarne razdore, vedno večji konflikt tudi tveganja za demokracijo, neodvisnost medijev in pravosodja. Stranki, ki je bila dolgo del vladnih koalicij, vloga opozicije koristi. Bojim pa se, da vlada ustvarja preveč škode,” je izpostavil Han in poudaril, da je sicer naklonjen volitvam, a se zaveda, da v tem hipu ni možna večina. “Se mi pa zdi, da je tudi konstruktivna nezaupnica v tej situaciji boljša rešitev od škode, ki jo vlada še povzroči. A za ta to potrebujete 46 glasov Jaz lahko jamčim samo za naših dvanajst poslank in poslancev.”

Kot lahko vidimo je Han povsem prepričan, da Socialni demokrati predstavljajo možnost boljše alternative. Še posebej pod vodstvom evropske poslanke Tanje Fajon, ki naj bi po njegovih besedah v stranko prinesla osvežitev in novo energijo. Glede na to, da so zapisi Fajonove na Twitterju, odkar je ta postala predsednica, daleč od povezovalnih, ampak prej napadalnih je smešno, da Socialni demokrati komu očitajo razdiralnost, če pa so sami tisti, ki jim sodelovanje z vlado ni v najmanjšem interesu. Ponujene roke sodelovanja z vlado namreč niso sprejeli, prav tako pa niso sodelovali pri sprejemanju protikoronske zakonodaje, čeprav možnost za to je obstajala.

Kakorkoli, na koncu dneva je najbolj pomembno kaj si o vsem skupaj mislijo državljanke in državljani. No o tem pa dobro priča vsebina zapisov na Twitterju, ki so se pojavili potem, ko je bil v Delu objavljen intervju s Hanom: “V stranki SD danes modrujejo o demokraciji, kot samodeklarirani ponosni nasledniki Zveze komunistov pa pozabljajo, kako so v časih diktature proletariata sami uvajali verbalni delikt, politično indoktrinacijo novinarjev, Goli otok…”; “Ta Vlada je blagoslov za demokracijo! Demokracija bo lahko napredovala, ko se počisti krivosodje in Goebbels medije!”; “Res je Han, vaša “demokracija” oz enoumje,vaša sodstva…vaši mediji… Tukaj tiči problem.”; “Matjaž Han je v resnici mislil: “Ta vlada RS je tveganje za moje domačijske posle z državnimi firmami.” 

Glede na to, da Socialni demokrati predstavljajo stranko, ki je sodelovala v večini vlad v času slovenske samostojnosti, ne čudi, da so ljudje kritični, saj imajo ti res veliko možnosti, da kaj, kar se jim zdi najbolj nujno, spremenijo. Če si seveda tega srčno res želijo. Očitno pa so nekateri polni besed in manj dejanj. Konec koncev imajo res veliko priložnosti za uresničenje. Samo zanimivo zmeraj se najde tak ali drugačen izgovor.

Nina Žoher