fbpx

DeSUS pod Pivčevo poskočil, globoko spodaj sta SAB in SMC

Foto: STA

Po ukinitvi Ninamedie Nikole Damjanića na javni TV Slovenija, ki novo agencijo za raziskovanje javnega mnenja še izbira, prva letošnja raziskava Mediana za POPTV ni prinesla zelo presenetljivih rezultatov. 

Kot že v preteklosti so namerili, da je LMŠ Marjana Šarca rahlo pred SDS Janeza Janše. S precejšnjim zaostankom pa sledijo skoraj skupaj SD Dejana Židana, Levica Luke Meseca in NSi Mateja Tonina. Med manjšimi strankami je nekoliko poskočil delež DeSUS, kjer so zamenjali šefa.

Posledica pozornosti medijev ali menjave na vrhu?
Da je mogoča primerjava med anketami in z volitvami prikazujem rezultate tako, da so prikazani odstotki le za stranke opredeljene volivce, kar je značilno za volitve. Ker ni neopredeljenih, so deleži za stranke višji kot v izvirnih raziskavah. V preglednici DeSUS tokrat prikazujem še za Karla Erjavca, saj je lep del meseca stranko še vodil. A tokrat je Erjavec zapisan zadnjič, prihodnjič bo kot predsednica navedena Aleksandra Pivec:

Po POPTV je delež DeSUS poskočil precej čez običajne odstotke zadnje mesece in delež, ki ga je DeSUS dosegel na volitvah. A za pravo sklepanje, kak je vpliv nove predsednice bo potrebnega nekaj več časa, tokratno povišanje deleža je morda mogoče pripisati tudi veliki pozornosti, ki so jo mediji posvečali tej stranki.

Globoko spodaj SMC in SAB
Še vedno pa sta katastrofalno nizko SAB Alenke Bratušek in SMC Zdravka Počivalška, ki sta daleč pod pragom za vstop v državni zbor. Bi pa to, za las, tokrat uspelo SNS Zmaga Jelinčiča, ki omenjeni vladni stranki, ki imata več poslancev, krepko prehiteva. Podrobnejša primerjava rezultatov za vse stranke Ninamedie, ki meritev zdaj opravlja le še za časopisa Večer in Dnevnik in Mediane za POPTV, je takšna:

Peter Jančič, Spletni časopis