DeSUS podprl razrešitev Vebra, ko je zlorabil obveščevalno-varnostno službo, bodo tako dosledni tudi pri Erjavcu? Njegov odstop po nezakonitem vohunjenju za Škerbincem je neizogiben!

Minister Karl Erjavec. (Foto: STA)

Po razkritju KNOVS, da je minister za obrambo Erjavec zlorabil OVS, s tem, ko je izdal ustno odredbo za nezakonito vohunjenje za Škerbincem, je njegov odstop postal neizogiben. Zadeva je namreč močno podobna aferi “veberkom”, ko je minister Veber v Cerarjevi vladi zlorabil OVS z namenom preprečevanja privatizacije Telekoma Slovenije, prisluškoval pa naj bi tudi SDH. Njegovo oklepanje položaja so takrat tudi pri DeSUS opisali kot tragikomično in podprli njegovo razrešitev, vprašanje pa je, če bodo tako dosledni pri svojem lastnem šefu. Tudi javnost je zaradi razkritja razburjena in pričakuje Erjavčev odstop!

Javnost in politiko pretresa nedavno razkritje zlorabe obveščevalno-varnostne službe (OVS) s strani ministra za obrambo Karla Erjavca. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je v petek na seji na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je v torek opravila nenapovedan nadzor na OVS, namreč ugotovila, da je Erjavec ob asistenci direktorja OVS Dejana Matijeviča zlorabil svoj položaj, ko je od Matijeviča zahteval, da OVS ravna nezakonito, direktor pa je nalogo sprejel in jo tudi izvedel, je na novinarski konferenci izpostavil podpredsednik KNOVS Žan Mahnič in dejal, da gre v tem primeru za odstavitev brigadirja Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske.

Obveščevalna služba MORS zlorabila zakon, ki določa meje njihovega delovanja
Poslanec Mahnič je med drugim podrobno pojasnil ozadje dogajanja: “V medijih so se pojavile govorice, da je bila načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc hospitalizirana zaradi psihičnih težav, istočasno so v Slovenski vojski verižno krožila SMS-sporočila, da je njeno zdravstveno stanje komentiral Miha Škerbinc najprej na kolegiju, kasneje pa še pred postrojem na Vrhniki 1. aprila letos. Zato je OVS na ustni ukaz oziroma naročilo ministra za obrambo Karla Erjavca začel izvajati zaslišanja oziroma klasično obveščevalno dejavnost,” je povedal poslanec. Nadaljeval je, da so 3. aprila pripadniki obveščevalno-varnostne službe na Vrhniki pričeli z zbiranjem informacij, kaj se je dogajalo na kolegiju in postroju na Vrhniki. “Naključno so zaslišali 25 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Na podlagi vseh zaslišanj niso mogli potrditi, da je poveljnik poveljstva sil dejansko govoril grdo o načelnici,” je povedal poslanec in dodal, da so bile podlaga za preiskavo le nekatere govorice in SMS-sporočila, ki so krožila po poveljstvu Slovenske vojske (v nadaljevanju SV) in ki so prišla tudi na OVS pa tudi v kabinet ministra.

Poslanec SDS Žan Mahnič

Erjavec se za zdaj še ne zaveda resnosti položaja
A po vsem tem se Erjavec ne želi zavedati resnosti položaja in svojega dejanja ne obravnava kot nezakonitega. Za TV Slovenija je v petek povedal: “Seznanjen sem, da so bila opravljena določena zaslišanja s pripadniki Slovenske vojske, ki naj bi bili priča temu dogodku, in to ni nič nezakonitega.” Arogantno se je odzval tudi na možnost interpelacije: “Jaz se ne bojim ne interpelacije in ne razprave na odboru za obrambo.” Kljub vsemu pritiski naraščajo in v primeru, da ne sprejme odgovornosti in odstopi sam, bo zanj še težje, v nadaljevanju ponujamo nekaj možnih scenarijev.

Foto: STA

Bodo v DeSUS dosledni in bodo pozvali svojega predsednika k odhodu?
Podobnemu primeru smo bili priča tudi v času vlade Mira Cerarja leta 2015, ko se je odkrilo, da je takratni obrambni minister Janko Veber zlorabil OVS. Takrat se je razkrilo, da naj bi pri OVS naročil analizi glede Telekoma Slovenije, ki ga je Cerarjeva vlada takrat skušala privatizirati. A kot je kasneje povedal poslanec mag. Branko Grims, zadeva ni bila omejena le na opisano, pač pa naj bi OVS prisluškoval Slovenskemu državnemu holdingu. Nadvse podobno kot danes Erjavec se je takrat sprva odzval Veber, ki je zadevo, ki se je sprevrgla v afero Veberkom, opisal kot “banalnost” in napovedal iskanje žvižgača. Sklad Cinven je sicer takrat za Telekom ponujal do 130 evrov na delnico, danes pa je delnica vredna le še 66,40 evra – davkoplačevalci smo v nekaj letih utrpeli več stomilijonsko škodo!

Janko Veber (Foto: Demokracija)

Erjavčeva zloraba OVS utegne predstavljati konec Šarčeve vlade
A ker Veber ni želel oditi, je Cerar v državni zbor poslal predlog za njegovo razrešitev, ki so ji nasprotovali le v njegovi takratni stranki SD in v skrajni Levici. Ideološka pripadnost in nasprotovanje privatizaciji je bilo za ti dve stranki pač pomembnejše kot spoštovanje zakonodaje. Tudi v DeSUS so Vebra sprva podpirali, a naposled so le podprli njegovo razrešitev, poslanec Franc Jurša pa je takrat za medije njegovo oklepanje položaja opisal kot tragikomično. Bo Erjavec ob tokratni aferi zaradi zlorabe OVS deležen zaščite svoje stranke ali pa bo DeSUS ohranila doslednost tudi v tem primeru in ga pozvala k odstopu, preden bo to moral storiti predsednik vlade Marjan Šarec, ki se na razkritje sploh še ni odzval? A po vsej verjetnosti bi Šarčev poziv Erjavcu k odstopu ogrozil obstoj koalicije, katere položaj je precej krhek že sam po sebi, saj je delo manjšinske vlade odvisno od glasov nadkoalicijske skrajne Levice!

Foto: STA

Tudi javnost pričakuje Erjavčev odstop
Sodeč po aktivnosti uporabnikov družbenega omrežja Twitter tudi javnost najostreje obsoja Erjavčevo zlorabo OVS in pričakuje njegov odhod, k odstopu pa ga je med drugim  pozval tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V nadaljevanju dodajamo nekaj odzivov s tega družbenega omrežja.

https://twitter.com/MatevzNovak/status/1121831742158118912

J. Ž.

 • Beličič
  • Beličič

   As v rokavu!Še vedno!

 • Frank Derzic

  Karel je kot kopriva, ne pozebe, Ima debelo kozo odporen in nic kaj odgovoren. Kima in pocne vse kar koli zahtevajo od njega in to je nas Karel, ki vodi credo ovac (upokojencev). On je glavni v vojski pa nikoli ni bil vojak, se ena stvar, ki je vazna. Nil je ze vse a nic od nikoder narejenega in nic kriv nikoli saj je transparenten.

  • SIMON ROZIC

   ..na zadnjih volitvah ni bil izvoljen, pa je spet not !!! Kaj to pomeni drugega kot izdaja volivcev oziroma naroda ! Ščurkov se težko znebiš!

  • Capi

   On ni transparenten, on je thanspahenten, to je pa velika razlika….hahahaha

 • VERRZIFIKATOR

  Karolina Rijavec

  ŽABČEV SESTOP

  Rrrega-rrrega-rrrega-kvak odmeva,
  spet o žabcu tečejo debate,
  zlepa več ne more iz zagate
  rrrega-rrrega-rrrega-kvak zadeva.

  Sestopiti je rjavi žabi,
  ki preveč iz mlake prisluškuje,
  se soseska glasno pritožuje,
  žabca vedno bolj k sestopu vabi.

  Vse so skupaj vendar le prisluhi,
  žabec se rjavi izgovarja,
  in pri tem zateglo r poudarja,
  češ da so okoli zgolj stremuhi.

  Ti stremijo željno po odstopu,
  da rjavi žabec se odloči
  in med kante zdaj že drugič skoči,
  ne postopoma, temveč v galopu.

  Rrrega-rrrega-rrrega-kvak nenehno,
  ne konča se zlepa ta kantata,
  na velikega računa brata
  žabec še naprej, nadvse pritlehno.

  Se reži, krohoče prav perfidno,
  saj se rjavi žabec ne zaveda,
  kakšna končno vsaka žaba zgleda,
  ki čez cesto skače neprevidno.

 • Olga101

  Odstopiti mora ne samo Erjavec, ampak tudi Katička! Z njima pa najbolje, da odstopi se mizar Šarec, zaradi pritiskov na sododstvo in razpadanja zdravstva, ki ga vodi trgovec!?? Marionetna vlada naj odstopi in gremo na nove volitve!

 • von Rhein

  Nič ne bo.Za obstanek tega skrpucala od vlade bodo obšli vse zakone in predpise.Klovn bo še vedno cinično klobasal o tem,da se ne boji ničesar.Razumljivo,da se ne boji,ima podatke,ki ne smejo v javnost.Podatke o posameznikih.
  Uredništvu! Sliko Kahla s coltom pa le umaknite,sporočilo je napačno. Asociacija na Bonda ni prava,nadomestito jo s kakšnim ciganom s fračo.

  • dež

   Ne samo, da je zlorabil OVS, zlorabil bi tudi samega sebe, da le ostane pri koritu.

 • Franc Šink

  Le kaj bi se moralo zgoditi,da bi se politika znebila Erjavca.

  • SIMON ROZIC

   Samo pametne volivce rabimo in vlado, ki nekaj da nase!

 • totex39

  V kateri drugi državi bi postavili za obrambnega ministra vohuna in izdajalca lastne države, to se lahko naredi samo pri nas, ker so tako tudi hoteli in ga bodo še naprej podpirali z namenom, da uniči vojsko.

 • JANEZ GUS

  Na obzorju je nova tragi komedija.Kaj bo zglumil zazidani.

 • JANEZ GUS

  Od kante do pištole. Človek s 1000 sposobnostmi.

  • Capi

   Na kratko – multipraktik :)

 • branči

  in kaj se bo zgodilo? popolnoma nič, ker strupene kače ne delajo samomorov. lahko bi bil kakšen samomor iz zasede, ampak to zna samo danilo slivnik, tega pa ni več med nami! torej – solzava muzika, svinje se pa še kar naprej valjajo v blatu in debelijo!

 • Janez Kepic-Kern

  SPOROČILO KARLU E.
  Programi TV bodo precej bolj privlačni oz. manj moteči, ko klovnovske podobe Karla NE. NE BO VEČ NA NJIH.
  MOJA OSEBNA ČUTENJA – so to ! L. r. JANEZ K KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   SE ZDI,
   MENI SE ZDI – TAKOLE !
   VENDAR GRE
   EX KP, ZK – POKOMUNISTOM – VSE SLABŠE I
   IN SLABŠE
   1, VSE JE – PO STAREM,

   – RTV SLO – SE ZDI – ŠE VEDNO IN SPET
   – SPET NEKAJ ZAVAJA O “PRILJUBLJENOSTI”
   – STRANK SDS naj bi bila MANJ oriljuvljena – kot realno – JE PRILJUBLJENA, IMA PODPORE,
   – GLEDE OSEB PA : čista blefaža je – “ha, ha – RAST priljubljenosti – SD FAJONOVE,

   – “ŽAL” IZVOLJENI PREDS. B. PAHOR
   – LE SVOJE SLIKE “OSTARELEGA” LEPOTCA LEPI NA T.I. INSTAGRAM

   – O NIČEMER POMEMBNEM – SE PA VEČ –
   – VERJETNO NITI NE UPA VEČ JAVNO OGLAŠATI
   – NE VEČ
   – O ZDRAVSTVU,

   – SRAMOTNO JE – NEOGLAŠANJE
   “ŽAL” PREDS. B PAHORJA – VEDNO BOLJ JASNO JE, DA JE ON “ŽAL” PREDS. b. PAHOR – GLAVBI KRIVEC, DA NIMAMO – ARBITRAŽA – ODPRTEGA DOSTOPA DO ODPRTEGA MORJAGLEDE – S O D S T V A !O SODSTVU, O ŠOLSTVU,
   – NIČ VEČ – O NESODNIH POLIT MORILCIH T.I. KP STALIN PARTIZANIH,
   ZDAJ JE GLAVNI
   ” ZMEDENO-GOVORNIK” – POSTAL OČITNO – SD VETERINAR D. ŽIDAN ITD

   2. – NA BOLJŠE GRE PA – TOLE !
   – VELIKO PROBLEMOV – SE NABIRA
   – VSEM “ŽAL” VLADAJOČIM – EX KP, ZK-JEM
   – VSEM PO VRSTI
   npr.

   – ZDRAVSTVO – KATASTROFA – ODPOVEDI ZDRAVNIKOV !
   – SODSTVO – zadeva dr. NOVIĆ, VZORNI SODNIK – G. RADONJIĆ,

   – KARL E. ZREL ZA ODSTOP, INTERPELACIJO,

   -EU VOLITVE: EX KP, ZK KANDIDATI NE BODO IZVOLJENI,

   – JELŠANE – MIGRANTI
   – SD Tanja F. – NE BO IZVOLJENA,
   – LMŠ JOVEVA – NE BO IZVOLJENA,- ZAKAJ BI VOLILI – MAKEDONKO – MI SLOVENCI,

   – LEVICA – VIOLETA T. – NE BO IZVOLJENA – “POSLANCE NA MINIMALCE”

   KATASTROFA – EX KP, ZK – LAŽNIH “LEVIČARJEV”
   KATASTROFA – NA VSEJ ČRTI –
   IHA, HA
   EX KP, ZK – SD, LEVICA, SMC, SAB, DESUS,, LMŠ
   POKOMUNISTI
   – ČAS JE ZA – “S L O V O “, “ITS TIME – TO SAY – GOODBYE ” ! L.R.Janez k. KERN KOMENDA

 • šmentanamuha

  Otroški vrtec, imenovan Slovenska država, bi bil zabaven, če zaradi nezrelih otrok, ki se igrajo v njenem peskovniku, ne bi trpelo toliko ljudi.

 • Janez Kepic-Kern

  MI OK SLOVENCI
  HOČEMO
  NORMAL
  SPOSOBNEGA IN Z NIČIMER SLABIM OBREMENJENEGA
  OBRAMBNEGA MINISTRA
  IN NORMAL SODOBNO
  RES
  S L O V E N S K O. VOJSKO. apolitično – VENDAR SLOVENSKO
  P A T R I O T. S K O !
  Tudi delovanje ZDA ARMY
  – temelji – na PATRIOTIZMU ljudi, ki so v USA ARMY – do ZDA drżave – pač !
  L. r. JANEZ K KERN KOMENDA

 • Common Sense

  Korl je lolek bolek. Njegovo večno izsiljevalsko mesto je zasedla nadkoalicijska Levica, pa mu gre na slabše. Pa še tiho mkora biti kot cucek, ker ima tri leta do penzije. Še malo mora zdržati, samo še malo;)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!