DeSUS: Spopad dveh poražencev volitev v Državni zbor Erjavca in Pivčeve

Foto: STA

Po SMC, kjer se Miro Cerar za predsednika po porazu na volitvah ni ponovno potegoval, se danes na kongresu sestaja še druga največja poraženka zadnjih parlamentarnih volitev DuSUS Karla Erjavca. Kako dramatično so jih udarili volivci kaže podatek, da sta SMC in DeSUS imeli 46 poslancev, po volitvah jih imata le še 15. DeSUS je iz deset zgrmela na pet. DeSUS dileme, kdo bo stranko vodil, ni razrešila že pred kongresom, zato bo danes spopad treh kandidatov. To je v slovenski politiki redko. Za vodenje se bodo udarili zdajšnji predsednik obrambni minister Erjavec, ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in občinski svetnik na Jesenicah Borut Stražiškar, ki se je v stranko včlanil šele tik pred kandidaturo. Rezultat glasovanja je po informacijah iz stranke pričakovati zvečer.

Po izkušnjah in kilometrini, ki jo ima Erjavec, bi moral danes gladko zmagati. Povsem gotovo pa to ni prav zaradi poloma, ki ga je doživel na zadnjih volitvah poslancev. V času kampanje je sklenil celo posebno zavezništvo z ljubljanskim županom in šefom PS Zoranom Jankovićem proti Janezu Janši (SDS). A ni pomagalo. Končalo se je za Erjavca in DeSUS tudi zgodovinsko slabo. Tako slabo se pod Erjavcem še nikoli niso odrezali.

DeSUS: rezultati volitev v DZ

Za poslanca nista bila izvoljena niti Pivčeva niti Erjavec
Rezultat je bil hud udarec tudi čisto osebno: Erjavca je v njegovem okraju volilo vsega 394 volivcev (5,9) odstotka in še za poslanca ni bil izvoljen. Med šefi strank je tak podvig, da ni bila izvoljena, uspel le še Alenki Bratušek (SAB). Enako kot Erjavec ni bila za poslanko izvoljena niti Aleksandra Pivec, za katero je bilo v njenem okraju 545 volivcev ali 6,0 odstotka. Politično kariero obeh je rešila vlada, ki jo je z na volitvah poraženimi strankami proti relativnemu zmagovalcu volitev Janezu Janši (SDS) sestavil Marjan Šarec (LMŠ) s pol slabšim rezultatom od SDS. Erjavec in Pivčeva sta v tej manjšinski vladi med vsemi ministri dosegla na volitvah poslancev najnižji delež. Nista pa edina propadla poslanska kandidata. Takšnih je okoli pol vseh ministrov.

DeSUS se je splačalo biti z SDS
Še hujši poraz kot DeSUS je na volitvah pred dvema letoma doživela SMC, kjer pa so za predsednika po polomu že izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Počivalšek je bil za poslanca izvoljen z glasovi 2.502 volivcev ali 19,8 odstotnim deležem. Višjega je v vladi na volitvah poslancev v Kamniku dosegel le premier Marjan Šarec. SMC je, skratka izbrala povsem drugo pot. Na vrhu je politik, ki ima za seboj vsaj nekaj volivcev. A v DeSUS takšnih, tako se zdi, sploh nimajo. Predvolilno zavezništvo Erjavca z Jankovićem proti Janši se je Erjavcu posredno le splačalo, ko je po volitvah s Šarcem, ki je bil nekoč v Jankovićevi stranki, res onemogočil Janši prevzem oblasti in v zameno dobil položaj ministra za obrambo v manjšinski vladi, ki v parlamentu nima večine, ker jih večina volivcev pač ni podprla.

Daljša primerjava volilnih rezultatov SDS in DeSUS kaže, da se je DeSUS splačalo koalicijsko sodelovati s SDS Janeza Janše. Po vsakem mandatu, ko so sodelovali, so se na volitvah okrepili. Pogoreli pa so vsakič, ko so vstopili v bolj liberalne ali leve vlade in se s SDS niso povezali. Če se to pravilo ne spremeni, jih na naslednjih volitvah ne čaka nič dobrega.

Primerjava rezultatov SDS in DeSUS na volitvah v DZ

Zadnji dober rezultat DeSUS na volitvah 2014 je bil najbrž tudi posledica posebnega dogodka. Pred tem sta se izmenjali vladi Janeza Janše in Alenke Bratušek, v obeh je DeSUS sodeloval. Na rezultat pa je najbrž močno vplivalo predvsem, ker je moral favorit volitev Janša na začetku volilne kampanje takrat v zapor.

Ko je Erjavec določal zgodovino
Volitve zaradi tega niso bile ravno poštene vrste. Erjavec je imel pri tem pomembno vlogo: ko je bil obrambni minister v prvi vladi Janeza Janše je kupil osemkolesnike Patria tako spretno, da je iz tega nastala ena največjih afer v zgodovini države, zaradi katere so v času volilne kampanje leta 2014 naši sodniki za nekaj časa v zapor po aferi JBTZ že drugič vtaknili Janšo. Po volitvah so, kot že v času JBTZ, sodbe razveljavili in ga izpustili. Sodbo v primeru Patria je razveljavilo ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da v njej manjka, kaj je sploh bilo kaznivo dejanje, pa še pristransko sojenje šefa vrhovnega sodišča Branka Masleše so ugotovili. Preden so Maslešo leve in liberalne stranke ob ostrih protestih iz SDS izvolile na vrh rednega sodstva, je bil šef sodnega sveta, njegov namestnik tam pa Miro Cerar, ki ga je na vrhu sodnega sveta nasledil. Zaporna kazen za Janšo, h kateri je prispeval Masleša, je koristila Cerarju, da je odločno zmagal na volitvah leta 2014 in postal šef vlade. Na zadnjih volitvah je rezultat ob Cerarju in Erjavcu poslabšal le še SLS Marka Zidanška, a ta je odstopil takoj, stranko pa je prevzel Marjan Podobnik.

Rezultat zadnjih volitev za stranke, ki so v DZ, s primerjavo s prejšnjimi, tudi z odstotnimi razlikami, je bil takšen.

Volitve poslancev. Primerjava volilnih rezultatov. Največja poraženca SMC in DeSUS.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Ivan Ivanovič

  Saj je vseeno, kdo je predsednik Desusa. Vrhovni šef je v vsakem primeru skromni glavni upokojenec v državi, ki ima med drugim tudi najvišjo pokojnino.

 • kdor bo pospravil Karla Erjavca pred njegovo naravno smrtjo, bo v Sloveniji dobil postavljen spomenik…nekaj v kontekstu narodni heroj…..ta baba pa ni omembe vredna, ker je še toliko mlada, da bo imela težave z kozjejebci, ko bodo enkrat eksplodirali v evropi…..bo sama potrebovala zaščito…..tudi ko ne bo več na nobeni s strani davkoplačevalca sponzorirani funkciji….ker kozjejebci so sposobni za zabavo pofukati tudi 90 letno babico v domu za ostarele…..videno v nemčiji v zadnih letih večkrat…

  • karlo lopata

   Jebace oni I tebe, nabavi dosta vzeli na jer oni to rade na suvo haha ima da te rasture ko bugarsku skupstinu hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha

   • Den456

    Vidimo, da imaš precej izkušenj. Očitno ti je bilo všeč.

    • karlo lopata

     Puši kurac

     • Den456

      Sem ti že rekel, da ne sili druge v tvoje lastne razvade.

 • Stajerka

  ……medtem, ko gledamo gonjo v DeSuS, Šarec uvaja “brezplačen” pouk SRBSKEGA JEZIKA – 2 šolski uri tedensko v podaljšanem bivanju……brezplačen????

  …..še ena za USTAVNO OBTOŽBO na tematiko DISKRIMINACIJE v šolstvu!!!…

  https://twitter.com/IndijancTecumse/status/1218478110485700608

  • karlo lopata

   Tako treba, deca mora da znaju srbski. GOVORI SRPSKI DA TE RAZUME CEO SVET

   • Den456

    O ti lopata z mehkim držalom.

 • Stajerka

  …kar se tiče DeSuS….ne glede na predsednika, je čas, da nekdo tej VLADI SPODMAKNE STOLČEK in naredi tej agoniji, izdajalstvu in ropanju KONEC za vselej……odgovorne pa preganjat za zločine genocida nad lastnim narodom!!!

  • Janez

   Se že dogaja.Kmalu bo drugače.

  • Simon Rožič

   Desus enostavno ničemur ne služi; samo glasove predstavljajo v DZ za propadle
   leve stranke!

 • VERZIFIKATOR

  Sandro Rijavec

  PIVEC V RJAVI KRČMI

  Krčma rjava, bar za penzioniste,
  malo pivcev najdeš tam spodobnih,
  malo je za hojo še sposobnih,
  malo jih ima račune čiste.

  Se krčmar razburja v krčmi rjavi,
  da nek pivec križa mu račune,
  rad da vrgel bi ga iz štacune
  in prevzel sam krčmo, to da pravi.

  Pivec ta nesramni ga ogroža,
  njega gazdo rjave krčme znane,
  storil vse bo, tu da sam obstane
  in na njem rjava cela koža.

  Zoper pivca tuli regljajoče,
  da preveč popil je brez plačila,
  hoče gazda zdaj zagotovila,
  da bo kaznovan, se skoraj zjoče.

  Šara psa naščuva zoper pivca,
  Šaro naj iz krčme ga odstrani,
  pa se psiček tega posla brani,
  se celo postavi zanj, za krivca.

  Na dve nogi Šaro se postavi,
  da še bolj krčmar se zdaj razburi,
  jeza v krčmi se rjavi kuri,
  zlasti še, ko pivec mu nazdravi.

  Krčma rjava, bar za penzioniste,
  malo najdeš v njem ljudi spodobnih,
  vse preveč je med seboj podobnih,
  pravzaprav so zgolj izgube čiste.

 • xtc

  Desus je stranka v izginjanju Pivčevka in Ehjavec pa politična mrliča.

  • Slovenka

   Samo v času njunega crkavanja si bosta žepe še lepo napolnila z davkoplačevalskim denarjem. Hudič naj vzame oba.

   • Simon Rožič

    …zda bosta oba hitela krast kot nora, saj se čas “vladavine” stranke
    in vlade izteka!

 • Garbage man

  Stoka bo glasovala za njih še 100 let

  • TT-TrdiTič

   Čuj smetar…a te zabrišem v kanto z biološkimi odpadki? Smrduh klerikalen !!!

   • JANEZ GUS

    Rdečuh,si kot podrepna muha.Brez možganska gmota smrdečega tkiva,ki stalno serje po tem portalu.Pa kaj ti bo še treba napisat.

    • karlo lopata

     Jebi si mater I bičeš svoj brat.

     • Den456

      Ti to veš iz lastnih izkušenj.

   • Garbage man

    Mi je rekla tvoja mama da si psihično labilen, samo ji nisem verjel.Ji bom sporočil nocoj…..

 • TT-TrdiTič

  Briga komentatorje-simpatizerje SDS-a za upokojence.. Važno, da je Princ Teme zaščiten…kot kočevski medved !!!

  • tohuvabohu

   A mali princ murglski?

 • karlo lopata

  Za tega erjavca bi bilo dobro zrihtat eno podobno MILKI PLANINC da mu odreže in zatlaci v gobec lastna jajca

 • bubamara

  Če zmaga Kahl je to jasen signal, da bo moral Xarac v prihodnje bolj ubogati strice, ki peljejo igro v Dolini. Soliranje in izguba Levice ga lahko popelje po poti Cerarja.

 • Ježek Teka Teka

  Skače kot rdečerepa veverica … operacija hrbta lahko počaka …

  • Slovenka

   In sajenje dreves in plezanje in kolesarjenje in še kaj. Poskočna ministrica, ni, da ni.

 • Slovenka

  DeSUS je iz deset zgrmela na pet.
  Še ta rezultat je predober. Ostati bi morali pred DZ s povešenimi nosovi.
  No, dobro. Čas hitro teče in slej kot prej bo bedna, lažniva stranka vzela slovo iz parlamenta.

  • karlo lopata

   Kot tvoja še 100× bolj lažniva. Pa sem ti že enkrat napisal da se raje drži piškrov in sesalca baba kretenska

 • montyamp

  Kongres udbovskih ovaduhov , na penzijski pogon .
  Turbo penzije so gonilo DESUS-a , se pravi restavracija partije na davkoplačevalski pogon . Fuj, fej , ………………………………………………… banda ………………..