Deset mesecev “svobode” nas je pripeljalo bližje Rusiji kot jedrni Evropi

Foto: twitter

Stvari, ki se trenutno dogajajo v naši deželi, v samostojni državi še nismo videli, od prej pa so nam seveda zelo poznane: protestnike se obiskuje na domu, nadleguje se novinarje, oblast del “neposlušnih” uslužbencev RTV Slovenija javno sramoti in se na vso moč trudi, da bi jih zamenjala. Videti je, da nas je deset mesecev “Svobode” pripeljalo bližje Rusiji kot državam jedrne Evrope. 

Še vedno odmeva policijsko zastrahovanje kmeta Tomaža Misa, katerega je obiskal uniformirani policist in ga spraševal, če se bo udeležil torkovega kmečkega protesta v Ljubljani in če ve še za koga, ki bo prav tako šel. Mis je dogodek komentiral, da je “kot v udbaških časih”.

Spomnimo, da se je dogodek zgodil le nekaj dni za tem, ko je sindikat kmetov Slovenije prekinil pogovore s predsednikom vlade, ki ni hotel popustiti v svojih eko-ludističnih pogledih v zvezi z naravovarstvenim območjem Natura 2000 in neverjetnega zakona o varstvu živali, ki bi aktivistom s 40-urnim “šnelkursom” omogočil vstop v hlev in “inšpekcijo” živine. Videti je, kot da se izvršilna oblast boji moči podeželja in zato nad uporniške kmete pošilja organe v svoji sestavi, najprej z namenom zastrahovanja, kasneje pa bodo gotovo sledili še drugi ukrepi, do katerih ima dostop vzporedni mehanizem globoke države, katerega izrastek je trenutna oblast.

Tomaž Mis iz Kmetije Mis pod Šmarno Goro je doživel nenavadni obisk policije (Foto: FB Tomaž Mis)

Kaj to pomeni, je na svoji koži spoznal tudi raziskovalni novinar Bojan Požar, ki mu niso prišli neposredno groziti, pač pa je videti, da so se ga lotili prek ugrabljenih institucij. Zloglasna “preiskovalna komisija” poslanke Gibanja Svoboda Mojce Pašek Šetinc ga je prek stare anonimke kar prijavila Finančni upravi Republike Slovenije v zvezi z domnevnim “sumom kršitve davčne zakonodaje”. Da se bo to zgodilo, pa je Požar prvič prebral kar v reviji Reporter, ki spada pod okrilje pro-vladnega medijskega tajkuna Martina Odlazka. Požar trdi, da gre za oblastniško represivno akcijo, ki jo je odobril sam Robert Golob, pri tem pa se sklicuje na vire blizu vrha Gibanja Svoboda, kabineta predsednika vlade in poslanske skupine Gibanja Svoboda. Ti so mu povedali, da Golob “smrtno” sovraži Bojana Požarja in ta odločitev seveda ni šla mimo njega – viri so mu potrdili, da Golob vse jemlje osebno in je noro maščevalen.

Seja preiskovalne komisije DZ-ja: šefica komisije, sicer “neodvisna” novinarka in poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc. (Foto: Nova24TV)

Take navedbe pa za tiste, ki spremljajo politično dogajanje v Sloveniji, niso presenečenje. Po desetih in več mesecih smo se že naučili, da Golob novinarje dojema kot dve kasti: tiste “depolitizirane”, ki so mu naklonjeni, in druge, ki mu niso – tiste pa je treba čimprej odstraniti, ne glede na sredstva. Spomnimo, da na vprašanje novinarja RTV Slovenija, ki ga je spraševal o njegovih domnevnih koruptivnih poslih, ni odgovoril, ampak je improvizirano začel enega od svojih govorov o depolitzaciji RTV Slovenija z močnimi podtoni, da bo potrebno novinarje, kot je tisti, ki si ga je drznil vprašati o njegovih koruptivnih poslih, čimprej odstaviti.

Živimo v časih, ko je oblast – pijana od zmage – povsem pozabila, da se mora tudi levičarska vlada pretvarjati, da živimo v pravni državi. Incident s policijskim zastrahovanjem kmetov in oblastniška prijava raziskovalnega novinarja sta del istega pojava: Slovenija se “putinizira” Pravzaprav smo zdaj Rusija leta 2000, ko Putin doma še ni bil tako zelo drzen. Zdaj lahko levi volivci še preprečijo, da se sredi Evrope manifestira policijska država. Od 2000 do 2006, ko je Putin začel fizično eliminirati novinarje, je le še šest let.

Andrej Žitnik