fbpx

Dežurni levičarski analitik, znan po svojih sovražnih tvitih, Alem Maksuti, že napoveduje nov politični obraz na levici!

Alem Maksuti (Foto: STA)

Alem Maksuti velja za velikega sovražnika sedanje vlade. Svoj gnev do drugače mislečih z neprimernimi in sovražnimi komentarji bruha na socialnem omrežju Twitter. A ne glede na njegova javna sporočila, ga RTV Slovenija in POP TV predstavljata kot cenjenega političnega analitika. Ob padli konstruktivni nezaupnici, vloženi s strani opozicijskega četverčka KUL, je dejal, da “Janša nima več nobenega kompasa. Kar pomeni, da je izgubil vse nadzorovalne funkcije in lahko počne, kar koli hoče.” 

Včeraj so se razblinile sanje, danes je nov dan, bi lahko povedali z malce drugačnimi besedami znameniti stavek prvega predsednika države, Milana Kučana. Po petih mesecih politične telenovele s pridihom tranzicijske levice v režiji osredjih slovenskih medijev je projekt KUL padel v vodo. Rezultat smo lahko opazili že pred politično farso samo, ko se se osrednji protagonisti začeli pogovarjati o “moralni” zmagi.

Zato so na MMC RTV Slovenija povabili urednika Domovine, Roka Čakša in političnega analitika, Alema Maksutija. Za Čakša lahko mirno zapišemo, da je analizo konstruktivne nezaupnice korektno opravil, kar pa je na drugi strani Maksuti prenesel s težkim srcem.

Ali Maksuti novo voditeljico na levici vidi v predsednici SD Tanji Fajon?. (Foto: STA)

Maksuti že napovedal projekt novega obraza
Ne dogaja se nič nepričakovanega, kar malo boljši poznavalci razmer v slovenski politiki itak vedo. V preteklosti se je vedno zgodilo, da je eden izmed novinarjev osrednjih medijev ali njegov eminentni gost z levega političnega pola, napovedal smernice dogajanj znotraj levega tabora. V preteklem desetletju so zelo uspešno prenašali naokrog večino državljanov s politično skovanko “novi obraz.” Le tega so predstavljali kot nadstrankarskega, etičnega in kot tistega, ki bo povezal slovenski politični prostor. A so vsi novi obrazi Zoran Janković, Gregor Virant, Miro Cerar, Alenka Bratušek, Igor Šoltes in Marjan Šarec s srcem večinoma pripadali tranzicijski levici.

Tokrat je ta vloga pripadla Maksutiju v intervjuju za MMC RTV Slovenija. Ne glede na to, da so prihajajoče parlamentarne volitve na vrsti za dobro leto in pol, je Maksuti v svoji analizi zaključil, da bo SMC izpadla iz parlamenta, s tem pa se bo odprl lov za njenih 90 tisoč glasov, ki jih je prejela leta 2018. “Razpršili se bodo med tri sredinske stranke ali pa porodili ambicije za neko novo stranko. To je tudi ključen trenutek, da se izkristalizira, kdo je “praktično vodja” leve opcije.”

Žaljiv zapis Alema Maksutija o kulinarični blogerki Selmi Bizjak. (Foto: Twitter)

Zanimivo je predvsem to, da je Maksuti avtomatsko določil, da stranke SMC leta 2022 več ne bo in bodo njihove glasove pobrale sedanje članice opozicijskega KUL-a. Maksuti pozablja, da imamo v Sloveniji več kot 50 parlamentarnih strank in da volivci spremljajo, kdo je tisti, ki dela v njihovo korist, ne pa zgolj meša zrak in povzroča razprtije.

Politični navijač levice želi, da se ponovi scenarij “ulice” iz leta 2012 ter straši z drugo republiko
V nadaljevanju je nadaljeval analizo v smeri, da je sedanja vlada manjšinska in se bo morala boriti za vsak glas v parlamentu. Ni se pozabil dotakniti strank koalicije in opozicijske SNS. Sam trdi, da bosta stranki zelo padli, če se ne bosta odločno uprli politiki največje vladne stranke SDS.

Za Jelinčičevo SNS je dejal, da postaja nadkoalicijska stranka v sedanji sestavi. Na levem političnem polu že dlje časa strašijo s t.i. drugo republiko, karkoli to pomeni. “Od danes naprej ni več izgovorov o tem, kdo podpira Janeza Janšo, ki je na pohodu za uresničitev svoje politične platforme, t. i. druge republike.”

Kot radikalnemu levičarskemu analitiku se tudi njemu Janez Janša prikazuje vsepovsod. Po njegovem mnenju bo trenutni predsednik vlade po novem deloval mimo vseh zakonskih pravil in “lahko počne, karkoli hoče.” Maksuti je le še enkrat dokazal, da nima politične kulture. Njegova intimna želja pa je tudi, da se ponovi scenarij iz leta 2012, ko je po njegovem prepričanju tedanja vlada Janeza Janše padla zaradi “ljudskih” protestov. Kasneje se je izkazalo, da je šlo le za umazano igro vplivnih ljudi na levem družbenem in političnem polu z namenom znebiti se Janše. “Ampak mislim, da bi se, če ne bi bilo epidemije, Janezu Janši že zdavnaj zgodila ulica, kot se mu je leta 2012.”

Alem Maksuti o oddaji Aleša Ernecla (Foto: Posnetek zaslona)

Maskuti, svetovni prvak v sovražnem govoru do drugače mislečih!
V dominantnih medijih velikokrat slišimo, da se podporniki največje vladne stranke ter ostali drugače misleči, do podpornikov levih strank obnašajo nizkotno in nad njimi izvajajo sovražni govor. Nikoli nismo zanikali, da podporniki pomladnih idej niso bili kdaj žaljivi do pripadnikov levih volilcev.

A posebna zgodba je prav Maksuti. Poimenujemo ga lahko za državnega prvaka sovražnega govora na levici. Histerični mediji v rokah leve opozicije še niso opazili grdih, neprimernih in žaljivih sporočil Maksutija do tistih, ki ne razmišljajo kot on. Vendar si kot eminenten politični analitik z odlično medijsko podporo in zaščito lahko privošči vse.

Pod člankom si lahko ogledate nekaj Maksutijevih cvetk. Glede na njegova temperamentna sporočila, lahko rečemo, da se v njem pretaka “balkanska” kri. A to je že druga zgodba.

 

Luka Perš