fbpx

Dijaka razkrila spolitiziranost šolstva: Učiteljica celo nagovarjala k protivladnim protestom

Anže Žibert in Nejc Urbanija (Foto: Twitter)

V ospredju političnega boja proti sedanji vladi je arzenal levih nevladnih organizacij, sindikatov in opozicije bil bitko za odprtje šol. V poročanju osrednjih medijev (RTV Slovenija, POP TV/ Kanal A, Dnevnik, Delo, Večer, Mladina) je imel posameznik občutek, da sedanja vlada res zlorablja “uboge dijake in šolarje” za politično discipliniranje. A sta jih dijaka Nejc Urbanija in Anže Bah Žibert s tehtnimi argumenti postavila na laž. V ekskluzivnem intervjuju je Žibert priznal, da jih je v lanskem letu ena izmed profesoric spodbujala, naj se udeležijo protestov proti vladi. Ker mladi Anže tega ni hotel, je v razredu obveljal za črno ovco!

Ob umetno ustvarjenim javnem mnenju se je kot novi obraz levice pojavil Lars Podkrajšek z iniciativo Zahtevamo šole. Mlad maoist, ki se je v času nezakonitih petkovih kolesarskih protestov postavljal pred policisti z baklami v rokah, je postal glas “vseh mladih”, kot so ga promovirali v medijskem kartelu v službi leve opozicije. Občutek, da obstaja le ena resnica, je pogumno prekinil dijak, šestnajstletni Nejc Urbanija.

Ker se nihče na RTV Slovenija ni domislil, da bi soočil dve nasprotujoči si mnenji glede šolske problematike, je oba osrednja protagonista v prostore javnega medija povabil voditelj Igor Pirkovič v svojo oddajo Na tretjem: Pogled mladih na tretjem televizijskem programu RTV Slovenija. Oba mlada upa sta prikazala vsak svoj pogled na dano situacijo. Lars in Nejc sta pred intervjujem dejala, da so vse izjave njune lastne in ne predstavljajo mnenja kakšnih organizacij.

Lars Podkrajšek bi tvegal vse samo zato, da bi začutil pedagoški čut profesorja! “Mladi so glavni prenašalci okužb“, mu je odgovoril Nejc Urbanija.
Oddaja je pokazala le to, v čem je bistvena razlika med ideologijami sedanje levice in drugače mislečimi. Voditelj Pirkovič je izzval tako Larsa kot Nejca. Mlad maoist je trdil, da se strinja s tem, da se Slovenija nahaja v hudi zdravstveni situaciji. V povzdigovanju svojega dosežka je povedal, da se je protesta udeležila več kot polovica dijakov. Povedal je tudi, da je nesprejemljivo, da jih ministrica ni hotela sprejeti na sestanek kot so sami hoteli. Zdi se mu nerazumno, da pedagoški proces trpi. Zvezda nezakonitih protestov pogreša pedagoški čut, ki ga imajo učenci in učitelji. Trdijo, da bi morali šole odpreti po modelu C, kjer bi bili posamezni razredi v mehurčku. Za Larsa je pomembno samo to, da bo lahko užival v pedagoškem čutu z učitelji. S svojim nastopom je le dokazal, da mu je malo mar za ostale, saj se z odprtimi šolami poveča tveganje za porast okužb s koronavirusom.

Lars Podkrajšek kot član Mladinskega aktivistične organizacije (MAO) na petkovih nezakonitih protestih v Ljubljani. Odprtje šole si želi, ker pogreša pedagoški čut profesorja. (Foto: Facebook, Andrej Pezdir)

Na drugi strani je nastopil Nejc Urbanija. Šestnajstletni dijak 2. letnika je povedal, da si želi vse enako kot Lars. Pogreša šolo, prijatelje, sošolce in profesorje. Vendar mu je jasno, zakaj morajo biti mladi doma. Zaveda se tega, kar Lars in njegovi podporniki namenoma zamolčijo. Mladi res ne spadajo med najbolj ogroženo starostno skupino v Sloveniji, so pa mladi največji in poglavitni prenašalci virusa na starejše. To se je v preteklosti že večkrat izkazalo za resnično
.

Urbanija je zavrnil Larsove besede o številni udeležbi dijakov, ki so sodelovali v protestu civilne iniciative Zahtevamo šole. Medtem ko je Lars govoril o številki 50 tisoč dijakov, ga je Nejc opozoril, da je v Sloveniji le 70 tisoč dijakov. Tako je Lars priznal, da se je udeležilo protesta maksimalno  30 tisoč dijakov, a je Urbanija povedal, da je številka bila na koncu mnogo nižja.

Anže Bah Žibert opisal dogodek, ko  je obveljal za črno ovco!
Slovenska javnost je spoznala dijaka, 19-letnega Anžeta Bah Žiberta, ki se je uprl idejam maoista Larsa Podkrajška. Zelo kmalu je doživel diskreditacijo, da ga je v politični boj glede šol, poslala njegova mama, poslanka SDS Anja Bah Žibert. Omenjena je natolcevanja največje medijske hiše v Sloveniji zavrnila. Mladi Anže pa je spregovoril tudi v intervjuju za spletni medij E-Maribor. Povedal je, da ga politika zanima že od nekdaj, da je v preteklosti šolo končal z odličnim uspehom in da ga zelo zanima naravoslovje. Družina je za Anžeta zelo pomembna. Predstavlja mu hrbtenico, ki ga podpira v dobrem in slabem.

O slovenskem šolskem sistemu in izobraževanju je povedal, da je zgrešeno. Govorijo jim o kritičnem mišljenju, a jih večina spodbuja le kritiziranje politične desne sredine. “Spominjam se predmeta v 3. letniku, kjer nas je profesorica spodbujala, da se udeležimo protestov. Črne ovce pa smo bili tisti, ki se s tem nismo strinjali,” pove Anže.

Mladi sin poslanke SDS in sveži član največje vladne stranke je povedal le to, kar se ve že ves čas. Že znani francoski filozof Foucault je povedal, da je izobraževanje ideologija oblasti. Izobraževalni sistem, delujoč v interesu politične levice, izkrivlja resnična dejstva. To se najlepše vidi na področju poučevanja o drugi svetovni vojni v Sloveniji, kjer ne boste izvedeli popolnoma nič o partizanskih zločinih.

Oddajo Na tretjem: Pogled mladih si lahko ogledate TUKAJ. Celotni intervju Anžeta Bah Žiberta si lahko preberete TUKAJ,

Luka Perš