fbpx

Dikaučič potrjen za pravosodnega ministra

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič. (Foto: sta)

Po odstopu nekdanje pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič se je pojavilo vprašanje, kdo jo bo nasledil. Zamenjal jo bo Marjan Dikaučič, prav tako iz kvote SMC-ja. Poslanci so Dikaučiča, ki ima opravljen pravniški državni izpit, potrdili za novega pravosodnega ministra s 44 glasovi za. 41 poslancev je glasovalo proti. 

Poslanec Dejan Kaloh iz vrst vladajoče SDS je ob tem izrazil prepričanje, da je kandidat za novega pravosodnega ministra Marjan Dikaučič pravni strokovnjak, ki se spozna na stečajno zakonodajo in ni del kakšnega izmed pravniških omrežij. Kaloh je v predstavitvi mnenja poslanske skupine svoje stranke še zatrdil: “To je zelo dober signal, da bo kot pravosodni minister deloval brez pritiskov in da se bo lahko neobremenjeno posvečal pravosodnemu resorju,” poroča RTV Slovenija.

Po prepričanju Kaloha je Dikaučič naklonjen vzpostavitvi pravosodnega sistema, ki bo po meri človeka in bo posledično služil tako pravičnosti kot tudi ljudem. Prizadeval naj bi si tudi za večjo avtonomijo sodstva. Med prioritetami novega ministra so: zaščita človekovih in otrokovih pravic, etična uporaba umetne inteligence in boj proti sovražnemu govoru, in sicer tako na spletu kot tudi v javnem življenju. Prav tako naj bi se minister po navedbah Kaloha ukvarjal z začetimi investicijskimi postopki, digitalizacijo pravosodnega sistema in reorganizacijo dela na sodiščih.

Obenem naj bi želel skrajšati predolge postopke, ki se nanašajo na pranje denarja ter gospodarski kriminal, prav tako pa naj bi se izboljšal kazenski pregon. Glede zakonitosti “postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije” se ne želi opredeljevati. Prav tako se zaveda pomena avtonomije državnega tožilstva in si bo posledično prizadeval za čim hitrejše imenovanje državnih tožilcev. Poleg tega naj bi si prizadeval za prenovo insolvenčne zakonodaje. Kaloh: “Dikaučič je prečesal vsa relevantna področja in podsisteme ter ponudil rešitve. SDS bo kandidata za pravosodnega ministra soglasno podprl.” 

V SMC-ju so prepričani, da si bo Dikaučič prizadeval za avtonomijo sodstva in vladavino prava 

V poslanski skupini SMC pa so prepričani, da je Dikaučič pokazal, da ima široko vizijo. Poslanka omenjene stranke Mojca Žnidarič je ob tem dejala, da kandidat pozna pravosodni sistem in težave pravosodja iz prakse, ter da je prepoznal ključne teme, ki se odražajo kot jasni cilji pravosodnega ministrstva. V SMC-ju so prepričani, da si bo Dikaučič prizadeval za avtonomijo pravosodja in vladavino prava, delo pa opravljal zakonito in transparentno, medtem ko naj bi v središče svojega postavil človeka in pravičnost. Nova Slovenija ni predstavila svojega poslanskega stališča. Dikaučič pa je bil na glasovanju tudi potrjen kot novi pravosodni minister.

 Domen Mezeg