fbpx

Diplomat dr. Cerar o stanju v Afganistanu: Mednarodna skupnost bo morala reševati odprta vprašanja za pogajalsko mizo

Slovenski diplomat Božo Cerar. (Foto: STA)

Mednarodne oblasti z zaskrbljenostjo opazujejo dogajanje v Afganistanu, kjer so talibani z nepričakovano hitrostjo zavzeli celotno državo in mirno vstopili v obrobje glavnega mesta Kabul. Ameriške oblasti so zarado teg izdale odlok, s katerim po 20 letih umikajo vse predstavnike in večino vojske v Afganistanu, večje evropske države pa so že umaknile svoja veleposlaništva. V ospredju je vprašanje, kaj se bo zgodilo s tamkajšnjimi prebivalci, ki množično bežijo iz mesta, na udaru pa bodo predvsem ženske. “Jasno je, da so tudi talibani v tem času napredovali, njihov prevzem države pa je potekal dokaj mirno, zato tudi mednarodna skupnost upa na pozitiven razplet trenutne situacije v Afganistanu, kar pa se bo moralo izvesti za pogajalsko mizo in ne z nasiljem,” je izpostavil nekdanji veleposlanik v ZDA Božo Cerar.

Talibani ali paštunsko “učenci” so sunitsko islamsko fundamentalistično politično gibanje in vojaška organizacija v Afganistanu, ki se bojuje v afganistanski vojni kot uporniška skupina ali džihad. Mednarodna skupnost jih je obsojala zaradi grobega izvajanja svoje razlage šeriatskega prava, posledično zaradi surovega ravnanja s številnimi Afganistanci, predvsem z ženskami. Talibani so danes po sobotnem zavzetju Mazar-i-Šarifa zavzeli še mesto Džalalabad ter vkorakali v Kabul.

Tamkajšnji prebivalci se z razlogom bojijo, kako bo življenje videti sedaj, ko so praktično celotno državo zasedli talibani. Ženske med njihovo prejšnjo vladavino niso imele praktično nobenih pravic – zaprte so bile po hišah, niso smele opravljati dela, nositi so morale burko in bile lahko tudi kruto kamenjane. “Bojim se, kaj se bo sedaj zgodilo z ženskami, ki so po odhodu talibanov napredovale in si priborile pravico do dela, zasedale so vodilne položaje in bile aktivne v politiki. Lahko se nam celo zgodi vrnitev preteklost, česar pa si nihče ne želi,” je zaskrbljen tudi nekdanji veleposlanik v ZDA dr. Božo Cerar.

Foto: epa

Talibane je mednarodna skupnost obsojala zaradi grobega izvajanja svoje razlage šeriatskega prava in poslednično surovega ravnanja s številnimi Afganistanci, predvsem z ženskami. Med svojo vladavino od 1996 do 2001 so skupaj z zavezniki izvrševali poboje civilnega prebivalstva, 160 tisoč stradajočim prebivalcem zavrnili preskrbo s hrano od Združenih narodov in izvajali politiko požiganja zemlje, zaradi katere so požgali velika območja plodne zemlje in množično uničevali domove. “Jasno je, da so tudi talibani v tem času napredovali, njihov prevzem države pa je potekal dokaj mirno, zato tudi mednarodna skupnost upa na pozitiven razplet trenutne situacije v Afganistanu, kar pa se bo moralo izvesti za pogajalsko mizo in ne z nasiljem,” je še izpostavil Cerar.

Biden je spoštoval obljubo nekdanjega predsednika Trumpa
Številne svetovne velesile se že panično umikajo iz Afganistana. Ameriški predsednik Joe Biden je po 20 letih ameriške prisotnosti v Afganistanu že izdal ukaz o evakuaciji svojega osebja iz veleposlaništva v Kabulu. Zaposlene so prepeljali na letališče, od koder jih bodo z vojaškimi transportnimi letali odpeljali iz države. Zaenkrat v Afganistanu ostaja pet tisoč ameriških vojakov za posredovanje v primeru spopadov. “Reakcija ameriškega predsednika je bila v tem primeru pričakovana, saj je izpolnil obljubo, ki jo je že dal nekdanji predsednik Trump,” je pojasnil. Velika Britanija, Italija in Nemčija so že napovedale umik diplomatskega osebja, Rusija zaenkrat tega namena nima.

Foto: epa

Cerar meni, da nihče ni pričakoval tako hitrega razpleta v Afganistanu. “Po razvoju dogodkov je mednarodna javnost pričakovala umik ameriških sil in možnega prevzema oblasti, a smo vsi bili prepričani, da se bo to zgodilo nekaj mesecev kasneje,” je poudaril. Pričakuje, da se bo v tem primeru aktivirala mednarodna javnost in poskusila stabilizirati situacijo, medtem ko bodo talibani najprej računali na svoje sosednje države. “Vsekakor bodo sedaj v ospredju vprašanja množičnih migracij in možnih pritiskov slednjih na Evropo. Vsekakor bi bilo potrebno, da mednarodne skupnosti, EU, Rusija in Kitajska izrazijo svoja stališča in poskusijo situacijo v Afganistanu rešiti po mirni poti,” je poudaril.

Talibanski direktor za medije in kulturo je v izjavi za javnost pojasnil, da so afganistanske oblasti odstopile. (Foto: epa)

Talibani so praktično bolj kot ne mirno prevzeli oblast v Afganistanu, afganistanska vojska, ki je sicer številčnejša, pa se ni pretirano bojevala in je talibanom prepustila prosto pot. Po Cerarjevem mnenju je bilo kaj takšnega popolnoma mogoče, saj oblast v večini vodijo različni lokalni veljaki, ki pa v prvi vrsti delajo za svoje interese. “Za ugoden prevzem tamkajšnjega ozemlja sta kriva predvsem razklanost tamkajšnjih prebivalcev, ki so brez trdnih vezi in skupnih ciljev, da bi obranili lastno državo, sklenjena zavezništva pa so precej šibka,” meni Cerar.

Evropa bo zaradi migracij ponovno ogrožena
Ko so talibani zavzeli večino mest skupaj z glavnim mestom Kabul, se je afganistanski predsednik Ašraf Gani odločil zapustiti državo. Afganistanski talibani pa so sicer sporočili, da v prihodnjih dneh pričakujejo miren prenos oblasti, in napovedali, da ne bodo izvajali nasilja nad ljudmi. Lahko se nam zgodi tragedija svetovnih razsežnosti, ponovnega zapostavljanja žensk in množičnih pritiskov na Evropo zaradi migracij. “V resnici je to, kar se dogaja v Afganistanu, s civilizacijskega vidika tragedija svetovnih razsežnosti. Vsa leta naporov v Afganistanu gredo v nič. Ženske bodo znova pobijali, kamenjali, svet bo gledal stran kot vedno, ko gre za radikalni islam,” je situacijo v Afganistanu, kjer oblast prevzemajo talibani, komentiral poslanec SDS Branko Grims.

Sara Rančigaj