Direktor NIJZ Krek o kampanji SD za šolo brez mask: Epidemija se ne bi smela uporabljati za politične igrice! Tudi otroci so prenašalci smrtonosnega virusa!

Kampanja SD za šolo brez mask.

Z novim tednom so pričeli veljati strožji ukrepi pri uporabi mask med šolskim poukom. Nekateri ravnatelji so, na čelu s stranko SD, podprli poziv vladi za šolo brez mask. Epidemiologi so si enotni, da bi morale stranke v tem trenutku opustiti epidemijo in direktive stroke za politično propagando. Otroci so prenašalci virusa, ki lahko s prenosom smrtno ogrozijo svoje starše ali stare starše.

Stranka SD je tokrat za svojo politično propagando izkoristila otroke, saj se je odločila podpreti določene ravnatelje pri zavzemanju za šolo brez mask, čeprav stroka svetuje nasprotno. “Podpiramo poziv ravnateljev za šole brez mask. Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask,” so zapisali Socialni demokrati na svojem Twitter profilu.

Stroka je mnenja, da stranka Socialnih demokratov, epidemijo in usmeritve stroke uporablja za politične namene. “Katerakoli stranka ne bi smela trenutne situacije s smrtonosnim virusom uporabljati za politične igrice,” je za Nova24TV povedal direktor NIJZ Milan Krek. Krek je še poudaril, da nikakor ne bi smeli, za svoj politični interes delati proti in v škodo ljudstva.

https://twitter.com/mrevlje/status/1308148274822615042?s=20

Stroka meni, da ukrep velja zaradi varnosti otrok in njihovih družin
NIJZ je izdal priporočila, da morajo otroci od sedmega razreda dalje nositi masko, saj je tudi Svetovna zdravstvena organizacija priporočila, da se od te starostne skupine dalje uporabljajo ista pravila kot pri odrasli populaciji. Nasprotno temu kar trdi stranka SD, bi lahko tudi ta starostna skupina bila v šoli brez mask, vendar bi morali ravnatelji zagotoviti varne pogoje. “Ravnatelje smo pozvali, da otrokom ni potrebno nositi maske v primeru, ko jim v šolah lahko zagotovijo zadostno varnostno razdaljo, a so ravnatelji povedali, da tega žal ne morejo storiti,” je še poudaril Krek.

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

“Vsak okuženi je nevaren za vse osebe v okolici,” je še poudaril Krek. Otroci so po izkušnjah zelo pogosti prenašalci virusov, ki jih lahko prenesejo na svoje družinske člane za katere pa je lahko bolezen smrtonosna. “Kot zdravnik zaupam stroki in strokovno posvetovalni komisiji,” pa je poudaril predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč za Nova24TV. “Če se je stroka odločila, da morajo otroci v šoli nositi masko in je to bolj varna možnost zanje in njihove družinske člane, potem je to smiselno. Ne zdi se mi pa primerno, da bi o tem lahko sodila katerakoli politična stranka,” je še poudaril Noč.

Predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč. (Foto: STA)

Sara Kovač