Direktor Vinakrasa Colja ekskluzivno za Nova24TV: Predsednik Türk, pa minister Židan in njegovi sekretarji so pri nas vsi jedli in pili zastonj

Direktor podjetja Vinakras Marko Colja. Foto: Petra Mezinec.

“Naš cilj je delovati v interesu celotnega Krasa. In tudi v svojih izjavah ne omenjam Vinakrasa, ampak Kras. In kot človek se res trudim, da bi za ta Kras naredili čimveč. In to kar smo naredili, je bilo res dobrohotno, dobronamerno do Krasa, še najmanj pa smo želeli škodovati ministrici,” je za naš medij dejal direktor Vinakrasa, gospod Marjan Colja, ki se je odzval na pogrom, ki ga je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec v zadnjih dneh doživela v številnih osrednjih medijih. 

Direktor podjetja VINAKRAS z.o.o. Sežana Marjan Colja se je sicer že popoldne odzval v sporočilu za javnost: “Glede na burno in predvsem negativno dogajanje v zvezi z obiskom Ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec z namenom otvoritve prenovljenega kraškega dvorišča, predstavitve realnega stanja kmetijstva na Krasu ter pomembnosti in nujnosti povezovanja kmetijstva in turizma, smo se v zadrugi Vinakras odločili, da vam posredujemo izjavo, vezano na zgoraj omenjen obisk.” Colja sporoča, da v zadrugi Vinakras z.o.o. Sežana že več kot 70. let aktivno delujejo na področju celotnega Krasa, kjer so poleg korektnega poslovnega odnosa s svojimi člani in kooperanti zavezani tudi k ohranjanju tradicije in izročil, ter le to s ponosom in vztrajnostjo širijo dalje. Zahvaljujoč predanosti in zaupanju kraških vinogradnikov, jim je skozi desetletja uspelo postati vodilna klet na kraškem vinorodnem okolišu, kjer je s trto zasajenih nekaj čez 600 ha vinogradov.

“Vse to zaupanje, ki smo si ga skozi dolga leta trdega dela pridobili s strani članov, kooperantov ter lokalnega in širšega okolja, pa za nas predstavlja tudi določeno obvezo. Kot edino in največje kmetijsko podjetje v tem okolju se zavedamo svojega pomena in odgovornosti. Dejstvo je da je na področju kmetijstva potrebna sinergija in sodelovanje ne glede na velikost posamezne kmetije oz. zadruge.” S svojim delovanjem v svojem okolju vedno širijo zavedanje, da so le skupaj sposobni ohranjati kmetijske površine in kmetijstvo na Krasu. Glede na razdrobljenost in majhnost kmetij v njihovem okolju in tudi v Sloveniji prevladuje prepričanje, da je potrebno kmetijstvo promovirati tudi preko turizma, za kar se v njihovi zadrugi trudijo že kar nekaj let. Prepričani so, da bo le sinergija teh dveh panog pripomogla k preprečevanju zaraščanja kmetijskih površin, k ohranjanju kmetijstva na Krasu ter preprečevala nadaljnje izseljevanje mladih s podeželja.

Vinakras. (Foto: posnetek zaslona)

Zadruga Vinakras je po navedbah direktorja Colje v zadnjih 15 letih naredila tudi velik napredek pri posodabljanju tehnologije tako na področju okolju prijaznejše obdelave v vinogradih, predelave grozdja, donegovanju in zorenju vin v kleti, zunanji ureditvi kleti, ter ureditvi promocijsko prodajnih prostorov z namenom turističnih obiskov in degustacij v kleti. V teh letih so v zadrugi tudi nekaj krat izkoristili možnost pridobivanja sredstev iz različnih ukrepov, ki jih razpisuje EU. Zadnji tak ukrep, ki omogoča delno subvencioniranje za naložbe v posodobitev tehnološke opreme so zaključili pred štirimi leti. Sicer pa je zadruga deležna podpor v okviru ukrepa PRP, pod enakimi pogoji, tako kot veljajo za vse ostale kmetovalce.

Kmetijska ministrica na svojem obisku v podjetju Vinakras. foto: Vinakras.

“Kot smo že uvodoma zapisali, je bil namen obiska Ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec otvoritev prenovljenega kraškega dvorišča, predstavitev realnega stanja kmetijstva na Krasu ter pomembnosti in nujnosti povezovanja kmetijstva in turizma na področju Krasa. V okviru tega obiska se je Ministrica ob spomeniku – pomniku miru na Cerju srečala z županom in enim večjih sadjarjev v občini Miren-Kostanjevica, županom občine Komen, ki ji je predstavil novo pridobitev – nov promocijsko prodajni center za celotni čezmejni Kras na gradu Štanjel.” Po navedbah Colje si je ogledala dva njihova večja kompleksa vinogradov v ožji okolici Komna, obiskala je dva mlada vinarja – prevzemnika kmetij, kamnolom Lipica, jamo Vilenico, obrtno kamnoseštvo, botanični park v Sežani in obisk zaključila na otvoritvi prenovljenega kraškega dvorišča v njihovi kleti.

Vinakras. (Foto: posnetek zaslona)

Kot še pravi direktor Vinakrasa, je bila ves čas obiska glavna tema pogovor z vsemi vključenimi, seznanjanje s kmetijstvom na Krasu, kjer so ji želeli predstaviti prednosti in pomanjkljivosti kmetovanja na tej težki kraški zemlji ter ji predstaviti njihove poglede, smernice in cilje, med katerimi sta bili velikokrat izpostavljeni želja in ideja po čimprejšnji in čim močnejši sinergiji in povezanosti kmetijstva s turizmom. “Veseli smo, da si je ga. Aleksandra Pivec vzela čas ter nas počastila z obiskom in z zanimanjem prisluhnila vsem sogovornikom, ki so ji podali svoje poglede in videnje kmetijstva na Krasu, ter si ob teh pogovorih spotoma ogledala tudi lepote Krasa, ki so ljudem nekoliko manj poznane. V zadrugi Vinakras izjavljamo, da ta obisk ni bil nikoli načrtovan kot promocija zadruge Vinakras.”

Pri podjetju Vinakras ostro zavračajo, da bi šlo v primeru ministričinega obiska podjetja za promocijsko akcijo in korupcijo 

“Namen video kolaža, ki ga nekateri mediji predstavljajo kot promocijski video, je dejansko prikaz poteka obiska ministrice, v katerem je zajetih več različnih podjetij, mladih vinarjev in turističnih točk na območju Krasa. Dobronamerno smo želeli v spomin in prikaz dejanskega stanja kmetijstva in turizma na Krasu združiti posnetke v video predstavitev.” Nadalje v zadrugi  Vinakras izjavljajo, da je delovanje zadruge politično nepristransko, isto velja tudi za vodstvo, zato se v trenutno aktualno dogajanje, ki postaja iz dneva v dan vedno bolj politično obarvano, ne bodo spuščali. V zadrugi tudi ostro zavračajo vsa namigovanja in govorice o korupciji, ki jih izpostavljajo nekateri novinarji.

Foto: Vinakras

“Zadruga Vinakras, ves čas svojega poslovanja deluje poslovno in pravno korektno, v svojem preteklem in bodočem poslovanju nimamo nikakršne potrebe in niti želje, da bi s takimi namišljenimi zadevami, oz. koruptivnimi dejanji uresničevali svojo začrtano pot. Taki očitki so do zadruge Vinakras ter do njenega vodstva nedopustni in zlonamerni, saj mečejo senco dvoma na dogodke, ki se sploh niso zgodili.” Upajo, da smo iz zgoraj zapisanega začutili in razbrali njihov dober namen glede organizacije in izpeljave obiska Ministrice na Krasu. V zadrugi Vinakras spoštujejo in cenijo pošteno in dobronamerno novinarsko delo in so vedno bili in tudi v bodoče bodo na razpolago za podajanje informacij in odgovorov v obsegu njihove pristojnosti. Menijo da so s podano izjavo medijem povedali vse namere in razloge glede obiska ministrice na Krasu in s tem zaključujejo to zgodbo.

“Vsakega gosta, ki ga pokličeš v hišo, ga tudi počastiš, ne predstavljam si drugače”
Ob tej priložnosti pa smo želeli direktorju Vinakrasa, gospodu Colji, zastaviti tudi nekaj dodatnih novinarskih vprašanj. Zanimalo nas je, katere politike so v preteklosti že gostili in ali je bil njihov obisk podoben obisku Pivčeve. Obenem nas je še zanimalo ali je Pivčeva te račune plačala sama ali ne. Gospod Colja: “Nimam se več energije s tem ukvarjati, ker se mi vse skupaj zdi že malo pretirano. Glede podobnosti obiskov je težko govoriti. Kar se tiče plačila pa je ministrica povedala svoje in ne vem zakaj bi jaz sedaj to drugače razlagal. To je njena odločitev, ne moja. In glede obiskov: da, gostili smo ob raznih prilikah, ali je bila to kakšna otvoritev, ali je bil to kakšen posvet, smo normalno vabili, da bi se pa to dogajalo dva dni pa ne, ampak to je bilo takšno naključje, slučajno, dobronamerno, vsekakor narejeno in izpeljano. In vsakega gosta, ki ga pokličeš v hišo, ga tudi počastiš, ne predstavljam si drugače. Ne predstavljam si, da bi gostu zaračunal, kar je pojedel in spil. To se mi zdi že malo prehudo.

Normalno pa je, da so bili pri nas že razni politiki. Mi smo kot zadruga, edino mi smo na Krasu, ki lahko kot nekako kolikor toliko veliki, nekoga povabimo. Vsi drugi so tako majhni vinogradniki, kmetovalci, da nimajo energije, da bi to storili. In mi se čutimo odgovorne za Kras in zaradi tega je nastal ta širši obisk, ki je vključeval tudi otvoritev tega našega kraškega dvorišča. Naša želja je bila, tako kot smo zapisali: predstaviti ministrici Kras, težave kmetovalcev, vinogradnikov in sadjarjev in njihov pogled na bodočnost. In prav turizem je ključni v povezovanju in ohranitvi kmetijstva na Krasu, vsaj tistega drobnega, malega. Tistih nekaj večjih bo že preživelo, ampak podeželje je ustvarjeno iz celote, ne le velikih. Zraven morajo biti tudi majhni. Kajti če tega ne bo, bo prišlo do zaraščanja, kmetije se bodo opuščale in vemo, da ko se enkrat krajina zarašča ni več takšna kot je bila in je tudi manj zanimiva. Sicer pa normalno, dokler je bil minister Židan, smo povabili njega oziroma, ali je prišel on ali državna sekretarka, državni sekretar. Mi povabimo ministrico, če ona ne more, pošlje sekretarja.

Vinograd. (Foto: sta)

Ministrica je bila pri nas praktično že trikrat. Prvič je bila pri nas takoj po nastopu funkcije, ko smo imeli trgatev Terantona, to je pač naše vino, ki je malo posebno. In ker smo že začeli govoriti o Krasu in o težavah in pogledih itd. Pozneje je bila tudi naša gostja na vinogradniškem posvetu in je bil skupaj z njo predsednik odbora za kmetijstvo Breznik. Pri nas smo pred leti gostili tudi predsednika Turka. Zakaj pa ne? Ni bilo vedno preko nas, ampak te dogodki se zgodijo na naše povabilo in vedno potegnemo tudi ostale dejavnosti kot so turizem, manjši kmetje, manjši obrtniki. Naš cilj je delovati v interesu celotnega Krasa. In tudi v svojih izjavah ne omenjam Vinakrasa, ampak Kras. In kot človek se res trudim, da bi za ta Kras naredili čimveč. In to kar smo naredili, je bilo res dobrohotno, dobronamerno do Krasa, še najmanj pa smo želeli škodovati ministrici. Konec koncev pa smo za medije povedali vse, kar smo mislili povedati, tako kot je bilo, in ne nameravamo več dajati nobenih izjav. Je pa ministrica tista, ki mora stvar obelodaniti oziroma je to že storila.”  

Kmetijska ministrica Pivčeva je že nekaj dni tarča osrednjih medijev zaradi njenega dvodnevnega obiska na Krasu v podjetju Vinakras, ki je bil delno zasebne delno poslovne narave. Časopis Dnevnik, zlasti pa komercialna televizijska hiša POP TV, sta potem, ko je izvršni svet Desus strnil svoje vrste in izrekel podporo svoji voditeljici, pozornost preusmerila na družino podpredsednice vlade. Vztrajno jih zanima, kdo je plačal račun za njihovo bivanje na Krasu, namigujejo pa na korupcijo. Pivčeva se je v intervjuju za 24ur ostro odzvala na provokacije voditelja Uroša Slaka in dala jasno vedeti, da jih njena zasebnost “nima kaj zanimati”, a pritiski niso pojenjali, saj se je medijska gonja nadaljevala z javno objavo elektronskih sporočil, ko se je njen kabinet dogovarjal za obisk v Vinakrasu. Zdaj se je Pivčeva oglasila še na Facebooku in zatrdila, da je pripravljena KPK pokazati vse račune.

Domen Mezeg