fbpx

Direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak, odgovorna za najnižjo gledanost nekaterih programov v zgodovini, razrešena!

Odstavljena direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak (Foto: STA)

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je direktorici Televizije Slovenija Nataliji Gorščak prek kurirja vročil sklep o razrešitvi, je za STA potrdila Gorščakova. Vzroki za njen odhod so rezultati najslabše gledanosti v udarnem večernem terminu, v letu 2019 je prekoračila stroške za nagrade, darilo in reprezentanco za 66 odstotkov, za zunanje sodelavce pa prekoračila postavko za 80 odstotkov. Do razpisa za novega direktorja Televizije Slovenija in nadalje imenovanja, bo dela in naloge direktorja Televizije Slovenija, ki je sicer neposredno podrejen generalnemu direktorju, opravljal generalni direktor RTV Slovenija. Gre za začasno rešitev, s katero bo generalni direktor zagotovil, da bodo vse aktivnosti na Televiziji Slovenija potekale nemoteno in v skladu z internimi akti, Statutom in Zakonom o RTV Slovenija.

Poteza generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha je bila sicer pričakovana, saj je sam predlagal njeno razrešitev. O soglasju k predlogu bi moral 16. avgusta razpravljati programski svet RTVS, a je bil nesklepčen. To je pomenilo, da v 15 dneh programski svet o tem ne bo glasoval, s tem pa je dal Grahu Whatmoughu zeleno luč, da postopek izpelje sam, brez soglasja programskega sveta.

Predsednik programskega sveta RTV Slovenije Ciril Baškovič je sicer po nesklepčni seji za 30. avgust vnovič sklical sejo, na kateri bi razpravljali o tem, saj mora to storiti po poslovniku. A je za STA v četrtek pojasnil, da če bo Grah Whatmough o tem odločil že pred sejo, bo njegova odločitev pravno veljavna, tudi če bi svetniki na seji glasovali o soglasju k razrešitvi Gorščakove. Njihova odločitev v tem primeru namreč ne bo imela pravne teže, je še povedal Baškovič. Če pa se Grah Whatmough vseeno ne bi odločil za končanje postopka pred sejo in bi torej programski svet odločal pred njim, pa bi bila zanj odločitev programskega sveta vseeno zavezujoča, je dejal. Tako je bilo pričakovati, da Grah Whatmough ne bo tvegal in čakal in bo končno odločitev o razrešitvi sprejel pred novo sejo programskega sveta.

Andrej Grah Whatmough

Sredstva krepko prekoračila, imela je zgodovinsko najnižjo gledanost programov
Grah Whatmough Gorščakovi očita, da ni spoštovala statuta RTVS, ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, je navedel v predlogu, vloženem 30. julija.

Gorščakova prepričana, da je delala dobro
O kakovosti mojega dela največ pove še ena nagrada Trusted brand, ki jo bo v četrtek prejela Televizija Slovenija, vsi njeni zaposleni in honorarni sodelavci, ki so si jo skozi svoje delo pod vodstvom moje ekipe zaslužili,” je v odzivu komentirala Gorščakova, ki je sicer te dni bolniško odsotna. O odnosu generalnega direktorja do RTV Slovenija kot javne inštitucije po njenem mnenju največ pove dejstvo, da ni mogel počakati na sejo programskega sveta, ki je sklicana za 30. avgust, “čeprav mora po zakonu dobiti njegovo predhodno soglasje“. “Zavlačevanje imenovanja novega predsednika nadzornega sveta, ki traja že tri dobre mesece, pa priča o tem, da gre za orkestrirano delovanje. S pravnimi sredstvi nameravam dokazati, da sem delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo,” je napovedala Gorščakova.

Sara Kovač