Diverzanti, ki hočejo Sloveniji ukrasti uspešno prihodnost

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Se še spomnite slovenskega predsedovanja Evropski uniji? Bilo je v prvi polovici leta 2008, tudi takrat je bila na oblasti Janševa vlada. Toda pripadniki tranzicijske levice so naredili vse, da bi Slovenijo še pred predsedovanjem čim bolj oblatili samo zato, ker so bili na oblasti “napačni”. Še več: evropsko javnost so skušali prepričati o diktaturi tudi z razvpito lažnivo novinarsko peticijo s 571 podpisniki.

Zgodovina se očitno ponavlja. Slovenija bo v prihodnjem letu znova predsedovala EU, nedavno pa je premier Janez Janša na pogajanjih o prihodnjem evropskem proračunu ter o kohezijskih sredstvih Sloveniji pridobil zelo ugoden položaj, saj bo v prihodnjih letih Slovenija dobila več kot deset milijard evrov evropskega denarja, od tega večinoma nepovratna sredstva. Spomnimo: še februarja letos je tedanji premier v odstopu Marjan Šarec na neuspešnih pogajanjih o evropskem proračunu dajal svoje značilne klovnovske izjave in se v domovino vrnil praznih rok.

Sedaj pa skuša tranzicijsko omrežje prek levičarskih evroposlancev Slovenijo čim bolj osramotiti pred evropsko javnostjo in jo prepričati, da je pod sedanjo vlado na udaru vladavina prava. O vladavini prava se je sicer razpravljalo že v času pogajanj o proračunu, predvsem z namenom, da bi države članice iz vrst t. i. višegrajske skupine potisnili v drugorazredni položaj, kar so želeli predvsem socialisti, ki jih moti, da srednjeevropske države vodijo uspešne desne vlade. Tudi na nedavnem blejskem strateškem forumu je slovenski premier Janez Janša v zvezi z vladavino prava opozoril na dvojna merila, saj denimo v času, ko je bil sam v zaporu, na rušenje vladavine prava v Sloveniji ni opozarjal praktično nihče od tistih, ki so sedaj zelo glasni.

Ko se socialisti in ELS strinjajo
Da bo “vladavina prava” (angleško: The Rule of Law) postala ena najbolj zlorabljenih fraz v zadnjem času, smo seveda lahko pričakovali. Očitno so se sile kontinuitete, kakor smo nekdaj imenovali tranzicijsko levico, odločile, da tudi za ceno blaginje v Sloveniji ogrozijo projekt evropskega financiranja. Povedano drugače: četverica levičarskih evroposlancev (Tanja Fajon, Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj) se je namreč močno angažirala, da Slovenija denarja, ki ji je na razpolago, ne bi dobila. Očitno so to idejo dobili na podlagi »dobre prakse« Evropske komisije, ki je letos sredi poletja Poljski zelo ostro požugala, češ da se lahko obriše pod nosom za že obljubljena evropska finančna sredstva, če država ne bo omogočila spoštovanje LGBT. »Države članice in javne oblasti morajo spoštovati evropske vrednote in osnovne človekove pravice,« je Poljakom na Twitterju sporočila evropska komisarka za enakopravnost Helena Dalli, ki je članica evrosocialistov. Njeno stališče je javno in odločno podprla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen, ki je sicer članica Evropske ljudske stranke. Ni kaj, obe evropski politični skupini sta si očitno enotni, da je eden od temeljev evropskih vrednot tudi enakopravnost, kar vključuje tudi uresničevanje interesov lobijev LGBT. In morda prav v tem grmu tiči zajec – četverica slovenskih evroposlancev iz vrst SD in LMŠ računa namreč prav na to, da bo njihova prizadevanja podprl tudi del Evropske ljudske stranke. Omenjena četverica je na dnevni red sestanka v prostorih evropskega parlamenta uvrstila tudi točko glede priprave poročila o stanju na področju vladavine prava v Sloveniji, o čemer naj bi razpravljali 17. septembra.

Slovenija kot talka tranzicijske levice
Za zdaj pa še nihče točno ne ve, kaj so predložili, kakšno je gradivo in katere primere nespoštovanja vladavine prava bodo izpostavili. Zagotovo pa levičarski četverici evroposlancev ni v interesu, da bi se na dnevni red uvrstile vse dosedanje najhujše anomalije: afera IranBLBGate, Teš 6, žilne opornice, odpis dolgov tajkunom, nezakonit zapor Janše in podobno. Pač pa bo omenjena četverica spet poskušala prepričevati Evropo z izmišljenimi aferami, in to z namenom, da bi Slovenija od Evropske unije dobila čim manj sredstev. To bi se zgodilo, če bi bilo v prihodnje sprejeto načelo, da so pogoji za pridobivanje sredstev povezani z zahtevo po vladavini prava. Če bi država dobila manj denarja, bi seveda vso krivdo zvrnili na vlado Janeza Janše, vendar pa se ne bi ustavili pri tem, ampak bi sprožili obsežno kampanjo, da smo manj evropskih sredstev prejeli na račun zavedanja v Evropi, da se pri nas krši vladavina prava. In prav tu se vidi, kaj vse je politično podzemlje pripravljeno storiti, da na oblast pripelje svojo elito – očitno so zanjo interesi Slovenije kolateralna škoda. Povedano drugače: Slovenija je s tem postala talka tranzicijske levice.

O vladavini prava je treba razpravljati celovito
O početju tranzicijske levice smo vprašali tudi slovenske evroposlance. Prva se je odzvala Romana Tomc, ki je nad početjem četverice razočarana. “Res neverjetno, kako daleč so se pripravljeni spustiti kolegi z leve strani, da bi očrnili vlado Janeza Janše, ki od svojega nastopa dalje vodi izjemno dobro in učinkovito politiko na vseh področjih. Slovenijo želijo umestiti med države, kjer je vladavina prava ogrožena. To bi lahko imelo v nadaljevanju katastrofalne posledice, saj bi lahko ostali brez evropskih sredstev, za katere se je dogovorila vlada. S kakšnimi argumenti nastopajo, ni jasno, jasno je samo to, da gre za izmišljene in izkrivljene informacije, ki imajo samo en namen, to je prispevati svoj delež k rušenju vlade,” je bila ostra Tomčeva. Kot meni, je bila vladavina prava v Sloveniji resno ogrožena prav v času, ko so imeli oblast tisti, ki danes v Bruslju razpečujejo lažne informacije.

Ob tem je izrazila prepričanje, da bi želela sedanja opozicija narediti vse, da se njeni grehi iz preteklosti ne bi razkrili. “Vlada je na dobri poti, da končno postavi stvari na svoje mesto in da v Sloveniji namesto lažne vladavine prava dobimo resnično vladavino prava,” dodaja Romana Tomc, ki opozarja, da za tiste, ki rušijo vlado, cena ni pomembna, pripravljeni so žrtvovati tudi več milijard evrov. “Če bo do razprave o vladavini prava v Sloveniji prišlo, bomo naredili vse, da bo ta obravnava celovita. Vključno z osvetlitvijo najbolj očitnih primerov kršenja vladavine prava v preteklih letih in odgovornih, ki so takšno stanje povzročili in dopustili.”

Šele zdajšnja vlada skuša zagotoviti vladavino prava
S komentarjem se je oglasil tudi evropski poslanec Milan Zver, ki meni, da je razprava o stanju pravne države in vladavini prava v Sloveniji zagotovo potrebna. “Na krivice, ki se dogajajo v pravosodju, opozarjamo že vrsto let, tudi mednarodno javnost smo že obvestili o težavah, ki se dogajajo pri nas, a se mednarodna javnosti doslej ni zganila. Tudi o tem, kako potrebna je reforma pravosodja, govorimo že dalj časa, vendar sprememb za zdaj ni bilo. Žal pa je dediščina tranzicijskih levih vlad, kot sta klientelizem in nepotizem v vseh vejah oblasti pa nerazumno spreminjanje in kopičenje pravnih predpisov, globoka in terja veliko naporov in moči, da se to spremeni. Vlada Janeza Janše, ki je prevzela oblast letos marca, je zavihala rokave, da bi izboljšala situacijo na področju vladavine prava, toda nekaj, kar ima globoke korenine, je nemogoče spremeniti čez noč,” je v odzivu na naša vprašanja pojasnil Zver, ki se boji, da bo morebitna razprava o tem vprašanju v evropskem parlamentu zakorakala v povsem drugo smer, ko bodo levičarski evroposlanci skušali očrniti Slovenijo samo zato, ker je na oblasti desnosredinska opcija. V času prejšnjih vlada pa so glede vladavine prava molčali.

Skrajno neprimerno in nedržavotvorno pa se mi zdi, da se v boju za oblast izrabljajo tudi politična orodja, ki lahko škodujejo državljanom in ki lahko v posledici pomenijo tudi, da bi Slovenija pridobila manj evropskih sredstev, kot jih je z muko pridobila. Vprašanje vladavine prava politična levica v Sloveniji izrablja v politične namene, enako kot to počnejo leve sile v evropskem parlamentu pri vprašanju vladavine prava na Poljskem ali Madžarskem,” je še dejal Zver. Po njegovo je sedanji vladi uspelo, da je pridobila visok znesek evropskih sredstev, ki jih Slovenija nujno potrebuje za uspešno okrevanje gospodarstva po spomladanski ustavitvi zaradi pandemije covid-19. “Finančna sredstva potrebujemo za razvoj, za graditev domov za ostarele, za zdravstvo, socialo, infrastrukturo ter za pomoč podjetnikom in obrtnikom … Vse te sektorje je tranzicijska levica v zadnjih nekaj letih dodobra izčrpala,” je še dejal Zver.

Kakorkoli že, tranzicijska levica ne izbira sredstev, ko gre za rušenje vlade. Po zgledu afere Patria sedaj v ta namen zlorablja tudi evropske institucije in na kocko postavlja našo prihodnost. Ji bomo to dovolili?

Kdo je “špeckahla”, ki blati lastno domovino?
Vedno ko so predstavniki pomladne opcije evropsko javnost opozarjali na prezrto dogajanje v naši državi, denimo glede pravosodja, so se usklajeno oglašali tako mainstream mediji kot predstavniki levih tranzicijskih strank z obtožbami, da pomladna stran blati lastno državo pred tujo javnostjo. No, ko to počnejo sami z lažnimi informacijami, je vse v najlepšem redu. V svojem odgovoru je namreč evropska poslanka Romana Tomc opozorila tudi na to, da jo kolegi poslanci sprašujejo, koliko novinarjev je v Sloveniji zaprtih, kakšne metode uporablja policija, ali je vlada pod svojo oblast prevzela vse medije in podobno. “Težko verjamejo, da nič od tega ne drži, da novinarji zelo pogumno in brez vsakih posledic kritizirajo vlado, da mediji prenašajo in poročajo o protestih, na katerih protestniki grozijo predsedniku vlade in vsem podpornikom stranke s smrtjo. Težko verjamejo, da policija svoje delo opravlja korektno in previdno, saj se zaveda morebitnega konflikta, da vojske ni na ulicah in da opozicija z vsemi sredstvi blokira delo vlade pri spopadu s koronakrizo. Ko jim povem, kaj vse je v tem kratkem času za ljudi in gospodarstvo naredila vlada, ostanejo brez besed,” je zapisala.

No, vse to pa je posledica novih in novih tožarjenj, ki jih na evropske in nasploh mednarodne medijske institucije naslavljajo nekateri vplivni novinarji. Denimo na Mednarodni inštitut za tisk (IPI), ki očitno povsem brez zadržkov verjame, da je v Sloveniji šele s sedanjo vlado prišlo do hudega poslabšanja svobode tiska. Na to sta javno opozorila tudi urednik Demokracije Jože Biščak in kolumnist Vinko Vasle s pismom, ki smo ga v celoti objavili na naši spletni strani. Med drugim sta opozorila, da si IPI očitno izbira zelo enostranske sogovorce iz Slovenije, medtem ko poročevalec Jamie Wiseman zelo enostransko prikazuje razmere v Sloveniji, kot da pri nas na beloruski način preganjajo novinarje, ki kritično pišejo o vladi. No, v času Šarčeve vlade, ko so se medijem, ki so “na drugi strani”, jemali oglaševalci, se IPI ni oglašal in je bilo vse v najlepšem redu. Toliko o nepristranskosti neodvisnih institucij – očitno niti nova peticija v slogu Kluba 571 ni več potrebna, dovolj je, da samo kontaktirajo nekaj izbranih ljudi, denimo Primoža Cirmana iz portala Necenzuruirano.si.

Gašper Blažič