fbpx

Dnevnikova novinarka zlorabila besede Urške Bačovnik Janša za obračun z Janševo vlado

Tanja Lesničar Pučko. (Foto: STA)

Nova odlična zavajalska domislica Dnevnikove novinarke in kolumnistke Tanje Lesničar Pučko. “Začelo se je s čivkom gospe Urške Bačovnik Janša: Če imate svoje bližnje v domovih za starejše, ste trenutno doma in bi lahko skrbeli zanje, vzemite jih prehodno domov. Tako boste najbolj poskrbeli za njihovo zdravje, razbremenili zaposlene in zmanjšali širjenje okužbe na najbolj kritičnih mestih. Ta njena zasebna domislica je očitno delovala kot ukaz,” je zapisala Lesničar Pučkova.

Tanja Lesničar Pučko je besede Urške Bačovnik Janša uporabila, da je aktualno vlado RS prikazala kot paničarko, ki povzroča strah med oskrbovanci prebivalcev v domovih za starejše. V svojih zavajanjih in širjenju neresnic se novinarka Dnevnika ni ustavila. Med drugim je zapisala, da se vlada RS ni pripravljena soočiti s krizo v domovih za starejše prebivalce ter da vlada Republike Slovenije predstavlja domove za starejše občane kot najbolj nevarna žarišča za starejše prebivalce. “Vlada nam je torej sporočila: upokojenski domovi so nevarni, sami morate rešiti starše in državo. 21.000 domskih oskrbovancev in kakšnih 70.000 njihovih sorodnikov je ob poslušanju ministra zmrazilo do kosti,” je zapisala Lesničar Pučko.

“V taki zdravstveni krizi, kot se nahajamo, je zelo pomembno, da smo solidarni drug do drugega. S tem, ko državljani lahko pomagajo in začasno vzamejo svojega starejšega sorodnika v domačo oskrbo, s tem naredijo humanitarno, solidarnostno in človeško gesto. Kakšne življenjske vrednote moraš imeti, da delaš v taki situaciji težavo iz tega, da pomagaš svojemu starejšemu sorodniku in ga vzameš domov,” se sprašuje poslanec SDS Branko Grims o omenjenem članku.

Zaradi žarišč v domovih za starejše v Metliki, Šmarje pri Jelšah, Ljutomeru in še nekaterih domovih za starejše po Sloveniji, je žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša javno zapisala, da kdor od svojcev lahko pomaga starejšim sorodnikom, ki živijo v domu za starejše, jih naj vzamejo v začasno domačo oskrbo. Nekaj dni zatem je podoben ukrep predlagal pristojni minister Janez Cigler Kralj. Lesničar Pučkova pa v svoji kolumni to predstavlja kot direktivo Janševe žene do vodilnih na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zelo zanimivo, da Lesničar Pučkova ni našla podobnega izgovora za bivša ministra za zdravje in izobraževanje, ko sta se odločila zapreti osnovne in srednje šole v Sloveniji. Nekaj dni prej se je podobno kot v tem primeru javno oglasila Urška Bačovnik Janša ter predlagala, da se šole in vrtci nemudoma zaprejo zaradi širjenja okužb z virusom covid-19 med učitelji in učenci.

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah (foto: dusmarje.si)

Slovenija spada med države, ki se uspešno spopadajo z zajezitvijo virusa covid-19. Vladni ukrepi aktualne vlade so korak v pravo smer, saj Slovenija ni doživela nobene ekspanzivne rasti okuženih. Vlada pod vodstvom Janeza Janše se je znašla v situaciji, kjer je bilo potrebno hitro razmišljati.

Lesničar Pučkova je v svoji kolumni poziv, da lahko pomagajo sorodniki svojim starejšim svojcem, obrnila v tezo, da stanovalci domov za starejše niso dobrodošli v okolju, kjer živijo. “Prepustil jih je samim sebi in občinam in odreagirali so vsak po svoje. Vodstva domov, ki jih pred tem famoznim razglasom o odhodu starostnikov iz doma seveda ni nihče nič vprašal, imajo zdaj še dodatno delo: mirijo ljudi, naj ostanejo v domovih, dokler država ne začne misliti, kaj govori,” je v slogu “resnice tranzicijskega medija” predstavila avtorica.

Tranzicijski mediji pozabili, kako se je slovenska tragedija z virusom covid-19 pričela
Redki smo bili mediji, ki smo opozarjali na nevarnost epidemije virusa covid-19, v katerem se je znašel celotni evropski kontinent. Lesničar Pučko in druščina tranzicijskih piscev se je raje ukvarjala s koncem demokracije, ki naj bi ga prinesla sedanja Janševa vlada. Vendar je bilo v Sloveniji že takrat, v zadnjih februarskih dneh, jasno, da epidemiji virusa covid-19 ne bomo ušli. Ušteli so se tudi v bivšem vodstvu Nacionalnega inštituta za javno zdravje pod vodstvom Nine Pirnat, ki so s svojim nedojemanjem resnosti situacije zavedli tako rekoč celo Slovenijo.

Bivša direktorica NIJZ Nina Pirnat je s svojimi izjavami še dodatno podpihovala širitev nevarnega sovražnika virusa covid-19 na slovenskih tleh. (Foto: STA)

Zato ne pozabite, da sta se najmanj dve širitvi virusa pričeli zaradi nestrokovnih in zgrešenih navodil zaposlenih na NIJZ. V Metliki je tako okužbo razširil zdravnik, ki se je vrnil iz smučanja v Italiji, medtem ko se je v Šmarju pri Jelšah pričelo z okužbo zaposlene v eni izmed osnovnih šol. A Dnevnikova novinarka raje naredi iz muhe slona iz izjave Urške Bačovnik Janša, ki je kot zdravnica podala popolnoma strokoven in tudi človeški argument, zakaj bi moral vsak posameznik pomagati v dani situaciji svojim starejšim sorodnikom.

Luka Perš