fbpx

Do kdaj bo Janković, tudi ob podpori sodišč, lahko počel vse, kar se mu bo zahotelo?! Bo koalicija zaščitila ustavno pravico do čiste pitne vode?

Od šerifa Ljubljane do popolne zgube. (Foto: STA)

Poslanec SDS dr. Anže Logar je v preteklih mesecih na pristojna ministrstva naslovil več ustnih in pisnih poslanskih vprašanj, s katerimi je opozarjal na nedopustno gradnjo kanalizacijskega voda do centralne čistilne naprave nad vodovarstvenim zajetjem Kleče. Gre za zdravje 300.000 prebivalcev Ljubljane in projekt, ki zaradi svoje izpostavljenosti predstavlja potencialno grožnjo več generacijam z nepovratnimi škodljivimi posledicami, kljub temu pa smo priča neverjetni molčečnosti, neodzivnosti in predvsem sprenevedavosti pristojnih organov.

Zato so se v poslanski skupini SDS odločili, da zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo Vladi RS priporočili, da v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije, ministrstvu za okolje in prostor pa, da v okviru svojih pristojnosti nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržalo oziroma ustavilo gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku od Broda do Ježic.

Stranke na levem političnem polju so v zadnjem času precej dejavne v boju proti podnebnim spremembam, Socialni demokrati naj bi svoj zaščitni znak, to je rdečo barvo, celo prebarvali na zeleno, vlada namenja 184 milijonov za čistejše okolje … Vse to nas navdaja z upanjem, da bodo koalicijski poslanci podprli priporočilo, ki so ga pripravili v SDS. Spomnimo, da je prejšnja koalicija, ki ni veliko drugačna od zdajšnje, 17. novembra 2016 izglasovala dopolnitev Ustave RS s 70. a členom, v katerem je pravica do čiste pitne vode postala ustavna kategorija. Bodo koalicijski poslanci zavarovali ustavno pravico 300.000 Ljubljančanov?

Kongres stranke SD v Velenju. (foto:STA)

Kongres stranke SD v Velenju. (Foto:STA)

V ponedeljek zjutraj so se zle slutnje lastnikov zemljišč ob Nemški cesti v Ljubljani uresničile. Sodni izvršitelj je v spremstvu praktično celotne bežigrajske policijske patrulje na silo uveljavil začetek nadaljnje gradnje spornega kanala. Pripeljali so gradbene stroje, bagri so nemudoma začeli kopati po privatnih zemljiščih, za katera pa naročnik, to je Mestna občina Ljubljana, nima ne urejenega gradbenega dovoljenja ne urejene služnostne poti. Tako je ogrožena že druga ustavna pravica, in sicer pravica do zasebne lastnine.

“Če ste brali sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani, ste videli, da je v njej precej napak. Kljub temu je sodišče odobrilo Jankoviću poseg na zasebno zemljišče, v delu, kjer sploh nima služnosti. V neki normalni državi ne bi bilo takega projekta na vodovarstvenemu območju, v neki malo manj normalni državi ne bi bilo posega v zasebno lastnino, kot lahko vidimo v tem primeru. V Sloveniji pa očitno Janković lahko počne vse, in to počnejo ob podpori sodišča v Ljubljani,” je bil kritičen dr. Logar. O predlogu priporočila bodo na današnji nujni seji najprej razpravljali člani in članice odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na Nova24TV 2.

Lana Božič