Do kdaj bo Janković, tudi ob podpori sodišč, lahko počel vse, kar se mu bo zahotelo?! Bo koalicija zaščitila ustavno pravico do čiste pitne vode?

Od šerifa Ljubljane do popolne zgube. (Foto: STA)

Poslanec SDS dr. Anže Logar je v preteklih mesecih na pristojna ministrstva naslovil več ustnih in pisnih poslanskih vprašanj, s katerimi je opozarjal na nedopustno gradnjo kanalizacijskega voda do centralne čistilne naprave nad vodovarstvenim zajetjem Kleče. Gre za zdravje 300.000 prebivalcev Ljubljane in projekt, ki zaradi svoje izpostavljenosti predstavlja potencialno grožnjo več generacijam z nepovratnimi škodljivimi posledicami, kljub temu pa smo priča neverjetni molčečnosti, neodzivnosti in predvsem sprenevedavosti pristojnih organov.

Zato so se v poslanski skupini SDS odločili, da zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo Vladi RS priporočili, da v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije, ministrstvu za okolje in prostor pa, da v okviru svojih pristojnosti nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržalo oziroma ustavilo gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku od Broda do Ježic.

Stranke na levem političnem polju so v zadnjem času precej dejavne v boju proti podnebnim spremembam, Socialni demokrati naj bi svoj zaščitni znak, to je rdečo barvo, celo prebarvali na zeleno, vlada namenja 184 milijonov za čistejše okolje … Vse to nas navdaja z upanjem, da bodo koalicijski poslanci podprli priporočilo, ki so ga pripravili v SDS. Spomnimo, da je prejšnja koalicija, ki ni veliko drugačna od zdajšnje, 17. novembra 2016 izglasovala dopolnitev Ustave RS s 70. a členom, v katerem je pravica do čiste pitne vode postala ustavna kategorija. Bodo koalicijski poslanci zavarovali ustavno pravico 300.000 Ljubljančanov?

Kongres stranke SD v Velenju. (foto:STA)

Kongres stranke SD v Velenju. (Foto:STA)

V ponedeljek zjutraj so se zle slutnje lastnikov zemljišč ob Nemški cesti v Ljubljani uresničile. Sodni izvršitelj je v spremstvu praktično celotne bežigrajske policijske patrulje na silo uveljavil začetek nadaljnje gradnje spornega kanala. Pripeljali so gradbene stroje, bagri so nemudoma začeli kopati po privatnih zemljiščih, za katera pa naročnik, to je Mestna občina Ljubljana, nima ne urejenega gradbenega dovoljenja ne urejene služnostne poti. Tako je ogrožena že druga ustavna pravica, in sicer pravica do zasebne lastnine.

“Če ste brali sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani, ste videli, da je v njej precej napak. Kljub temu je sodišče odobrilo Jankoviću poseg na zasebno zemljišče, v delu, kjer sploh nima služnosti. V neki normalni državi ne bi bilo takega projekta na vodovarstvenemu območju, v neki malo manj normalni državi ne bi bilo posega v zasebno lastnino, kot lahko vidimo v tem primeru. V Sloveniji pa očitno Janković lahko počne vse, in to počnejo ob podpori sodišča v Ljubljani,” je bil kritičen dr. Logar. O predlogu priporočila bodo na današnji nujni seji najprej razpravljali člani in članice odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na Nova24TV 2.

Lana Božič

 

 • Andrej

  Vse to je od volilcev odvisno.

  • francelj3

   To pa res ne. Od volilcev so odvisni samo tisti glasovi, ki jih na ta ali oni način ne zgoljufajo komunajzli.

   • Andrej

    Osamosvojitev Slovenije je bila v polnosti odvisna od volilcev in je zato tudi uspela. Enoten narod zmore tudi komuniste nagnati.

    • francelj3

     Jaz sem za. Komaj čakam.

    • murgl

     Da, zato pa komunisti neprestano skrbijo, da narod ni enoten. Ne opaziš?

 • Stajerka

  ….in kdaj bo seja?…..

 • Rožle

  Lepo vam kaže na fotki kakšno lubenico ima …

 • Stajerka

  ……ravnokar seja glede proračuna……Levica očitno PODPIRA vlado, torej bo potrdila tudi proračun – glede na glasovanje v odboru 99,99% kaže na to……

  • Nata

   In kako naj človek zaupa takim strankam, ki pojejo prav vsako svojo besedo.
   Podpisano, ali pa ne !!

   • samotoje

    Preprosto- ne zaupa se jim.

    • Nata

     Saj je preprosto. Vendar izgleda, da v politiki pa ne velja. Tam je pa toliko zank in kavljev, da te glava zaboli . . . . .

 • montyamp

  CKSKYU prihodnost , nam zagotavlja znižanje stoškov za pitno vodo .
  Počasi bomo lahko pili iz greznic , ker bo v vodi taka zmešnjava kot v murglosrbskem kokakartelu .

 • Rožle

  Novopečeni “zeleni” bodo tudi tam na seji in vzklikali svoj že znani slogan ..
  ” HOW DARE YOU !!! … HOW DARE YOU !!! !

 • Nata

  S to zeleno zunanjostjo so se sicer malo zašili. . . . . ampak, oni iz vsakega dreka izplavajo !

  Zakaj ? Ker jih veliko Slovencev -enk, še vedno obrajta, da tudi oni, v njihovi senci – goljufajo.

 • Matjaz Mraz

  Si predstavljate, da ga prestavimo recimo v eno izmed afriških držav. Po mojem bi posekal voditelje tipa Bokassa ali Idi Amin!

 • Slovenec

  Srbinu se veliko popušča in vse dovoli, ker ga podpirajo komunistična sodišča. Kaj pravite kateri Slovenec bi to počel v Srbiji
  in koliko časa?

 • xtc

  Do ,kdaj bo to Sbin Opankovć počel-dokler ,ga ne bo nekdo kot Vesota,ki je bil “glavni drmator” ustavil hitro in efektivno.
  Definitivno so določene skupine v državi postale prava paralelna država,ki se je ne da ustaviti več z pravnim niti drugiom demokratičnimi orodji pač pa le še zgolj z silo in prisilo,kar očitno kaže zadeva v SLo.

 • Van Der Waals

  levica gnila levica… ne bodo zaščitili vode temveč jakoviča!

 • Stajerka

  ……hahaha…….na slo3 pa predvajajo Štromajerja……posnetek odbora za šolstvo!!……Nova24 HVALA za prenos…..

 • Stajerka

  ….pa ka si nor……..res vas bo Zoki nafulal z drekom…….žal ne metaforično, ampak dobesedno…….kaj je pametnega, vabljeni na vzhodno stran Trojan……ostalim pa želim dober tek in čimbolj funkcionalno kanalizacijo – potrebe bo velike……

 • Stajerka

  …pa to kozlaš…..kako ima SMC OBRAZ……imajo aktualnega ministra za okolje in se spreneveda, laže in nesramno zavaja……

 • milanček

  njega in njegovo mafijo, od jugovićev do sodstva-tožilstva bi morali odstrniti , TAKOJ!

 • samotoje

  Čakam, da se bodo Fajon in njeni tovarišice in tovariši, prebarvani v rdeče zeleno, besno pognali v proteste proti Mafijankoviću, ki ne loče med odpadno in pitno vodo. Prispevam plakat z rdeče zelenim napisom: HOW DARE YOU, MAFIJANKOVIĆ? Vprašajev je lahko tudi več.

 • Falcone

  Veselo rudeči Zokanić na fotki》”Igraj cigo ja sam pare digo”

 • Beli Sneg

  Nikjer zadnje novice o usklajevanju pokojnin. Naslednji december je “veliki v mali krogec” in Šivilja naumila, da bodo vsi upokojenci za vsak mesec dobili enak dvig pokojnine, za 6,5 EUR na mesec, ker se elektrika, hrana in stroški večajo za vse enako. Kdaj bo ta zasedba sklenila to isto tudi za dvig plač v javnem sektorju? Saj drugje jih itak ne dvigajo. Torej ima tudi direktor take stroške kot snažilka. Dajmo pojdimo potem za vse enako, kot v socializmu. Enaki v revščini. To je pot v komunizem.

 • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

  Pitna voda bi mogla biti v ustavo zaščitena da je prioriteta nad vsemi državnimi ali privatnimi inštitucijiami, uradi, občinami, upravnimi enota in firmami.

  Pitna Voda bi mogla biti zaščitena pa neglede koliko nas to stane, tukaj je samo effekt zdravja in najbolj pomembne surovine nad vsem ostalim.

 • Milan Onič

  Dodal bi še, do kdaj, bo Mariborski Janković, lahko počel podobne primitivizme in škodil občanom???

  • Inaz

   Dokler je Zoki branik Ljubljane pred JJ in SDS, bo lahko počel kar bo hotel. Nenazadnje je to brezsramno in iskreno povedal na eni od hrvaških televizij.
   Globoka država ga bo ščitila, saj ne da Ljubljane. Le upamo lahko, da ga bodo ljubljančani imeli dovolj.

   • samotoje

    Kateri Ljubljančani?

 • Marija

  Vse moje napovedi od 1991 leta se uresničujejo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!