fbpx

Dobre prakse družinske politike iz Slovenije je na demografskem vrhu v Budimpešti predstavil minister Cigler Kralj

Foto: Ministrstvo za delo

“Ukrepi družinske politike morajo biti skrbno načrtovani in predvsem stabilni. Predvidljivost je izjemno pomembna pri načrtovanju družine,” je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj dejal na demografskem vrhu v Budimpešti.

V petek se je v Budimpešti zaključil dvodnevni IV. Demografski vrh, ki ga je organiziralo madžarsko ministrstvo za družine. Na letošnjem srečanju so organizatorji v ospredje postavili družino. Na dogodku se je zvrstilo okoli 70 govorcev, ki so svoja stališča predstavili z vidika znanosti, politike, novinarstva, vere in civilnih organizacij. V četrtek se je odprtja dogodka kot eden osrednjih gostov udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Slovenski minister Janez Cigler Kralj je predstavil dobre prakse Slovenije na področju demografije in družinske politike, ki zagotavljajo visokokakovostno družinsko življenje. Izpostavil je dolg starševski dopust, za katerega starš prejme 100-odstotno nadomestilo in ki ga lahko starša poljubno izkoristita na različne načine, otroški dodatek, možnost plačana krajšega delovnega časa za starše, brezplačni vrtec za drugega otroka (če je njegov sorojenec v vrtcu) ter brezpogojno za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka, plačano odsotnost z dela v primeru nege bolnega otroka, brezplačno podaljšano bivanje v šoli in ostale storitve, ki so jih deležne slovenske družine.

Družinska politika naj ostane v domeni držav članic
Ob tem je poudaril: “Ukrepi družinske politike morajo biti skrbno načrtovani in predvsem stabilni. Predvidljivost je izjemno pomembna pri načrtovanju družine.” Slovenija posebej podpira enakovredno vključevanje mater in očetov pri skrbi za otroke in družinskem delu. 
Na vprašanje o vlogi institucij Evropske unije na družinsko politiko je odgovoril: “Menim, da mora načrtovanje družinske politike ostati domena držav članic, skladno z njihovimi tradicijami in vrednotami. Hkrati pa lahko skozi institucije Evropske unije zagotovimo konkretne spodbude za družine, denimo z Direktivo usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev.”

Ob robu konference se je slovenski minister srečal z več ministrskimi kolegi iz držav članic EU.

Sara Kovač