Dogajanje na Policiji: Premeščanje zaposlenih in uničevanje dokumentov

Montaža Demokracija Shutterstock/STA

Na policijski akademiji Tacen morajo pripraviti prostore za 20 ljudi, ki bodo tja premeščeni, so nam sporočili dobro obveščeni viri. Poleg tega naj bi novi v.d. generalnega direktorja Policije Sedan Jušić ne le pridno čistil kadre, pač pa tudi dokumente. “V zadnjih dneh je dal v rezalnik porezati za tri velike vreče dokumentov,” smo izvedeli.

V uredništvo smo prejeli informacije iz policijskih vrst, kaj počne prve dni vodenja novi v.d. generalnega direktorja Policije Senad Jušić, o katerem smo od njegove potrditve na omenjeno funkcijo izvedeli že marsikaj. Vlada je prejšnjega prvega moža policije Boštjana Lindava razrešila prejšnji teden, njegov naslednik pa naj bi do danes v rezalnik pometal že za tri velike vreče dokumentov. Kaj naj bi bilo v teh dokumentih, nam ni uspelo izvedeti – očitno pa ga bodo uporabili za čistilca v vseh možnih pogledih.

Izvedeli smo tudi, da naj bi Jušić po preteku mandata v.d.-ja postal namestnik Darka Muženiča, ki bo – po navedbah našega vira – generalni direktor Policije. Muženič je trenutno direktor NPU – da se ga vrne na čelo NPU pa je zahteval Robert Golob, tako je bilo razbrati iz poročila Lindava, proti Muženiču pa so takrat še potekali postopki. Urad za preprečevanje pranja denarja je namreč marca lani pod vodstvom Damjana Žuglja podal kazensko ovadbo zoper Muženiča, in sicer zaradi suma storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo EU, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Urad je prejel sklep Evropskega javnega tožilstva, da se kazenska ovadba urada zoper Muženiča zavrže – a šele 14. novembra, ko je bil Muženič že nazaj na svoji funkciji. Na NPU in Upravi kriminalistične policije naj bi vladala popolna zmeda, shranjevanje in uničevanje dokumentov ter rivalstvo. Zanimivo bo tudi videti, kam bodo namestili Deana Juriča – v preteklosti so bili vsi trije, torej Muženič, Jušić in Jurič, zaposleni na SK PU Koper.

Na vprašanje medijev, ali se obetajo menjave v vodstvu policije, je Jušić ob primopredaji poslov odgovoril, da trenutno dela z ekipo, ki je že postavljena, javnost pa bo o kakršnih koli menjavah pravočasno obveščena. Podobno so nam s policije odgovorili tudi na naša vprašanj: “Vaše navedbe ne držijo. V. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušič je že ob prevzemu poslov pojasnil, da delo nadaljuje z obstoječo ekipo. V primeru morebitnih menjav, pa bo o tem javnost tudi obveščena.” Zaenkrat nam torej ne preostane drugega, kot da počakamo.

Depolitizacija je politizacija v drugo smer
Zanimivo je, da se zdijo zahteve po “depolitizaciji”, kot kadrovske čistke imenuje aktualna vlada, sporne celo prof. dr. Rajku Pirnatu, ki je poudaril, da je kadrovanje po političnih merilih nedopustno. “Depolitizacija, ki jo zahtevajo in izvajajo politiki, ni nič drugega kot politizacija v drugo smer. To je nekaj, česar nikakor ni mogoče zagovarjati,” je njegove besede navedel 24ur. Boštjan Lindav je po odhodu s položaja dejal: “Ko sem prevzel vodenje Policije, sem trdno verjel, da je naša družba po preizkušnjah zadnjih let dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je treba Policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč.” Doc. dr. Miroslav Žaberl je ocenil, da je katastrofa, da imamo v zadnjih treh letih že šestega direktorja Policije, vlada pa je takrat razrešila tudi štiri uslužbence notranjega ministrstva.

Policija in tožilstvo naj bi preiskovala Gen-I, med preiskovanimi odgovornimi osebami pa naj bi bil tudi dolgoletni prvi mož podjetja Robert Golob, je decembra prva pisala Mladina. Že takrat se je špekuliralo, da bi to bil lahko glavni vzrok Golobovega vpletanja v delo policije in odhoda notranje ministrice Tatjane Bobnar. Golob je takrat sicer dejal, da ni seznanjen z uvedbo preiskave proti njemu, vendar so že pred časom tudi na portalu Prava.si razkrili navedbe nekaterih kriminalističnih virov, da proti Robertu Golobu poteka predkazenski postopek suma storitve kaznivega dejanja zaradi spornega nakupa Elektro energije v lasti Elektra Ljubljana v letu 2015. Ni sicer povsem jasno, ali gre za dve različni preiskavi ali zgolj eno – v vsakem primeru pa ima Golob precej dober razlog, da si namesti kadre v policiji tako, kot mu najbolj ustreza.

Sara Kovač