[DOKAZI!] Kučana, Stanovnika, Jurija, Golobiča, Mastnaka … premlevalo razočaranje in nelagodje, saj jim je samostojna Slovenija predstavljala napako in celo katastrofo! Veliko raje so si želeli živeti še naprej v komunističnem raju Jugoslaviji …

Foto: STA/Twitter/Wikipedia

Kljub temu, da je le malokdo verjel, da bo Slovenija sposobna razglasiti in zavarovati suverenost, je prišlo do razorožitve TO. Čeprav to zanikajo, je takratna slovenska oblast za to vedela in celo sodelovala. Kljub temu pa smo dandanes priča prodajanju laži, kako naj bi za največjega osamosvojitelja veljal zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, za katerega osamosvojitev ni nikoli predstavljala intimne opcije. Na raznovrstnih proslavah in prireditvah pa smo lahko priča jugoslovanskim zastavam s simbolom rdeče zvezde, ki so se nahajali na tankih sovražne JLA, ki so želeli preprečiti razpad Jugoslavije za vsako ceno.

Iz dokumentov uprave varnostno-informativne službe, z dne 26. 6. 1991, pod oznako strogo zaupno, je razvidno, kakšne elemente onemogočanja oz. oviranja procesa slovenske osamosvojitve so si zastavili na sovražni strani. Eden izmed oficirjev iz Maribora je povedal, da naj bi enote JLA dobile izrecno navodilo, da preprečijo sleherno obliko incidenta in nikomur ne dovolijo vstopa v območje, ki je v nadzoru mejnih enot JLA.

Z dezerterstvom zagrozili tistim, ki bi se odzvali na apel slovenske oblasti
V komandi mariborskega korpusa je potekalo več sestankov, ki so se jih udeležili tudi častniki iz Ljubljane in Zagreba, na katerih so razpredali o varovanju državne meje in vojaških objektov. Na sestankih z vojaki slovenske narodnosti v okviru 31. korpusa je bilo povedano, da bodo obravnavani kot dezerterji v primeru, da se odzovejo na apel slovenske oblasti in zapustijo JLA. “JLA bo z nelegalno vojsko uredila zadeve na svoj način,” je komentiral eden izmed oficirjev VS JLA.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve – Printscreen

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Iz tajnega dokumenta je razvidno, da so se zavzeli tudi za izvajanje ukrepov s pomočjo Zvezne uprave za kontrolo letenja, da bi Sloveniji zadali gospodarsko in politično škodo. Gre za naslednje možne ukrepe: “1. Bojkot jugoslovanskega zračnega prostora s strani tujih kontrol letenja, kar pomeni izgubo dohodka okrog 50.000 ameriških dolarjev letno. 2. Blokada zračnega prostora območne kontrole letenja v Zagrebu. in 3. Vpoklici kontrolorjem s strani JLA, ki ima kompetence tudi za prisilno privedbo.” “JLA v Srbiji je po nekaterih podatkih vpoklicala 5000 rezervistov in enako število novih vojakov, ki bodo razmeščeni po vsej Jugoslaviji. Vlaki proti Sloveniji naj bi bili namenjeni v Ljubljano, Maribor in Koper,” je med drugim zapisano v dokumentu iz leta 1991.

Na mejnih prehodih oziroma stražarnicah Jezerski vrh, Ljubelj in Korensko sedlo so vnovič aktivirali opazovalna mesta, kar v zadnjih mesecih (pred junijem 1991) ni bilo v navadi. Na opazovalnicah se je znašlo več vojakov, mejne patrulje pa so se odvijale v krajših časovnih presledkih. Ekipe vojakov iz stražarnic JLA so (4 vojaki v polni bojni opremi) izvajali opazovanje območij mejnih prehodov Korensko sedlo, Jezersko in Rateče. Aktivirana je bila deset let opuščena stražnica v Šempetru, ponovno pa je bila naseljena tudi stražnica v Opatjem selu.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Sovražne sile so se odločile, da v komandi brigade v Postojni prekinejo vse letne dopuste in ponovno uvedejo dežurstvo. Kljub temu, da je bilo oficirjem brigade dovoljeno, da lahko zapustijo prostor vojašnice, so morali biti ti v stalni dosegljivosti. Na vsake 2-3 dni pa je na obisk vojašnice prispel oficir iz nadrejene komande v Zagrebu ali Ljubljani z nalogo, da je pregledal in preučil dano situacijo ter če je potrebno izdal tudi dodatna navodila. Naloženo je bilo redno vzdrževanje vojaške tehnike, da bi bila ta pripravljena na takojšnjo uporabo. “Vsa skladišča JLA v Sloveniji naj bi bila prazna, razen skladišč v Grosuplju, Kranju in Novem mestu, kjer so le streliva in eksplozivna sredstva,” je še navedeno v dokumentu.

Za Stanovnika odcepitev Slovenije pomenila samomor
Janez Stanovnik, častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, nedvomno spada med tiste, ki si osamosvojitve Slovenije niso želeli, namreč ta je v intervjuju za titograjsko Pobjedo 1o. aprila 1989 izjavil, da je sicer res, da je pravica do samoodločbe in odcepitve neodtuljiva pravica, a bi zanj odcepitev Slovenije predstavljala samomor. “To bi bilo navzkriž z zgodovinskimi interesi slovenskega naroda. Vedeti je treba, da je naše zahodne meje podpisala Jugoslavija in ne Slovenija. V hipu, ko bi Slovenija nastopila kot neodvisna mednarodna enota, bi mirovna pogodba z Italijo prenehala veljati, če pa bi izgubili severno mejo, bi bilo to za slovenski narod samomor, ki mu ga bodoči rodovi ne bi odpustili,” je v svoji utemeljitvi izpostavil Stanovnik.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Kolumnist Mladine Mastnak si ni želel samostojne Slovenije
“Nehajmo že enkrat s slovensko samostojnostjo! Končajmo s to zablodo, dokler ne bo povsem prepozno!” je bilo zapisano v naslovu članka, objavljenega v Mladini leta 1991. Kolumnist Mladine in sociolog Tomaž Mastnak je vztrajal, da si ne želi samostojne Slovenije, češ, kdo nas bo pa priznal?

Mastnak je bil prepričan, da v Evropski skupnosti in v Združenih državah Amerike ne bodo podprli slovenske neodvisnosti. “Česar komunistom ni uspelo v pol stoletja, je Demos dosegel v letu dni. Ljudje so se petdeset let upirali komunizmu, ker jim je kratil človeka dostojno življenje. Zdaj si ljudstvo prosto voli, da bo živelo kot živina. Plebiscitarni podvigi so žabja volna,” je med drugim zapisal Mastnak dober mesec pred osamosvojitvijo Slovenije od Jugoslavije. Avtor članka je poudaril tudi, da nacionalna država lahko obstaja le v mreži sistemskih razmerij z drugimi nacionalnimi državami – če je druge suverene države ne priznajo, je ni. “In zdaj je že postalo očitno, da samostojne Slovenije druge nacionalne države ne mislijo priznati,” je bil jasen.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Sociolog Rastko Močnik v svoji kolumni z naslovom Kultura pod kopitom kar ni mogel skriti razočaranja nad osamosvojitvijo Slovenije in je v svojem zapisu napadal takratnega kulturnega ministra Andreja Capudra in obrambnega ministra Janeza Janšo, ki ga je obtožil trgovanja z orožjem, slednji naj bi na vlado vplival tako, da jo je spremenil v trgovca s smrtjo. Publicist in urednik ter nekdanji glavni urednik Mladine Miha Kovač je v svojem zapisu trdil, kako naj bi samostojnost Slovenije privedla do izolacije v mednarodnem prostoru, do kaosa, naposled pa bi se morali po njegovo ukloniti Beogradu.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Znano je, da Gregor Golobič ob 30. obletnici Majniške deklaracije izpostavil prepričanje, da naj bi vsebina Majniške deklaracije povzročila veliko hudega v Sloveniji, manj znano pa je, da se je ta v procesu sprejemanja Predloga ustavnega zakon za izvedbo ustavnega amandmaja leta 1990 obregnil ob obrambnega ministra Janšo in ga obtožil, da je ta uporabil konstrukt, s katerim je dal vedeti, da je ZSMS-LS (Zveza socialistične mladine Slovenije-Liberalna stranka) bolj vredno braniti Jugoslavijo kot pa Slovenijo. Golobič je ob tem izpostavil, da je takšna izjava zrela za kakšnega vojaškega tožilca Maziča ali podobnega in dodal prepričanje, da se kaže militarizem ob postavki, da se domovino brani samo z vojsko.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Bojkotiral celo proslavo
Republiški poslanec Franco Juri je v odprtem pismu slovenski oblasti in civilni družbi izrazil svoje razočaranje nad osamosvojitvijo in zatrdil, da takšne zgodovine osebno ni potreboval ter napovedal, da se proslave neodvisnosti Slovenije ne bo udeležil. “Ob taki nemoči pa je najmanj, kar lahko storim, to, da upoštevam svojo vest in etiko; tisto čemur pravi dostojanstvo in spoštovanje do samega sebe. Če je nujno tudi na račun politične kariere. Zato sporočam, da me na proslavi neodvisnosti Slovenije ne bo. Raje bom doma: gledal bom morje, širino, Svet.”

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je v enem izmed intervjujev leta 1992 zapisal, da je svetovalec za makroekonomsko politiko pri Drnovškovi vladi Neven Borak bolj poznan kot novinar Dnevnika s psevdomimom Veno Karbone, ki je 28. junija 1991, dan po agresiji JLA na Slovenijo, napisal komentar “Vojna napoved”, v katerem je obsodil odpor Slovenije proti okupatorju, vso krivdo pa zvalil na ministra za obrambo in za notranje zadeve.

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

Vir: Bela knjiga slovenske osamosvojitve- Printscreen

H. M.

 • ROMAN Naprudnik

  In kje in kaj so sedaj ti ljubitelji Slovenije?

  • macon

   Udbomafija jih je nagradila z denarjem in položaji za delovanje proti Sloveniji.

   Slovenija ne bo preživela z udbomafijo, kmalu bo prišlo na bodisi udbomafija bodisi Slovenija.

  • Vera

   Dobro vprašanje . Preveč so verjeli ” preoblečencem”,” zamrznjencem partijskih knjižic “, kateri so takoj po osamosvojitvi spet množično začeli hoditi v cerkev , tudi k obhajilu so upali, čeprav ne verjamem , da se je kateri od njih spovedal svojih grehov.Takrat je bil čas za bolj trdo roko pri vztrajanju pridobitve svoje države .Na vodilna mesta bi morali priti novi ljudje ,ki bi jim bilo mar za svojo domovino Slovenijo. Nobenemu generalu ali oficirju ,ki se je boril na strani JLA , ne bi smeli dovoliti vrnitve nazaj v prejšnje stanovanje, ker agresorji nimajo kaj iskati v osamosvojeni novonastali državi ! Kdor bi se asimiliral v našo družbo, bi mu vrnitev omogočili pod pogojem, da se bo tega držal ,kar bi moral podpisati na posebnem dokumentu. V javnosti bi moral govoriti v našem jeziku , ravnati se po naših navadah in običajih. Državniki ,ki so bili zraven pri osamosvojitvi so nekateri začeli popuščati in dovoljevati skozi leta, da se jih je kljub vsemu slabemu kar so nam naredili, začelo veliko vračati.Najbolj moteče pa je , da so jih čakala pri nas vodilna delovna mesta in tako so počasi a vztrajno začeli pridobivati na moči, ki jo danes že krepko uveljavljajo na vseh področjih . Stari pregovor pravi ” Po smrti je pokora prepozna “, tako, da ne vem kdo bo-do pri nas tisti,ki bo-do rekli : “Na svoji zemlji smo mi gospodar ” ! Ne smemo zanemarit dejstva, da je nastalo mnogo mešanih zakonov, zato že sedaj otroci in vnuki teh ljudi ,ustvarjajo nazaj ” jugo-miselnost “, ki je bila v letih do 1990 za nas pogubna .

  • karpelec

   Kot jegulje so preživeli vmesni čas in kljub dokumentom hočejo spreminjati čas, zgodovino in poštene ljudi peljati v noro pamet.

  • traktor

   V sedlu. Jahajo pa nas vse.

 • Povprečen Državljan

  Res ne vem,kaj bi desni radi dosegli?74 let je od konca WW2.28 let imamo svojo državo.Najmanj vsaka 4 leta imamo demokratične volitve,imeli smo cel kup neuspelih referendumov, 40 interpelacij.Vi pa še vedno živite v letu 45 oz.problematizirate osamosvojitev 91.In s tem delate zdraho in delitve v narodu.

  • macon

   Tvojim levim milijardnim kriminalcem je mesto v zaporu, razumeš, baraba sprenevedava?

   Ti nam tukaj fantaziraš o 15. stoletju in ga projeciraš na danes, ponavljaš laži o drugi svetovni in o vsem po njej in te ni nič sram, nam boš pa nabijal, kdaj živimo.

   Vi levi fašisti boste z načrtnim spodbujanjem sovraštva zakuhali novo klanje.

   • Povprečen Državljan

    Tvoj nivo komunikacije in besedni zaklad simbolizirata točno to,kar jaz trdim.Prižgi luč,smo v 21.stoletju.

    • Valter BraniSlav

     Ne more. Desni so kot neuspesen otrok ki za vse krivi starse…. pa ceprav so starsi ze 30 let mrtvi.
     LUZERJI SO POVSOD ENAKI

  • Valter BraniSlav

   Desnim se ne dela.
   Levi vabijo muslije.
   SLOVENIA BO PROPADLA.

 • Valter BraniSlav

  Pise se 2019.
  Kaksen gospodarski nacrt imate?
  S stetjem kosti ne boste nahranili svojih otrok.
  NOBEN PREDSEDNISKI KANDIDAT NE BI ZMAGAL V ZDA CE BI BIL FIKSIRAN NA PRETEKLOST TAKO KOT VI.

  • wert

   Na napačen naslov si se javil.
   Gospodarski načrt ima vlada.
   Praviš da si ekonomist pa ne veš tega.

  • traktor

   Mi živimo brez gospodarskih načrtov. V državi, kjer je folk navajen, da najprej deli dobrine, za katere ni nikakršne ekonomske osnove, potem pa sili nekatere, da pod prisilo nekaj ustvarjajo, ne more uspeti noben gospodarski načrt. Vsi imamo polne riti in vse nam v glavnem pripada, živimo brez odgovornosti. Skratka imamo še fajn. Nova juga pač. Je pa res, da ne bo dolgo.

 • večni srb

  Zakaj ne razumete, če bi res hoteli Jugoslavijo, potem ko so jo komunistični fašisti, politični direktorji in visoki udbaši že vsaj deset let sistematično ropali in razkrajali, nas ne bi kar 90%, celo 120%, če štejemo še naše migrante po svetu, glasovalo na plebiscitu za odcepitev in samostojno republiko. Enostavno bi obkrožili ne in bi se namesto pozivu na orožne vaje, raje pridružili Avtobusom resnice, državne teroriste pa bi ovadili vojski in jih javno linčali na Marakani.

  A lahko gremo še enkrat na plebiscit, mogoče si je vmes kdo premislil.

  Resmica je pa bolj kot ne taka, slovenci nismo bili ne za leve fašiste in ne za desne fašiste, gledali smo Turnerjeve oslarije na satelitkli TV in smo resno verjeli, da ni bila lahko Slovenija tudi samostojna. To je isto kot vsaj pol naših občin, kjer bi se rade odcepile posamezne krajevne skupnosti, ki bi lahko vsaj teoretično preživele edino, če bi lahko izsiljevali preostanek občine z neko svojo surovino ali za njihov prostor unikatno dejavnostjo, sicer tam ni dovolj ljudi niti za polno občinsko upravo, če bi zaposlili tudi dojenčke in take, ki jih ni nikoli doma. Takih zarukancev pri nas ni malo.

  Logika je bila taka, komunisti so bili pokvarjeni do amena, če so pa pospešeno kradli in vsiljevali vse bolj brutalne reforme, zatirali in lagali, da bi lahko izvedli rop tisočletja oziroma zgodovinske premike celotnega nacionalnega kapitala v njihove smrdljive, krvave, lopovske tace. Ideologi so postali kapitalisti, serijski morilci, duševno zaostali in zavrti debili, sadistični psihopati, so šli za policaje, sodnike, tožilce in odvetnike v enem, ni se moglo končati drugače. Partija je služila delavcem in kmetom, svoje gospodarje so preprosto poslali na volitve in jim v roke porinili puške, tako smo dobili novo oblast, brez njih, ki so dejansko odločali o vsem. In to imamo še danes, politiko strogo, celo nepotistično, genetsko ločeno od civilne sfere, prav tega smo se vsi najbolj bali, zato plebiscitno enoumje, ki se zdaj nikoli več ne more ponoviti.

 • Valter BraniSlav

  DOKAZI!!!
  Tudi prvak SDS je bil istega mnenja rekoc: MI MLADI MORAMO STOPATI PO POTEH NASEGA NAJVECJEGA REVOLUCIONARJA MARSALA TITA…

  https://www.mladina.si/87646/na-teh-temeljih-moramo-graditi-naprej/

  https://www.mladina.si/174459/mladinamit-st-1058/

  http://www.mladina.si/177513/janseva-prosnja-za-sluzbo/

 • Valter BraniSlav

  KDO JE ZE NAPISAL TOLE
  “Tukaj se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in hkrati te izkušnje prenesli na bazo, iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda ‘AVNOJ 77’ bi morali postati nosilci različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite,” je med drugim modroval mladi Ivan. “V takih okoliščinah se torej rojevajo novi kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri predsedstvu občinskih konferenc ZSM ali pa v delovnih organizacijah na področju SLO. Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče proces osamosvajanja – izkušnje starejših tovarišev so samo osnova za nadaljnjo izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.” Ivan je z leti očitno skrenil na stranpota. O Avnoju oziroma o slovenskih delegatih je tudi imel za 180 stopinj drugačno mnenje: “Oni so postavili temelje, mi pa moramo na temeljih graditi naprej …”

  • Black_hawk

   A si debil?

  • slosin

   že,že…potem je pa spregledal…za razliko od mnogih, ki so danes celo bolj rdrči, kot za časa juge…

   • Valter BraniSlav

    Spregledal je OB “pravem” casu.
    Tako kot vsi oportunisti.

 • Basileus

  28 let jih gleda pa se jih še ni naveličal, komi dinozavre. Jansa nared že neki kot Orban. Ne pa cakat skoraj pol stoletja da te 2/3 ljudstva voli ali da ti iz neba pade večinski volilni sistem.
  Nasledne volitve bom po 22letih volilnega posta, sel na volisce in ti namenil dragocen glas, majke mi, ker si dosadan ko kurac, k ne dobi pizde.

 • svatne

  Modri ljudje so upoštevali izkušnje (“historia magistra…”) in so mdr. “iznašli” posebne strokovne službe in načine, ki se ukvarjajo s pretečenim: MRLIŠKO OGLEDNIŠTVO, ŠINTARIJO in PREDELAVO ODPADKOV.

 • francelj3

  Premlevalo? Najbrž prevevalo. Bravo, lektorji in korektorji Nove24TV!

 • večni srb

  Pravzaprav so najbolj sporne rdeče zvezde na uniformah teritorialcev in miličnikov, na večini javnih spomenikov in protokolarmih objektih, celo na uradnih dokumentih, ki dokazujejo, da je z neofašistično teorijo totalitarizma vse narobe. Zakaj se oglašajo šele danes, če bi bil dimbol tak problem, bi že ob osamosvojitvi izdali ustrezno uradno odredbo in jo preprosto prepovedali z zakonom, pa je očitno niso niti poskušali.

  Usrali so se, in de bodo spet, če bi nam takrat kdo rekel, da je Rdeča zvezda fuj, bi večina teritorialcev stopila na drugo stran in jih počila kot pse. Jugoslaviji smo se uprli zato, ker Rdeče zvezde, niso bili vredni, ker so jo izdali in onečastili s svojo korupcijo.

  Rdeča zvezda NI simbol komunizma, vladavino delavcev in kmetov sta vendar simbolizirala srp in kladivo, kar je tudi smiselno in takoj asociativno. Šalabajzerji so zarukani in šibki umi, niso izobraženi, nastavili so jih zato, da je nekdo dovolj vodljiv zasedel prosto mesto, zato ne razumejo, da pomeni Rdeča zvezda upor proti državni korupciji oziroma fašizmu. Ne razumejo, da s tem, ko se upirajo državni korupciji in kriminalu, klamjajo Rdeči zvezdi, ki simbolizira njihov pravični in častni boj. Edina izjema so lobotomizirane kurbe neonacistov, ki sicer dobro razumejo kaj pomenijo simboli, vendar se zavedajo tudi, da smo butast in primitiven narod, zato pumpajo idiote proti njihovemu pravemu simbolu, da bi naredili prostor za svojo svastiko in tako končno dokazali, da je imel Hitler tudi kaj prav in bi lahko celo zmagal, kar je seveda kompletna kozlarija.

 • pajot

  JLA je napadla Jugoslavijo. In v Sloveniji je zmagala Jugoslavija. Tako preprosto je to.

 • sloustava

  Za take tipe, ki so potem skotili sebi enake lenuhe, prevarante, barabe, laznivce in mafijce, je ena sama beseda: lopovi! In hkrati ponovim: kriticna mnozica!

 • VERZIFIKATOR

  Podanik N.

  TRETJI DROG

  Proti gradu je podanik zrl,
  nad prestolnim mestom, ki se dviga,
  nekaj, glej, na stolpu naglo šviga,
  mar je prapor, mar je kdo umrl?

  Je doslej visela ena sama,
  to bila prestolna je zastava,
  zdaj ob njej še druga v zraku plava,
  kakšna gori se dogaja drama?

  Dva drogova in pa dve zastavi,
  Mar je druga bela, za predajo?
  Ne, tribarvna je, ki z njo vihrajo,
  bojda le za praznik se pojavi.

  Ne verjame, ko ju opazuje.
  v dve zastavi, ko pogled upira,
  naš podanik, ki se gor ozira,
  tretji drog samo še pričakuje.

  Tretji drog in črno tam zastavo,
  ki bo državljanom naznanila,
  da pravica se je dogodila,
  to simbol bo za naravno pravo.

 • VERZIFIKATOR

  Milko Križevčan

  DOVOLJENJE ZA SANJE
  ali
  NEINTIMNA OPCIJA

  »Danes so dovóljene vam sanje«,
  izdavil je, ko bil še ni nov dan,
  tedaj bil fant je jutru ves predan,
  sanje drugih so bile igranje.

  Igranje, ki ga drugi dan ustavi,
  odreši fanta nočne more silne,
  besede je zato izbral svarilne,
  menjalnik v vzvratni je imel prestavi.

  Nazaj da bi zapeljal stari voz,
  iz sanj v realnost sivo se prebúdil,
  vsaj pol življenja bi za to ponudil,
  da sanjskih teh bi rešil se nervoz.

  Sanje pa kot gmota so brezimna
  nanj prežale, ga v nemir peljale,
  fantu zadnje upanje jemale,
  to bila ni OPCIJA INTIMNA.

  Težke sanje tisti čas je sanjal,
  se intimno vozil v smeri vzvratni,
  zgražal se ob misli je odvratni,
  on da ta bi voz naprej poganjal.

  Če bi mogel, fant bi se potóžil,
  da slučajno v vlogi je voznika,
  saj INTIMNO ga vse drugo mika,
  voz da pravi čas je razoróžil.

  Mu potrgal vsa kolesa štiri
  in pri tem ravnal na moč fatalno,
  da ta voz se teritorialno,
  brez opreme, pravi čas iztiri.

  Ko nakana se mu je skazíla,
  fant igrati moral je voznika,
  tudi če intimno ga ne mika,
  da zadeva z vozom bi zvozila.

  Še poslednjo noč imel je sanje,
  preden le na videz je privolil,
  da speljati vozu bo dovolil,
  sanjal je, da vse je zgolj igranje.

  Bil še skoraj fant je tisti čas,
  ko z usodo se je poigraval,
  ko iz vzvratne v prosti tek menjaval,
  zdaj kot striček hodi mimo nas.

  V igri tej, ki vodi jo, zdaj stric,
  sanje so zgolj ena dimenzija,
  glavna je poanta mimikrija,
  da se dá igrati več resnic.

 • Black_hawk

  Kako je narod lahko odpustil komunistom veleizdajo, se sprašujem.

  • piko8

   Račun za *veleizdajalca* je še odprt!!

  • črnaovca

   komunisti so se prelevili v demokrate in se skrili v SDS, kar poglejte od tam nam bivši miličnik razlaga o demokraciji

   • Den456

    Tvoj striček Milan, pa se danes ne razume, da je demokracija. Teslo sivo komunistično, si še danes podreja sodstvo, policijo in novinarje. Ker je v vojski pristalo preveč osamosvojiteljev, jo s svojimi steklimi psi iz FDV-ja sistemsko uničuje, saj se boji močne vojske, ki bi lahko nasprotovala njegovim jugokomunističnim težnjam. Slovenija bo prosto zadihala šele, ko bo Matilda poskrbela za tega zlobnega škrata in njegove najožje podrepnike.

    (1991 bi morali postopat po romunskem modelu)

 • Anton

  že za časa po drugi svetovni vojni je tedanji komunistični vrh Slovenije z Edvardom Kardeljem deloval prosrbsko v imenu Beograda in taisto/podobno je počel za časa slovenske osamosvojitve slovenski politični vrh z Milanom Kučanom na čelu in temu primerno delujejo “taisti strici” še dandanes!

  Enkrat izdajalec, vedno izdajalec!

  sarkazem press

 • Anton

  https://www.rtvslo.si/slovenija/slovenija-nikoli-ne-bo-druga-svica-ampak-vedno-prva-slovenija/493285

  v enem izmed levičarskih komentatorjev sem razbral, češ da je Marjan Šarec domoljub?, haloo, pa saj danes ni 1 april, da bi take neslane šale trosili naokoli. kaj se vam je čist utrgal?Vam vročina škodi?

  sarkazem press

  • Den456

   Ni večjega domoljuba, kot je uvoženi komedijant s šestimi popravci. Domoljubno okoli svoje bajte postavlja visok zid, kot je navada v Albaniji in na Kosovu.

   Domoljuba spoznaš po temu, da se drži tradicije.

 • piko8

  Zgoraj naslikani *drekači* ki jim Samostojna Slovenija je v veliko breme imajo še vedno možnost, da se preselijo, ali bolje izselijo iz Slovenije južno nizvodno za 500km!!!!
  Slovenski narod jim bo zelo zelo HVALEŽEN!!!!

 • Foglof Tunek

  [DOKAZI!] Janšeta, Grimsa, Gorenaka, Peterleta, Zvera, Brezigarjevo… premleva razočaranje in nelagodje, saj se je JJ leta 91′ skrival v kleti Cankarjevega doma, medtem ko sta Kučan in Drnovšek reševala Slovenijo. Mater je to napaka in celo katastrofa za SDS.

 • Basileus

  Golobič se je po budnemu režimu, omastio.

 • bubamara

  Slovenci so zaebali leta 1918, ko niso šli v projekt lastne države kot vse druge nacionalne države, ki so nastale po propadu AO. Od tam naprej je Slovenski narod samo izgubljal. Začela se je balkanizacija Slovenije. Vrnitve več ni. Slovenski narod nikoli ni bil državotvoren kar dokazuje večina še danes, ko imamo po čudežu svojo državo. Verjetno ne bo dolgo tako.

 • Foglof Tunek

  Mater vam jebem desničarsko. Vsak dan imate od 2 do 3 prispevke uperjene proti Kučanu !?!?

  PS: Če ni Kučan pa so ubogi migranti ali komunisti.

 • PLavi-mil

  In vsi ti pizduni danes sedijo v prvih vrstah na proslavah za samostojno Slovenijo, HANZI tv pa še zmeraj fura partizanske filme na dan državnosti Slovenije, za mene so vsi VELEIZDAJALCI.

  • Foglof Tunek

   Ne morejo biti veleizdajalci. Toto gamad domobransko smo zmetali v brezna leta 45′. Res pa je, da so se razmnožile nove neodomobranske podgane…potrebna bo ponovna deratizacija !!!

   • ZatonMesecnikov

    Misliš na Antikomunsite, nad katerimi ste ZZB komunisti in komunistični Borci NOB zagrešili genocid? kakršnega procentualno niti kitajska Komunistična revolucija ni zagrešila nad svojim narodom?

    • večni srb

     Smrt fašizmu, svoboda narodu!

     • ZatonMesecnikov

      Če je Svoboda narodu prihod komunizma na oblast, potem hvala lepa za takšno svobodo…

   • PLavi-mil

    Tunek na zdravje, veliko ga moraš še konzumirati, da boš v možgane ozdravel in boš nehal klatiti bedarije.

  • večni srb

   Smrt fašizmu!

 • milanček

  torej so proti državni element, sledi sodišče in za izdajo domovine, dosmrtni arest! a se vam zavedni Slovenci ne zdi, da je dovolj, teh kućanovih svinjarij in uničevanja Slovenije in slovenskega naroda!?

 • milanček

  Slovenija in slovenski narod se mora dokončno osvoboditi!!!!!!!!!! tega izdajalca kućana, pa če je potrebno, se ga pa pospravi na določeno mesto!!

  • večni srb

   Zdaj ni več treba, že zdavnaj je dosegel svoje, nastavil je Pahorja, z njim se zajebavaj, če ti je dolgčas. Saj he plačan, se bosta že nekaj zmenila.

 • Sonce

  Imeti drugačno mnenje je očitno zločin.

  • ZatonMesecnikov

   Ja, to se ve že 75 let.

  • večni srb

   Živimo v režimu kjer zmagovalec pobere vse.

 • RATATA

  In vsi so še vedno na položajih in na okopih, kljub in ravno zaradi osamosvojene socialistčne Republike Slovenije. So direktorji zavodov, profesorji, lastniki firm, oblikovalci javnega mnenja…. skratka vodilni in vodeči kader.

  • večni srb

   Pozabil si omeniti, da jih je večina trpela hude psihične težave, ampak so jih še pravočasno nažokali z antidepresivi in antipsihotiki, zdaj so ubogi reveži OK.

 • antimur

  Veleizdajalec ob veleizdajalcu, ali 3,14 zde antislovenske, ki nam niso ukradle samo Slovenijo, ampak želijo uničiti tudi naš narod in ga spariti z južnjali in muslimani, tako jim je že zrastel greben, danas pred vsemi na očeh ropajo, krivo sodijo in zapirajo v kučanistično muslimanski žep, saj se vse sosednje države ograjujejo od nas. Nekaj je pa gotovo, ne bo vam uspelo, raje umrem, kot da živim v takšni rdečezvezdaški, roparski in LGBT greznici.

 • xtc

  Težava je bila ,ker 91,ko je bilo vojne konec,vsem tem niso bila in ožjim sorodnikom odvzeta državljanstva zaradi izdaje in delovanja v vprid rušenja samostojnosti in spodkopavanja države in izgnani v Srbijo-tudi nobena mednarodna konvencija,jim nebi mogla pomagati.

  • večni srb

   Napadel nas je Zagreb, skupaj smo se ubranili, ti bi izvedel pa democid in jih poslal v Beograd, častna beseda, slovenski hrvati niste normalni.

 • črnaovca

  razoroževanje TO se je začelo dan ali dva po tem ko je DEMOSova vlada prevzela oblast in ker so bili še pijani zmage se za to sploh niso brigali. Tudi ko jim je nekdo poslal ukaz o oddaji orožja in vprašal kaj je to je bilo bolj važno od kod je prišlo in kdo je poslal. Naš štab ni oddal orožja seveda smo ga stražili a se ni zgodilo nič strašnega. Vprašanje je zakaj so nekateri pokorno ubogali kar je pisalo na tistem listu, razen štabov ki so imeli orožje hranjeno v skladiščih JNA in ti so ga avtomatsko zgubili.

 • črnaovca

  In kje je moj komentar. Izbrisan ker sme napisal nekaj resnic ki nekaterim ne ustrezajo