fbpx

Objavljamo dokument, ki potrjuje Vizjakove navedbe – da je želel preprečiti katastrofo, ki jo je povzročil Petan!

Lastnik Term Čatež Bojan Petan (Foto: STA)

Med določenimi člani vlade se je pojavil dokument, v katerem je opisano dogajanje v Termah Čatež, in sicer gre za dogodke od leta 2006 naprej. Dokument nekako osvetljuje tudi pogovore glede vpliva v podjetju med takratnim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom. Med drugim je iz dokumenta razvidno, da je bilo prepričevanje vodstva Term Čatež, da ne bi delali “glupih” potez neuspešno – država (in davkoplačevalci) je v Termah Čatež in DZS izgubila najmanj 200 milijonov. Številke danes kažejo, da je takratni gospodarski minister Andrej Vizjak hotel preprečiti veliko oškodovanje državnega premoženja, želel je preprečiti katastrofo, ki jo je povzročil Petan.

V epilogu dokumenta je torej zapisano, da so se napovedi sedanjega ministra z okolje in prostor Andreja Vizjaka iz leta 2007, češ da je “glupo” izčrpavati podjetje Terme Čatež z odkupom in umikom delnic v lasti marine Portorož in Turističnega podjetja Portorož, uresničile. Umik delnic Term Čatež, na način kot je bilo to storjeno, je škodljivo dejanje za družbo. Terme Čatež so same financirale umik delnic, čeprav niso imele denarja – namesto da bi s prodajo  deležev v odvisnih družbah dobila dodatni denar za naložbe in razvoj. Pri tem so največ izgubili upniki, delničarji, zaposleni in država. Prepričevanje vodstva Term Čatež, da ne bi delali škodljivih potez, je bilo torej neuspešno. Država je v Termah in DZS izgubila najmanj 200 milijonov. Številke danes kažejo, da je Vizjak hotel preprečiti veliko oškodovanje državnega premoženja.

Neverjetni pohlep Bojan Petana po obvladovanju Term Čatež in ostalih družb njegove hobotnice je vodil v oškodovanje mnogih. Razlog za njegovo početje naj bi po navedbah dokumenta lahko našli tudi v tem, da je Petan večkratni dobro plačani direktor z več kot 450 tisoč evrov letne bruto plače, službo pa je omogočil tudi svojim bližjim, na primer ženi Adi De Costa Petan. Dobro plačano službi je dobila tudi varnostno-obveščevalna mreža, ki jo v jedru predstavlja trojica Selan – Štemberger – Bonaca, zaokroži pa jo družba Suprima, AVZ d.o.o. Dokument, ki smo ga pridobili, spodaj tudi v celoti objavljamo.

Foto: zajetje zaslona

24ur Zvečer je sinoči objavil daljši del pogovora med ministrom Vizjakom in tajkunom Petanom, predsednikom uprave DZS, ki naj bi potrjeval vse, kar se je že slišalo v prejšnji lepljenki. Pogovor so po navedbah 24ur obdelali največji forenzični strokovnjaki in po neodvisni preiskavi zapisali, da obstaja zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena. “Kaj je moj greh? Da sem sem leta 2007 zavedal svojega poslanstva in želel preprečiti prevzem Term Čatež ter se dogovoriti, da do tega ne pride in izčrpavati firmo za lastne interese,” je Vizjak komentiral nove zvočne posnetke in dodal, da lepljenke niso namenjene razčiščevanju v Termah Čatež, temveč želijo njegovo glavo zaradi novega zakona o varstvu okolja, ki določa red, kar gre v nos smetarski mafiji. “Posnetki so motivirani z današnjimi dogodki,” je še dejal in poudaril, da ima čisto vest, saj je delal s poštenimi nameni v dobro družbe in države.

 

c

cc

c

Vse, česar se je Petan dotaknil, se je rezultiralo v katastrofi za davkoplačevalce
“Želel sem preprečiti izčrpavanje Term Čatež in prevzem s strani družb, ki jih je obvladoval Bojan Petan,” je na novinarski konferenci danes dejal minister za okolje  Vizjak. Objavo celotnega posnetka iz leta 2007 je pozdravil in tudi dodal, da je ta po njegovem mnenju avtentičen. “Petan je hotel obvladovati to družbo, zato je šel v prevzem, s katerim jo je izčrpal,” je Vizjak pojasnil. Poudaril je še, da so po Petanovem prevzemu v Termah Čatež močno padli prihodki, investicije in tržna vrednost, na drugi strani pa se je povečal njihov dolg. “Vse, česar se je Petan dotaknil, se je rezultiralo v katastrofi za davkoplačevalce, ki smo to drago plačali,” je še dejal Vizjak. Da so Terme v znatno slabši kondiciji kot pred prevzemom – ta ga je finančno precej izčrpal – kaže tudi primerjava v dokumentu.

c

Omenili smo že, da je vse skupaj glede objavljenega posnetka precej nenavadno, tudi zato, ker so za operacijo diskreditacije Vizjaka potrebni pomembni in spretni ljudje, ki jim kaj takega niti ne bi pripisali. Po mnenju Petra Jančiča je POP TV močno povezan z obveščevalno in kriminalistično “stroko”. Predvsem tisto proti premierju Janezu Janši. Mož odgovorne urednice POP TV Tjaše Slokar Kos vemo, da je Drago Kos, obveščevalnih sil oziroma povezav pa naj ne bi primanjkovalo niti Petanu, ki je po vsej verjetnosti poskrbel za snemanje pogovorov. Kdo drug bi imel interes in sredstva za to?

Sara Bertoncelj