fbpx

[Dokumenti] Brglez prevaral celotno Slovenijo, sedaj pa hoče postati njen predsednik!

Milan Brglez (FOTO: Montaža Demokracija/STA)

Predsedniški kandidat Milan Brglez je na zadnjem soočenju, 13. oktobra, na javni RTVS sveto zatrjeval, da zapisnik Šahovske zveze ne obstaja, sponzorska pogodba pa, da ne pogojuje sponzoriranja s tem, da mora biti izvoljen za funkcijo šefa Zveze. Brglez je s tem grdo zavajal celotno slovensko javnost. Mimogrede: Šahovska zveza Slovenije nam še vedno ni dostavila zapisnika seje, na kateri je Brglez pogojeval denar z izvolitvijo. 

V predvolilnem soočenju, 13. oktobra, na javni RTV Slovenija, se je skupni kandidat Svobode in SD burno odzval na očitke, da je bila 200 tisočakov vredna sponzorska pogodba Slovenskih železnic pogojevana z izvolitvijo vodstva, ki je bilo predlagano, med drugim tudi njega, torej Milana Brgleza kot kandidata za šefa Zveze. Brglez ni želel priznati, da “obstaja dokument ali listina, iz katere bi izhajalo, da naj bi izvolitev povezoval z omenjeno pogodbo”, ter da “ne obstaja noben zapisnik o tem, o čemer so govorili v oddaji”. Ravno tako je zatrjeval, da “tudi zapisnik 44. rednega občnega zbora Šahovske zveze Slovenije z dne 30. 3. 2019 nikjer ne omenja pogojevanja sponzorstva z njegovo izvolitvijo”, poroča MMC. 

Toda dejstva govorijo drugače: na občnem zboru, 30. marca 2019, so delegati Šahovske zveze izbirali novo vodstvo, torej upravni odbor in predsednika. Za mesto predsednika sta kandidirala dva: eden tranzicijski politik (SD) Brglez, drugi pa finančni strokovnjak Sašo Čačič. Iz zapisnika je razvidno, da je slednji odločitev za kandidaturo sprejel predvsem zato, ker Brglez po njegovem prepričanju kot politik ni ustrezal funkciji predsednika Zveze. Dotični politik iz SD-ja je bil kandidat upravnega odbora, kjer je sodeloval tudi bivši generalni sekretar LDS-ove vlade Mirko Bandelj. Slednji je hkrati vodil občni zbor, na katerem so vodstvo izbirali.

Tam je dejal: “da so sponzorji vezani na izvolitev vodstva po predlogu Upravnega odbora”. To je stavek, ki ga po Brglezovem uradnem prepričanju v zapisniku ni! Poleg tega je tudi v sponzorski pogodbi podrobno opredeljeno, da se ta predčasno sklene “z odložnim pogojem, ki je v tem, da občni zbor sponzoriranca izvoli novo vodstvo (predsednika in upravni odbor), katerega član bo tudi predstavnik sponzorja, in sicer na svoji seji dne 30. 3. 2019 ter po predlogu sedanjega upravnega odbora”. Pogojuje se izbira izbranega upravnega odbora ter Brgleza za vodenje dotične Zveze. Brglez poimensko sicer nikjer ni omenjen, je pa povsem jasno, da je mišljen prav on. Samo on je bil namreč kandidat že omenjenega odbora za šefa Zveze. Brglez pri samem podpisu pogodbe res ni sodeloval (kot sam trdi), vendar pa je dejstvo, da je že pogodba vezana na to, da mora biti izvoljen.

So državne Slovenske železnice blagajna Socialnih demokratov?
Pri sponzorjih je običajno, da v vodstvo sponzoriranega imenujejo svojega člana. V primeru Šahovske zveze je v pogodbi določeno, da se ne imenuje le zastopnika sponzorja, marveč kar izvolitev celotnega vodstva zveze. Ključno vprašanje pri tem pa je, ali gre za delitev javnih sredstev po političnem ključu. Je šlo v primeru sponzorske pogodbe Slovenskih železnic, ki so v polni lasti države, za delitev državnih sredstev v skladu s političnimi preferencami? Spomnimo, da imajo Socialni demokrati v Slovenskih železnicah izjemen vpliv. V tem državnem podjetju je zaposlen tudi pomočnik generalnega direktorja Miha Butara. Dotično pogodbo med državnim podjetjem in Zvezo je pod drobnogled vzela tudi KPK (Komisija za preprečevanje korupcije), je pa primer naknadno predala v obravnavo policiji, toda nepravilnosti niso bile ugotovljene.

Domen Mezeg