fbpx

Dokumenti nadzornega sveta STA: Direktorju Veselinoviču za nagrado skoraj celoletni dobiček!

Direktor STA Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Medtem ko direktor STA Bojan Veselinović vztrajno obtožuje Ukom in vlado, češ da bo tiskovna agencija zaradi ustavitve financiranja ravnokar propadla, pa je iz dokumenta Nadzornega sveta STA razvidno, da je agencija v minulem letu poslovala pozitivno, celo bolje, kot leto pred tem – v letu 2020 je namreč ustvarila 67 odstotkov več dobička, kot leta 2019. Nadzorni svet se je zato odločil, da nagradi Veselinovića, in sicer v višini dveh njegovih plač, kar znaša kar 16 tisoč evrov bruto. Direktor STA je po tem, ko je informacija prišla v javnost, sicer sporočil, da naj bi se nagradi odpovedal.

Požareport je danes ekskluzivno poročal – do informacije je prišel  v uradnih dokumentih nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije, da si je direktor STA Bojan Veselinović dal prek nadzornega sveta izplačati celo še posebno dodatno finančno nagrado, in sicer za uspešno delo v minulem letu. Nagrada naj bi bila v višini dveh njegovih direktorskih plač – torej približno 16 tisoč evrov bruto. Nadzorni svet STA je finančno nagrado direktorju Veselinoviču potrdil v ponedeljek, Požareport pa je priložil tudi pojasnilo nadzornega sveta STA, za svojo odločitev. “Zaradi doseženih rezultatov in izpolnjevanja merljivih ciljev, določenih v poslovnem načrtu 2020 in v pogodbi o zaposlitvi, zato, kot rečeno, predlagam izplačilo spremenljivega prejemka v višini dveh osnovnih plač za uspešno poslovanje v letu 2020,” je med drugim zapisano v dokumentu.

Po informacijah Požareporta naj bi posebne nagrade za uspešno leto 2020 vodstvo STA izplačalo tudi nekaterim novinarjem, vendar seveda v minornih zneskih, in sicer v višini 300 evrov za posameznega novinarja. Po njegovih informacijah naj bi odpoved dalo že sedem novinarjev. Direktor STA torej trdi, da naj bi se že na isti seji svojemu prejemku odrekel, kar pa naj bi bilo zapisano tudi v zapisniku seje nadzornega sveta. Direktor sklepa, da je “napačna” informacija prišla v javnost zato, ker je eden izmed članov nadzornega sveta predčasno zapustil sejo – torej še preden se je sam odrekel nagradi.

Ni pa Veselinović danes pozabil sporočiti, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) zavrnil plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za marec. “Danes tako mineva že 119. dan, od kar STA opravlja javno službo brez plačila s strani države, nadaljujejo pa se tudi aroganca, laži, blatenje, netenje konfliktov v kolektivu STA in sprenevedanje,” je sporočil. Spomnimo, pogodba med STA in Ukomom trenutno ne obstaja, Veselinovič pa pozna naslov Ukoma le takrat, kadar tja pošilja vrtoglave račune – ko je treba poslati dokumentacijo, mu ta informacija čudežno zbledi iz spomina.

Sara Bertoncelj