fbpx

Dolgoletni voditelj RTV Slovenija, ki je Slovence primerjal z zaplankanimi živalmi, se poslavlja s televizijskih zaslonov

Novinar RTV Seku M. Konde. (Foto: Facebook)

Dolgoletni voditelj informativnega programa Televizije Slovenija Sekumady Conde je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da se za nedoločen čas poslavlja s televizijskih zaslonov kot voditelj informativnega programa in se bo za nekaj časa posvetil delu za kamerami v zunanjepolitični redakciji informativnega programa, ter se ob tem zahvalil, da je lahko bil bolj ali manj zaželen gost v naših dnevnih sobah. Conde, ki je Slovence v enem izmed intervjujev označil za zaplankane živali, očitno ni našel skupnega jezika z novim vodstvom informativnega programa.

V intervjuju za Narobe.si je voditelj z gvinejskimi koreninami Slovence označil za čredo, zaprto v stajo, do katere tu in tam pride kakšen pastir in jim prinese novice iz zunanjega sveta. Ob tem je dodal, da se mu zdi naravnost neverjetno, da je država vstopila v Evropsko unijo, a je po drugi strani tako zaplankana in izrazito zaprta. Pri tem se je dotaknil korelacije govora slovenščine in barve kože ter dejal, da se mu zdi naravnost čudaško, da nekateri sploh ne pomislijo, da bi se morda lahko rodil v Sloveniji. Očitno se Conde ne zaveda, da Slovenija ni kolonialna država, kot je Francija, kjer živi veliko temnopoltih ljudi, in da je takšno razmišljanje nekaj povsem običajnega ter normalnega in kot takšno ne more biti predmet obsojanja.

Vodil Parado ponosa in Slovence primerjal s čredo ovac
Conde, ki je v preteklosti sprejel mesto voditelja Parade ponosa in odprto priznal svojo biseksualnost, je glede biseksualnosti povedal, da so biseksualci deležni dvojnega nesprejemanja, in sicer s strani gejev in heteroseksulacev, ter dodal, da uživa na “vmesni strani”. “Sam se včasih šalim, da imam ta mesec moški ali ženski mesec,” je med drugim dejal. Po prepričanju Condeja bomo Slovenci še nekaj časa ostali nevedna, zaprta čreda. “Seveda ne vsi, nekateri so tej ograji pač bližje kot drugi, vendar je včasih prav res presenetljivo, kako je lahko tak narod obstal tako dolgo.”

Če bi dobil medaljo na olimpijskih igrah, bi verjetno zahteval, da igrajo tudi gvinejsko himno
Glede svoje identitete Conde navaja, da se počuti 70 odstotkov Slovenec in 30 odstotkov Gvinejec, glede na to, da se je rodil v Sloveniji. Zase trdi, da se počuti bolj Evropejca kot Afričana, ko pridemo do korenin, pa izpostavlja svojo povezanost z Gvinejo. “Če bi recimo dobil medaljo na olimpijskih igrah, bi verjetno zahteval, da igrajo tudi gvinejsko himno,” je izjavil in ob tem dodal, da se ne da pretvarjati in se delati nekaj, kar nisi. Ob tem navaja, da je Štajerec, Slovenec, slovensko-gvinejski avtor in ustvarjalec, hkrati pa tudi, da se počuti bolj Evropejca kot Slovenca. Kot lahko vidimo, se v slogu globalizma enkrat opredeljuje za Slovenca, drugič pa bi rad ob prejemu medalje poslušal himno Gvineje, čeprav je več kot jasno, da zmagovalec vedno posluša himno tiste države, katere barvo zastopa, in ne obeh.

Glede nestrpnosti je Conde dejal, da je bilo mogoče v času desničarske vlade slišati veliko o porastu nestrpnosti, pri čemer je izpostavil homofobijo. Ob tem pa dodal, da niti v času leve vlade ni veliko drugače. Po njegovo je bila levica vedno malo bolj buržoazna, desnica pa bolj kmečka. “Mislim, da je razlika zgolj v načinu, kako se nestrpnost izraža.” Ob vsem prebranem se človek vpraša, ali se je morda tudi Conde kdaj zamislil glede svoje nestrpnosti.

H. M.