Dolgotrajna oskrba bo pod Golobom prinesla še obvezni prispevek

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Foto: STA)

Ker je Državni svet RS v četrtek s 17 glasovi ZA in 9 glasovi PROTI sprejel odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel v začetku tega tedna, se je ta danes vnovič znašel na poslanskih klopeh. Glede na to, da Golobova vlada uživa udobno večino, je bilo pričakovati, da bo na tokratni izredni seji zakon vnovič potrjen. To se je tudi zgodilo po zaslugi 52 glasov ZA, ki so jih priskrbeli poslanci koalicije. Golobova vlada se več kot očitno ne zmeni za kritike gospodarstva in CSD-jev.

V Državnem svetu RS so bili kritični, ker je vlada brez doseženega soglasja socialnih partnerjev šla v zakon, ki uvaja prispevek v višini enega odstotka za delodajalce, delojemalce kot tudi upokojence. V višini dveh odstotkov pa ga bodo morali plačevati samostojni podjetniki in kmetje. Prav tako jih je zmotilo, da je bil predlog zakona namesto po rednem postopku obravnavan po nujnem postopku. Le pet delovnih dni pa je trajala javna razprava.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac iz vrst Levice je po poročanju STA vztrajal, da naj bi bil zakon dober, ker naj bi ta “krepil mrežo in dostopnost do javnih storitev za vse uporabnike in družine ne glede na njihovo materialno stanje ali druge okoliščine”. Finančni vložek uporabnika naj bi se po njegovo razbremenil, storitve pa naj bi bile na enak način na voljo povsod po Sloveniji. Poudaril je, da je pomembno, da se zakon v čim hitrejšem možnem času uveljavi.

Opozicija je nad zakonom ogorčena
“Nov zakon še podaljšuje uveljavitev pravic iz dolgotrajne oskrbe, ki so bile uzakonjene pred slabima dvema letoma, dodatno posega v žepe ljudi, saj se bo iz novega davka letno nateklo 620 milijonov evrov. Od tega samo iz žepov upokojencev 70 milijonov evrov,” je bil na ponedeljkovi seji glede vladnega zakona o dolgotrajni oskrbi po nujnem postopku kritičen poslanec Zvonko Černač iz SDS. Opozoril je tudi, da vladni zakon uvaja doplačilo za posamezne storitve v višini 10 oziroma 20 odstotkov, kar pa ni bilo vsebovano v zakonu, ki je bil sprejet v času prejšnje vlade. Novi zakon pa spreminja tudi koncept izvajanja, kot vstopno točko določa center za socialno delo, kar pomeni dodatne zaposlitve, dodatno birokratizacijo in dodatne stroške. Izpostavil pa je tudi, da novi zakon v primerjavi z veljavnim tudi zmanjšuje nabor izvajalcev storitve dolgotrajne oskrbe. “Novi zakon je torej slabši od veljavnega, upravičenci pa bodo za enake storitve plačevali bistveno več.”

Kritični pa so tudi v NSi, kjer so zakon označili kot nesolidaren. Ko vlada Roberta Goloba pripravlja nov zakon, po besedah poslanca Aleksandra Reberška obstajata samo dve možnosti, ali bo govora o časovnicah ali pa se primimo za denarnice. Pri tem zakonu gre za zadnje, torej primimo se za denarnice. “Spoštovana koalicija, uvajate nove davke, povejte mi, kako zelo ponosni ste na svoje rešitve?” je bil kritičen, ko je izpostavil je, da bo upokojenec s pokojnino 700 evrov letno prispeval 84 evrov na leto. “Že sedaj so naše plače nadpovprečno obremenjene, sedaj želi vlada vzeti še več. Komu se bo še sploh splačalo delati?”

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Foto: STA)

Znano je, da so zaradi dodatnih obremenitev v gospodarstvu naravnost ogorčeni. “Dodatni prispevki bodo še zmanjšali konkurenčnost Slovenije in njeno privlačnost za tuje investitorje in delavce,” so namreč kritični delodajalci. Več o tem smo že podrobneje pisali tukaj. Nezadovoljni pa tudi v CSD-jih, kjer bo po novem postavljena vstopna točka. Predstavnica skupnosti centrov za socialno delo je na odboru za delo dejala, da centri za socialno delo že sedaj ne morejo opravljati svojih nalog, strokovni delavci odhajajo. Poudarila je tudi, da potrebujejo kadrovske in finančne okrepitve.

Po oceni ministrstva za solidarno prihodnost bo za financiranje zakona potreben znesek v višini 960 milijonov evrov letno. 190 milijonov evrov se bo od tega prispevalo iz državnega proračuna, preostali denar pa bodo dobili z vplačevanjem obveznega prispevka za dolgotrajno oskrbo od 1. julija 2025 dalje. 

Sara Kovač