fbpx

Dolžina mandatov novega sveta RTVS se bo določila kar z bobnom Loterije Slovenije

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo žrebala javno. (Foto: STA/posnetek RTVS)

Ko človek misli, da ga v naši državi nič več ne more presenetiti, žal ugotovi, da ni tako. Časnik Delo namreč poroča, da bo predsednica države Nataša Pirc Musar v sredo s pomočjo bobna za žrebanje, ki ga sicer uporablja Loterija Slovenije, v skladu z Golobovo novelo določila, kateri člani novega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) bodo v skladu z zakonsko novelo imenovani za obdobje dveh, kateri pa za obdobje štirih let. 

Potem ko je večina na referendumu odločila, da si želi politizacijo javne RTVS, je napočil čas, da predsednica države Nataša Pirc Musar določi dolžino mandatov v novem svetu RTVS. Golobova novela namreč določa, da je postopek treba opraviti v osmih dneh po uveljavitvi zakona.

Iz urada predsednice države so sporočili, da bo žrebanje potekalo tako, da bo predsednica iz bobna eno za drugo naključno izvlekla 17 kroglic. “Prvih devet izvlečenih kroglic bo predstavljalo upravičence za imenovanje oziroma izvolitev članov sveta RTVS, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo dveh let. Naslednjih osem izvlečenih kroglic pa bo predstavljalo upravičence, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo štirih let.”

Poleg žrebanja, kot smo ga ponavadi navajeni v nogometu, ko se določajo skupine A, B, C, D, pa bo morala predsednica objaviti še poziv upravičencem za imenovanje članov sveta. V uradnem listu morajo nato upravičenci za imenovanje članov v svet objaviti javni poziv. Ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine oziroma vsaj devetih članov sveta, bo svet po navedbah STA konstituiran. Novi svet zavoda bo morali biti ustavnovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. Po ustanovitvi pa bo začel teči 15-dnevni rok, ko bo moral v. d. generalnega direktorja zavoda sklicati prvo sejo sveta. “Svet mora v 15 dneh po konstituiranju objaviti javni razpis za predsednika uprave zavoda.”

Ljudje začudenja ne skrivajo
Večina pa si najverjetneje ni mislila, da se bo dolžina mandatov članov določalo javno z žrebanjem v bobnu Loterije Slovenije v prisotnosti novinarjev. Žrebanje pa bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na spletni strani www.predsednica-slo.si. Ker vse skupaj deluje zelo neresno, kot da smo nekakšna eksotična država, ne čudi, da so se pojavili komentarji v smislu: “A to je kao resna normalna država?”; “A bo prenos v živo z Artačem? :)”; “Saj se šalite, a ne???”; “Bolano. Upam, da je loterija vse kroglice “prav” utežila. Slovenija postaja parodija normalne države z ustavno demokracijo.”; “Klovni se zabavajo.”; “Hazardiranje s celotno državo, da državljanov ne omenjam …”.

Kot kaže, pa je v Svobodi res vse mogoče. Le kaj nas še čaka? Se boda morda še kje poslužili bobna Loterije Slovenije? Če bo šlo tako naprej, se ne bomo mogli čuditi, če bomo postali tarča posmeha.

Sara Kovač