fbpx

Domača in svetovna javnost se strinjata: “Marjan Šarec si je skuhal mineštro. Niti sanja se mu ne, v kaj se spušča!”

Foto: Arhiv Nova24TV.

Kako dolgo bo zdržala manjšinska vlada Marjana Šarca? Če gre verjeti uglednim slovenskim političnim analitikom, potem verjetno ne prav dolgo. V večerni informativni oddaji 24ur na komercialni televiziji POP TV sta bodočo 13. vlado Republike Slovenije komentirala tudi politična analitika Miloš Čirič in Sebastjan Jeretič, ki sta prepričana, da bo Marjan Šarec moral iti še skozi težka obdobja vodenja te koalicije. Jeretič, tudi reden gost na televiziji Nova24TV, je prepričan, da bo tudi sestavljanje vlade uspešno, saj obstaja ogromen interes nekaterih, da se ta vlada sestavi. A hkrati je prepričan, da se Marjan Šarec sploh ne zaveda, “v kakšno mineštro je stopil”. Temu mnenju se sicer pridružuje tudi Miloš Čirič, čeprav trdi, da noče podcenjevati Šarca. Vprašanje pa je, kaj mu lahko uspe storiti. Kadri namreč ostajajo isti kot v prejšnji vladi. To pa bo, kot kaže, tudi prva vlada, ki nima ekonomskih izračunov, kaj bodo prinesli njeni ukrepi. Na Slovenijo se očitno zares zgrinjajo črni oblaki, a po napovedih omenjenih političnih analitikov bo to bržkone mogoče zaznati šele v prvi polovici leta 2019, ko naj bi nastopila tudi nova gospodarska kriza.

Celo slovenska komentatorka in novinarka Tanja Starič je v izjavi za arabsko televizijo Al Jazeera povedala, da bo novo slovensko vlado vodil politik, ki nima nikakršnih izkušenj na politični sceni. “Dogovarjati se bo moral s šestimi strankami, v vladni ekipi pa bo imel celo dva bivša premierja. Večina pri sprejemanju zakonov pa bo odvisna od Levice, ki je bila do sedaj tipična opozicijska in antisistemska stranka,” je povedala. Denis Sabadin pa je v kolumni za Primorske novice zapisal, da smo državljani Slovenije zaupali upravljanje države politikom, ki se sklicujejo na srečo. Prepričan je namreč, da bo novopečeni mandatar za svoje uspešno delo potreboval predvsem pomoč boginje Fortune.

Ljudmila Novak trdi, da ni 55. glas za Šarca, Kamničana vidi kot neizkušenega
Sicer pa se še vedno ugiba, kdo je prispeval 55. glas za izvolitev 13. mandatarja v samostojni državi. Glas je moral priti iz ene od desnih strank, SDS, Nove Slovenije ali Slovenske nacionalne stranke, sum pa je najprej padel na Ljudmilo Novak, ki je pred tedni javno napovedala, da Janeza Janše za mandatarja ne namerava podpreti. Bila je tudi med prvimi, ki je čestitala Šarcu, a zdaj se je oglasila in besno zanikala, da bi bil “izdajalski” glas njen. To naj bi ji nekdo skušal podtakniti.

Spomnila je na svojo napoved s petkove seje DZ-ja, da bo glasovala proti mandatarstvu Marjana Šarca. Da je to tudi storila, pa lahko po njenih besedah potrdi tudi poslanka, ki je videla njeno glasovnico. “Menim namreč, da ima Marjan Šarec za to zahtevno funkcijo premalo izkušenj, z levico pa bo vladati zelo naporno. Slutila sem, da bo nekdo to glasovanje zlorabil za podtikanja,” je prek družbenega omrežja Facebook sporočila Ljudmila Novak. Imena poslanke sicer ne izpostavlja.

Ljudmila Novak trdi, da ni oddala svojega glasu za mandatarja – Marjana Šarca. (Foto: Nova24TV)

Svetovni in evropski mediji napovedujejo predčasne volitve
Sicer pa z veliko mero skepticizma izvolitev Marjana Šarca spremljajo tudi veliki evropski in svetovni mediji. Prepričani so,  da je mandatarju za sestavo nove vlade Marjanu Šarcu uspel vzpon od komika do premierja. Med drugim so ocenili, da manjšinska vlada ne zagotavlja stabilnosti v Sloveniji, zaradi česar predvidevajo predčasne volitve. Tiskovna agencija Reuters, ki navaja politične analitike, piše, da je pred novo vlado težka pot. težko bo uveljaviti resne reforme. Napovedujejo predčasne volitve.

T. F.