[Dosje Adrie Airways 2. del] Pri prodaji Adrie Airways in njenem stečaju so vidni prstni odtisi Kučanovega Foruma 21

Foto: STA/Demokracija

Bilo je januarja 2016, ko je poslanec SDS Franc Breznik na takratnega ministra za finance Dušana Mramorja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi v zvezi z dokapitalizacijo in prodajo družbe Adria Airways skladu 4K Invest. Pod odgovor SDH, ki je bil poln hvale sklada, sta bila podpisana člana uprave Marko Jazbec (predsednik) in Anja Strojin Štampar. Izostal je podpis tretje članice uprave Nade Drobne Popovič, ki se po neuradnih informacijah pod prodajo ni želela podpisati. 

Danes nadaljujejo zgodbo o Adrii Airways. V prvem delu smo opisali reševanje slovenske letalske družbe po osamosvojitvi. Takrat je bila Adria Airways zrela za stečaj, saj jo je prekomerno zadolžil tedanji rdeči direktor Janez Kocijančič, a se je družba rešila z davkoplačevalskim denarjem. Preskočili bomo četrt stoletja in si ogledali bridek konec družbe, v kateri so ves čas roko nad njo držali dediči komunističnega režima.

Leta 2004 je zadnji predsednik komunistične partije Milan Kučan ustanovil Forum 21, ki je v Slovenijo lansiral tezo o nacionalnem interesu. Člana sta bila tudi Janez Kocijančič in Stojan Petrič, šef Kolektorja. Slednji je kmalu zatem navezal stike z Martinom Vorderwülbeckom, človekom, ki nekako od preloma tisočletja poceni kupuje podjetja v težavah.

Kot je poročal portal Siol, je njegova poslovna pot je tesno prepletena s Petrom Löwom, saj je  Vorderwülbeck vodil Löwovo družbo Arques Industries, ki se je specializirala za prestrukturiranje podjetij in prevzemala tudi nekatera velika industrijska podjetja v Nemčiji. A glavni pleni teh predatorskih družb, ki so serijsko kupovala podjetja, ki bi bila sicer zrela za stečaj, so bili v nekdanjih socialističnih državah (čeprav so prevzemali tudi podjetja v Nemčiji in Švici), kjer naj bi se povezali z nekdanjimi komunističnimi nosilci oblasti.

Rezultat iskanja slik za Peter Löw

Peter Low. (Slika: Wikipedia)

Leta 2008 je Stojan Petrič, eden največjih slovenskih tajkunov in lastnik časnika Delo, v Stuttgartu kupil tovarno sanitetne tehnike Missel. Koliko je zanjo plačal, Kolektor ni nikoli razkril, a Petrič se je o poslu se je pogajal ravno z Vorderwülbeckejem, ki je kmalu zatem zapustil položaj glavnega izvršnega direktorja in z Löwom ustanovil sklad BluO. Tudi Vorderwülbeck in z Löw sta se kmalu razšla. Vorderwülbecke pa je leta 2014 ustanovil sklad 4K Invest. Kaj se je dogajalo, ni znano, a poznavalci sumijo, da je Vorderwülbeck ohranil stike s “prijatelji” iz Slovenije (beri: Forum 21), ki so mu svetovali, katero podjetje je primerno za nakup, in sicer, da se ga izčrpa in potem pošlje v stečaj. Tako so prišli do Adrie Airways, ki je bila po osamosvojitvi ves čas v težavah.

Tako so Adrio Airways pred tremi leti privatizirali oziroma prodali predatorskemu skladu 4K Invest. V času privatizacije družbe so vlado sestavljale Stranka modernega centra, Socialni demokrati in DeSUS, najbolj odgovorni pa so takratni predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, vsi iz kvote SMC. Upravo Slovenskega državnega holdinga so sestavljali predsednik Marko Jazbec in članici Nada Drobne Popovič in Anja Strojin Štampar. V nadzornem svetu SDH so bili predsednik Damjan Belič, njegov namestnik Drago Ferfolja in člani Lidia Glavina, Duško Kos in Barbara Smolnikar. Po naših informacijah je bila edina, ki je prodaji nemškemu skladu nasprotovala, Nada Drobne Popovič  poslanec Slovenske demokratske stranke Franc Breznik, pa je takrat v poslanskem vprašanju zapisal: “Glede posebne projektne družba 4K Invest ni veliko podatkov. Ukvarjali naj bi se s problematičnimi naložbami oziroma njihovim prestrukturiranjem, med sektorji, v katerih imajo naložbe, pa ni omenjenega letalskega. Po mojem mnenju potrebuje Adria lastnika, ki ima izkušnje z letalskimi prevozi in ki poseduje ustrezno znanje glede upravljanja, trženja in razvoja letalskih družb.”

No, v odgovoru SDH, pod katerega sta bila podpisana Strojin Štamparjeva in Jazbec, ne pa tudi Drobne Popovičeva, sklada 4K Invest, ki do takrat ni imel nobenih izkušenj z letalsko industrijo, ki je ena najbolj specifičnih, kar niso mogli prehvaliti. Medtem pa se je zgodilo: SDH in DUTB sta januarja 2016 podpisala pogodbo o prodaji 91,58 odstotka Adrie Airways nemški družbi 4K Invest, ki vključuje 4,1 milijona evrov visoko dokapitalizacijo (od česar država vplača 3,1 milijona) in 100 tisoč evrov kupnine. Zanimivo je, da sta uprava in nadzorni svet Adrie Airways v sklicu skupščine predlagala dokapitalizacijo v višini največ 8 milijonov evrov, vendar so delničarji izglasovali predlog, ki ga je predložil SDH.

Zakaj in na katere račune v tujini so v naslednjih mesecih romali na desetine milijonov evrov, pa v nadaljevanju.

Demokracija

 • Franc Šink

  Komunisti, vsaj kar se tiče konca vedno izgubijo.

  • učko

   Jah, sam konec je še zelo zelo oddaljen. To bo v Zloveniji najbrž takrat, ko bo padel komet velikosti tistega, ki je izbrisal dinozavre. Ampak, najprej bo spekel riti desnuharjev, ker so pač nekoliko večje.

   • Franc Šink

    Ni panike. Komunisti so vedno brez denarja.

    • Polh Dobri

     In vedno lačni.

 • Garbage man

  Adria je bila obsojena na propad z dnem, ko je Kocka kupil Airbuse (novo, nepreiskušeno v praksi, metrično orodje, šolanja pilotov in mehanikov……).Takrat je bila izplačana debela provizija ( beri podkupnina) ki je pristala na udbaških računih v tujini.Kocka je dobil procente, ostalo za Udbo-Mafijo
  Za tem so ponovili vajo z DASH-7.Tudi pred letom 1990 so zahodne firme plačevale provizije , samo ovce tege niso vedele.Zato so naša podjetja (Iskra, TAM ,Adrija,Lek, Krka…) bile na idle, ker je vsak direktor prodal svojo dušo za Seiko uro in žakelj dolarjav za Udbo.

 • učko

  Kas se tiče vpletanja Foruma 21 ena se tukaj nič ne vidijo “prstni odtisi”. Je pa bilo polno takih primerov, ko so podjetje najprej totalno finančno oskubli in na to prodali ostanke. Trimo je bil en tak primer, pa tudi ne nazadnje Gorenje, pa se iz tega tudi ni kaj veliko pokadilo, kaj šele zagorelo.

  • Lokomotivführer

   Gorenje (Jože Stanič) je po potrebi kupilo tudi delnice Dela. Hudičeva potreba!

 • SIMON ROZIC

  Res nikoli nisem dvomil, da si tovarišija Kučan&F21 niso namastili svojih peklenskih
  tac v “dokapitalizaciji” Adrie A. , s tistimi 3 mio eurin da da tale stečaj ni bil spontan ampak
  naročen! Zdaj so omenjeni tovariši že tako perverzni, da niti ne skrivajo svojih mafijskih
  poslov, še celo ponosni so nanje, misleč, kako enostavno je “nategniti” ljudstvo in državo !
  Naj že enkrat crknejo in to v mukah Kristusovih!

  • karlina

   Zdaj so ze tako perverzni, da kradejo in delajo svinjarije, vsem na očeh, vsem.

 • antimur

  Kaj je zdaj slovenski volilci, vsi vemo, da zaradi tega qrčevega izdajalca Kučana trpi slovenski narod, dobesedno se duši med čefurji, afroazijskimi pritepenci, crkuje od lakote, njegovi podrepniki kot je Janković in vsa rdečezvezdaška drhal pa se gre nekakšne ultrakomunistične bogataše, ta baraba pa še kljub temu sproščeno in varno vandra po Ljubljani in se baše s kremšnitami. Do kdaj še, zmanjkuje nam časa.

 • IZBIRA

  Zvito so se strici zapakirali v Forum 21 in si lepo postlali, ni kaj! Stari tovariši v zločinu, se pravi komunisti v Sloveniji, so izpadli najtrdoživejši in najmalipulacijski predstavniki EU komunistične internacionale. Dejstvo je da so s t.i. lažnim sestopom z oblasti še bolj zasidrali na oblasti?! Namest, da bi jim sodili!

 • Polh Dobri

  Komunisti so vedno vse zjebali, to je vidno povsod od nekdaj do danes.

 • karlina

  Zgornje tri barabe, NAJVEČJI GROBARJI SLOVENIJE !!!!!!!!

  • Polh Dobri

   Jih je več, mnogo, mnogo več.

 • tomven

  Mislim, da je kocka pravi naslov za vprašanja, kje je Adriin denar!!

 • Olga101

  Slediti toku denarja in zapreti lopove! Kjer je volja, je tudi pot!

 • milanček

  kućan, uničevalec slovenskega naroda, se zaveda, da mu je življenska pot ogrožena , če je vsaj malo kao komunista v njegovi naravi, pokradel in uničil je ogromno, pošlji si ccal 9 v tvoj pokvarjeni ksiht! na sečo slovenskega naroda, čim hitreje crkni!

 • Joze Duhovnik

  Ali je tako težko nekim “poštenjakerjem” iz Sove ali drugih obveščevalnih organov odkriti dejansko povezavo z odličnim podjetnikom Petričem in ostalo združbo?
  Ne je samo vprašanje časa in osebne vesti!!!! torej gospe in gospodje ob vseh osebnih povezavah, kar korajžno naprej če vas je kaj v hlačah (ženskih ali moških) ,
  Pomagajte normalnim Slovencem. Je res skrajni čas da se to “bluzenje” o socialistih konča in zapečati.
  Čas je za resnico in korajžo.
  Vse ostalo je laž in slepomišenje.

 • Mitja Mazini

  Vprašanje je kateri Janez ali Ivan daje prednost tujcem pred domačim ljudem ?

  • rrrrr

   Kateri Janezi ali Ivani ustrezajo tvoji trditvi? Izvoli:
   Janez Drnovšek (LDS), Janez Kocijančič, Janez Kikelj, Janez Černe (Neoboljševiki Slovenije), Janez Lenarčič (Serpentinškova lista), Janez Pogorelc (NSi – župnijski socialisti), Janez Demšar (ex SMC – FDV globalisti) , vsi v sodelovanju z Ivanom Mačkom ( Komisariat za masakr nad 100.000 neoboroženimi Slovenci & ekonomsko, kulturno in duhovno uničenje Slovenije )

 • Den456

  Kocjančiču dat njegove kroglice v primež in stiskati, dokler ne vrne vsega pokradenega denarja. Ni tu samo Adria, kradel je tudi športnikom, pa podkupnine od raznih olimpijskih komitejev itd, itd, itd. Pa njegove usrane komunistične gate mu je treba v gobec zabasat, da zadušijo njegovo udbaško kruljenje, medtem ko mu bo stiskalo kroglice.
  Murglpalček pa naj to od blizu gleda v družbi Mafijankovića. Usrala se bosta od strahu in mogoče vrnila nakradeno.

 • janko

  Izvedimo veliko, obširno in temeljito lustracijo rdečih mafijozov!
  Še vedno je možno to narediti. V vsem času samostojnosti so povsem izkazali svoj značaj. Čim prej jih poslati v tovarne na praktično delo in nikoli več jim dovoliti nobene funkcije, ne družbene, ne politične in ne vodilne!

  • Slovenec

   Obenem odkriti in jim pobrati ves naropan kapital.

 • RATATA

  Tale Demokracija pa res čisto vse ve. Ravne ovadbe po KZ bi pričakoval končno, to niso le svinjarija ampak so tudi kazniva dejanja!

 • murgl

  Slovenija ima zelo veliko t.i. pragmatičnih državljanov. To so tisti, ki mislijo, da levaki vsaj malo kradejo tudi za njih. Ti pomagajo ohranjati levake na oblasti v zameno za tiho upanje malih koristi. A koristi se ne zgodijo in ne zgodijo.

 • Slovenec

  Levaki imajo namen vse uničiti, ne samo krasti.

 • Andrej

  Isti tipi so Adrio dokapitalizirali in pod ceno prodali, zdaj pa organizirajo drugo Adrio. Edina razlika je, da so v drugih strankah, v vladi so pa še vedno. Isti ljudje. Pa dobro, Slovenec, kaj se bo moralo še zgoditi, da boš spoznal, da za vse to ni kriv Janša, ampak tisti ki ves čas tuli, da je Janša kriv?
  Ali razen beeeee beeee beee znaš še kaj drugega?