Dosje državna NLB plačuje Kosa: Kos kupoval storitve policista, ki je moral oditi zaradi slabih odnosov

Drago Kos in kriminalist Srečko Smodiš.

V mreži ljudi Draga Kos, katerega podjetje R.U.R. je državna NLB že leta 2014 najela, najprej za 250 evrov na uro, po pritisku javnosti pa za 218 evrov na uro, češ da bo hodil tudi na sodišče, pa po štirih letih kakšnih konkretnih sledi o njegovem delovanju ni, vrednost banke, ki je politika ni prodala, pa je strmoglavila, je bilo že pred angažmajem za državno banko cel niz policistov. Ob razvpitem Ljubinku (Ljubu) Volmutu, o katerem smo pisali v petek, je po naših zanesljivih informacijah Kosov R.U.R. plačeval tudi kriminalista Srečka Smodiša.

Smodiš je od leta 1999 opravljal funkcijo načelnika koprskih kriminalistov. Prevzel jo je od Milana Pristova, ko se je ta upokojil. Ob imenovanju Smodiša na čelo koprskih kriminalistov so mediji poročali, da je po končani kadetski šoli leta 1978 pričel kot uniformirani policist, opravljal funkcijo namestnika komandirja policijske postaje Izola, leta 1990 pa se je zaposlil kot kriminalist na koprski izpostavi Uprave za notranje zadeve (UNZ).

Ko je prišel za direktorja koprske policijske uprave Iztok Jakomin, ga je leta 2006 kot prvega zamenjal, in sicer z Robertom Kranjcem, saj si je za eno glavnih nalog zadal ureditev odnosov znotraj policijske uprave. Kako hudo slabi so bili odnosi, da je Smodiš odletel, pove Jakominova izjava: “Stanje sicer ni katastrofalno, vendar moramo medsebojne odnose stabilizirati do te mere, da se bomo vsi počutili pripadniki enote. Ne smemo se več gledati navzkriž.”

Smodiš je med najbolje plačanimi sodelavci Kosa
S takrat že upokojenim Volmutom sta se leta 2009 znašla skupaj v aferi, osumljena kovanja zarote na policijskem pikniku na Debelem rtiču. Tako je na sodišču dejal odvetnik Franci Matoz, takratni zagovornik koprskega župana Borisa Popoviča, ki je sodišču na sojenju predlagal, naj oba, pa še kriminalista Valterja Fabjančiča in tožilca Bojana Pečnika in Romana Sevška, zaradi kovanja afere tudi zasliši.

Smodiš je bil po naših podatkih med najbolje plačanimi sodelavci podjetja R.U.R., zaslužil pa je več deset tisoč evrov.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro: od lovskega inšpektorja do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik