Dosje #Lustracija: Harij Furlan ponovno na čelo SDT ali zakaj je lustracija vedno bolj nujna

Harij Furlan (Foto: STA)

Po poročanju režimskega Dela se razvpitemu Hariju Furlanu obeta še en mandat na čelu Specializiranega državnega tožilstva: “Državnotožilski svet bo jutri (27. 2. 2018, op. p.) odločal, ali je Harij Furlan, dosedanji vodja Specializiranega državnega tožilstva RS (SDT), ki se ukvarja s pregonom najzahtevnejših oblik klasičnega, organiziranega, gospodarskega in korupcijskega kriminala, pravi človek, da to tožilstvo vodi še nadaljnjih šest let. Protikandidata nima.”

Ko se je prvič potegoval za ta položaj, je bila njegova protikandidatka okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, zdaj gre sam v ta boj. Vodenje najbolj izpostavljenega tožilstva v državi je ves čas na preizkušnji. Ocene o tem, kako je triinpetdesetletnemu Primorcu s triindvajsetletnim tožilskem stažem – pred nastopom prvega mandata leta 2012 je vodil Nacionalni preiskovalni urad, pred tem pa je bil že član posebne tožilske skupine, kasneje pa je služboval tudi na mednarodnem tožilstvu v BiH – uspelo odgovoriti na izzive, so zelo različne.

Čeprav so sodne epiloge, ki za tožilce pomenijo poseben uspeh, če gre za obsodilne sodbe, dočakali že Dušan Črnigoj, Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Bine Kordež, Boško Šrot in Igor Bavčar, je specializirano tožilstvo, potem ko je očitno našlo nekaj odgovorov, kako se spopasti z nečednimi tajkunskimi posli, pred novimi zahtevnimi nalogami: bančna luknja, korupcija v zdravstvu, Teš 6, javna naročila.

Koga bo preiskoval Harij Furlan?
Mediji so v letih 2016 in 2017 dodobra razkrili poslovanje razširjene družine Harija Furlana, predvsem udbovsko zgodovino njihovega podjetja in oderuške dobave kolkov šempetrski bolnišnici. Harij Furlan je ob tem razkritju trdil, da na tožilstvu dela nepristransko in v skladu s spoštovanjem zakonov in ustave, o bratovih poslih pa naj ne bi bil obveščen, ker zoper brata Aleša Furlana in njegovo podjetje Primsell “tožilstvo ni prejelo kazenske ovadbe”. Da  gre za navadno izmikanje, je za Reporter razkril Rado Pezdir v članku Česa ne ve Harij Furlan?.

Podobno je spletni portal SiolNET novembra 2016 problematiziral mesto Harija Furlana na čelu Specializiranega državnega tožilstva: “Medtem ko podjetje Aleša Furlana Primsell šempetrski bolnišnici drago prodaja umetne kolke – zanje plačajo 71 odstotkov več kot v jeseniški bolnišnici -, je Harij Furlan vodja tožilstva, katerega prioriteta je preiskava že več let problematiziranih odnosov med javnimi bolnišnicami in njihovimi dobavitelji.”

A zgodilo se je bore malo. Aleš Furlan je zaprl Primsell in posluje pod drugo blagovno znamko, njegov brat Harij Furlan se je nekoliko potuhnil, zdaj pa se znova ponuja kot vodja SDT, ki se bo “spoprijemal” z bančno luknjo, korupcijo v zdravstvu, Teš 6, javnimi naročili …

V Reporterju so razkrili, da je Harij Furlan svojo kariero začel pri Službi državne varnosti – SDV, po domače Udbi. Ta se je prek svojih podjetij tudi po osamosvojitvi vrinila v slovensko ekonomijo kot dobavitelj medicinske opreme in tehničnih pripomočkov, primer Mark Medicala in Auremiane. Vzorec gospodarskega delovanja Udbe je dodobra razkrit, po tem modelu je več kot desetletje poslovalo tudi podjetje Primsell družine Furlan.

Preboj v normalnost
Z ljudmi, kakršen je Harij Furlan, Slovenija ne more narediti preboja proti normalnosti. Harij Furlan je s svojo osebno in družinsko zgodovino jamstvo, da se Specializirano državno tožilstvo ne bo lotevalo problema pri glavi, ampak bo izbiralo selektivne in obrobne tarče, kar pomeni, da se ne bo nič spremenilo, da bo globoka država še naprej kriminalizirala celoten narod. France Bučar, ki je lustracijo preprečeval z besedami Samo preko mojega trupla, je mrtev. Nad vsemi nami pa še vedno visi temna senca neopravljene lustracije. Harij Furlan je eden od simbolov neopravljene lustracije, je simptom njene odsotnosti. Ker ob osamosvajanju nismo prerezali popkovine s komunizmom in nismo odslovili odgovornih, se nam danes to vse bolj pozna.

Željo Kekić, nekdanji udbaš, je ob predstavitvi knjige o Udbi, ki jo je napisal z Antejem Kovačevićem, človekom, ki ga je zasledoval, o lustraciji izjavil naslednje: “Postajamo sužnji nekoga, zahvaljujoč, ker ni lustracije, zahvaljujoč temu, da enkrat nismo odrezali, zahvaljujoč temu, da nismo odkrili imen. Vem, da bi to v tej zgodbi bilo težko, obrnilo bi na glavo mnogo ljudi, mnogo družin. Vedeti morate, da je na Hrvaškem po neki statistiki v vsaki drugi družini bil nekdo od njih, od nivoja inšpektorjev za politični kriminal, Udbe, Kosa in tega in onega. Vem, da bi se tudi Cerkev obračala, ker je tudi tam bilo vsega. Vem, koliko smo jahali po Cerkvi in tako je bilo od prilike tudi pri vas. Toda, moj Bog, menim, da v imenu nekakšne bodočnosti, v imenu rešitve generacije, ki prihaja, v imenu prihodnosti nacije, mi moramo delati v tej smeri in enkrat reči: Dovolj je!, ter prekiniti to zgodbo.”

Letošnje parlamentarne volitve bodo prva večja priložnost, da v imenu rešitve prihodnjih generacij prekinemo z uničevalno komunistično zgodbo in iz vodstev ključnih ustanov odslovimo ljudi, kakršen je Harij Furlan.

Franci Donko

 • Get Smart

  Razumemo?
  Kaj stoji nasproti “kulturi življenja”?

  KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
  MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
  detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
  sviranje kurtzu, prodajanje magle
  skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

  feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
  tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
  globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
  je
  AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • Get Smart

  DRŽAVA = POLITEJA = POLIS.
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

 • Olga_10

  Udbaš nima kaj iskati v javnem prostoru, pa tudi če se piše Bicikl ali pa Furlan! Lustracija!
  Bučar je odigral zelo pokvarjeno vlogo, prav tako Peterle! Prav tako pokvarjena Spomenka Hribar!
  Danes se moramo zato se vedno ukvarjati z isto temo, saj komunisti uničujejo Slovenijo!
  Vsi na volitve! Volimo pravo desnico!

 • Nejc Ornik

  Ljudje, kakršen je Harij Furlan, se morajo znajti na zatožni klopi, čeprav so v sodnih dvoranah “zatožne klopi” ukinili.
  Na Obali je dobro poznan po tem, da ščiti rdečkarske sumljive gospodarske posle.

 • Sredina

  Sem za lustracijo, ampak naj se lustrira VSE člane bivše ZKJ, vse sodelavce UDBE

  • Nejc Ornik

   Jaz tudi, razen tistih, ki so se že sami lustrirali = javno pokesali, distancirali od partije in delajo za skupno dobro.

   • Sredina

    No potem bolš da sploh ne začnemo z lustracijo..

  • Vojteh Dovč

   VSE člane bivše ZKJ. —-potem bomo ostali brez vseh strank. pol vse ki imajo 50 let obsodit

   • Sredina

    Zakaj obsodt? Danes obračunavat z pripadniki nekdanjega režima je slaboumno, lahko pa se jim prepove kandidiranje na najvišje državne funkcije..

    • RATATA

     Najvišje državne funkcije so najslabše plačane.

  • tohuvabohu

   Za začetek bi bilo dovolj prečistiti sodstvo, potem pa še policijo in tožilstvo. Opažam pa, da ne razumeš pojma lustracija. To ne pomeni, da je treba postaviti komuniste pred zid, ampak ODSTRANITI s položaja (z državne funkcije) tiste, ki so kršili človekove pravice in počenjali grozodejstva.
   In ne razumem, zakaj morate rdečkarji stalno poudarjati VSE. A je kdo rekel drugače? A bo treba poklicati kakšnega psihoanalitika za tolmačenje?

   • Sredina

    Ne to je bolj zaradi vas, ki vašega “spreobrnjenega” komunista tlakujete v zvezde..

    • tohuvabohu

     Kje si pa to videl?

 • Rumeni Jurij

  Na jugu pravijo; posle j….nema kajanja, zamudili smo leta 91. ko bi zadeve lahko počistili.

 • soc

  Murgle od 1991 dalje testirajo, kaj vse Janez Novak še lahko požre. Zdaj večajo norosti že z eksponencialno hitrostjo – in Janez Novak gleda na nacionalki Serpentinška in poreče, ” Ta je pa ta pravi, naš ! “.

  Če bi mi kdo pred tremi desetletji v času slovenske pomladi rekel, da so Slovenci bebave ofce, bi ga na gobec. Danes bi ga peljal na pivo.

 • Beli Medo

  Če v prvem mandatu ne narediš nič, je nagrada drugi mandat!

 • Rotar Jakob

  kurćanov tožilec vpije-primite tatu!

 • sprehajalec

  kaj ni to tisti brat od dilerja iz Zdravstva?

  • žogica

   Ne, ne, polbrat…..hihihiiiii

   • tohuvabohu

    Polbrat dvojček, hohohohohohohho.

    • žogica

     Jaaaaaaaaaa, kako veš?

   • sprehajalec

    “Tvoji” žogica. prilepljeni na javno…. hihihihi

    • žogica

     Super, to je to !

     • sprehajalec

      maš kej provizij kje na vaši šoli žogica? Dilerka? Od knjig, pa skret papirja? pravijo, preden pride do vaše šole skret papir, je že 2x dražji, kot pri privatniku. hihihihi. za dober dopust se nabere….

     • žogica

      Pa ja, za zimski in poletni dopust je, pa še ostane.

 • FORT WORTH

  S to komunisticno potezo gre za nacrtni in planirani umor drzave Slovenije.
  Samo v vednost :
  Bucar je bil v mladih letih v KNOJU in je videl in vedel marsikaj.
  Se pa od tega, kolikor vem ni nikoli distanciral.

 • Janez

  Začnite z lustracijo v lastnem vrhu. Tam je bivših komunistov več kot nekomunistov.

  • tohuvabohu

   Torej misliš, da so vsi komunisti zločinci? Mi to vemo od 1941 naprej.

 • učko

  Hari Mata Hari, njegov brat je ropar zdravstvene blagajne ! Aleš, Primsell. Če si režimski majmun lahko delaš kar hočeš in tvoja žlahta tud !

 • tarantela

  Ja zmir pa zaspite! imel ste cajt, k ste mel bivšega domobranca za generalnega tožilca, pa Barbara Brezigar je tud bla vaša. Hm, njen fotr je bil partizan. Ja, sej sami ne veste kaj bi, zvonite, ko je toča že mim.

 • “Ker ob osamosvajanju nismo prerezali popkovine s komunizmom in nismo odslovili odgovornih, se nam danes to vse bolj pozna.”

  Ja, a v (skoraj) vsaki stranki najdeš kader ki je bil član komunistične partije. V tavečjih vseh.

  • xtc

   Ja in glavni komunist šef CK še kar fura državo.

   • Ne, je v penziji, so pa drugi komunisti še kar aktivni, recimo vodja opozicije, in ostali ..

    • xtc

     Definitivno ne oni dan je nadzral ,če Štrukelj pravilno deluje v nadzemlju on je v podzemlju z udbaši srkal kavo.In nato preverilrezultat.

     • Res grdo od njega da gre kdaj na kavo

 • xtc

  Vprašanje je kaj je bolj smiselno lustracija ali deratizacija?

  • Jana učak

   Deratizacija tega blebetanja !!! in te TV!!!

 • marko

  Kdo ve koliko plačuje SDT novinarjem za objavo pristranskih člankov?

 • slaipowi

  Še eden s prividi belih mišk. A je tokrat danko kaj pametnega zapisal? Mah-nič… Tipično zanj.

 • Harij? Izvor tega imena NovaTV prosim?

  • Nejc Ornik

   Harije :)

 • Rompompom

  Ta desni so itak šizofreniki. Gey Donko v službenem času pluva po istospolnih v prostem času pa ga vleče svojemu fantu. Bivši komunist in policijski načelnik v komunizmu Vinko zdaj govori proti levičarjem. Da o Jajotu sploh ne bi govoril.

 • Endri Susilo

  Premislite še enkrat o lustraciji. SDS je stranka z največ bivšimi komunisti.