fbpx

Dovolj je! Poslanske skupine SDS, SMC, NSi, SNS ter poslanci narodnih skupnosti zahtevajo razpravo o sovražnosti ter političnih napadih, ki se vse pogosteje pojavljajo v družbi!

Foto: Socialna omrežja

Poslanske skupine SDS, SMC, NSi, SNS in poslanci narodnih skupnosti zahtevajo sejo odborov državnega zbora za notranje zadeve in pravosodje glede stopnjevanja sovražnosti, izključevanja ter napadov na posameznike in organizacije na podlagi vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora. V NSi pravijo, da ne želijo biti politično sodišče, a je njihova naloga, da se odzovejo.

Pobudnica nujne seje odborov je NSi, ki je besedilo v sopodpis poslala vsem poslanskim skupinam, toda z leve sodelovanja ni videti. “Besede imajo neverjetno moč in predstavljajo odtis, ki ga vsak dan znova pustimo v svetu,” je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Po njegovih besedah ne želijo biti politično sodišče, a je njihova naloga, da budno spremljajo dogajanje v družbi in se na sovražne pojave pravočasno odzovejo.

Prav tako po njegovih trditvah v NSi na nikogar ne kažejo s prstom, ampak pozivajo, da se “na nek način zresetiramo, ker smo prišli do točke, kjer slovenska družba še ni bila“. Strinja se, da je naloga parlamentarcev, da najprej sebi postavijo ogledalo. Želi si, da bi iz besedišča parlamentarcev izginile besede kot so fašisti, kriminalci na oblasti, golazen in podobno. Opozoril pa je tudi na izkazovanje sovraštva v javnosti z nacističnim kljukastim križem, kar se je po njegovih navedbah začelo že na protivladnih protestih. To je označil za povsem nedopustno.

Žaljive naslovnice Mladine v preteklosti. (Foto: Posnetek zaslona- Politikis)

Poslanka SDS Alenka Jeraj spomnila na žaljive in sovražne naslovnice Mladine
Poslanka SDS Alenka Jeraj je opozorila, da v SDS že vrsto let prejemajo grožnje in žalitve, zlasti predsednik Janez Janša. Po ocenah SDS se je nestrpni govor začel z naslovnicami Mladine, ki da jih ustvarjalci javnega mnenja in organi pregona, nikoli niso obsodili . “Če tega ne zaustaviš, so stvari vedno hujše,” je poudarila Jerajeva in dodala, da so zadeve ušle iz rok. Po njenih ocenah krivdo nosi tudi tožilstvo oz. organi pregona, pri čemer je spomnila, da tožilstvo ni obsodilo napisov “smrt Janšizmu“.

Foto: družabna omrežja

V SDS menijo, da je treba vsako grožnjo resno obravnavati, grožnjo s smrtjo državnim funkcionarjem pa je treba začeti preganjati po uradni dolžnosti. Želijo si, da se ti pojavi ne bi stopnjevali, ampak da se jih zaustavi, ko je, upajo, še pravi čas, je dejala Jerajeva.

Sovražnih pojavov ne smemo zgolj mirno opazovati
Poslanka SMC Mateja Udovč je izpostavila družbeno odgovornost in dejala, da morajo vrednote, kot so strpnost in solidarnost, postati temelj družbenega delovanja. S pojavom ekstremizma, ki se v zadnjem času čedalje pogosteje pojavlja, te vrednote po njenem mnenju izgubljajo svoj pomen ali pa so poteptane. “Če ne bomo odločno odreagirali in bomo takšne oblike zavržnega delovanja le mirno opazovali, jih bo družba pričela sprejemati kot nekaj povsem običajnega in normalnega,” je opozorila. poročilo SMC je tako po besedah Udovčeve to, da v naši družbi ni prostora za kakršnokoli obliko ekstremističnega nasilnega delovanja in za nikogar, ki v imenu svoje resnice odreka pravico do resnice drugega. Podpisnice zahteve za sejo med drugim predlagajo, naj odbora priporočita pristojnim državnim organom, da posebno pozornost posvetijo raziskovanju in preprečevanju pojavov ekstremizma, ekstremističnih skupin in z njimi povezanega nasilništva.

Foto: Družabna omrežja

Prav tako naj pristojna odbora priporočita organom pregona, naj pri svojem delovanju med glavne prioritete umestijo tudi primere nedovoljenega delovanja ekstremističnih skupin zoper življenje, osebno varnost in dostojanstvo, premoženje ljudi ter ustavno ureditev države. Vladi pa naj predlagata, da preuči potrebo po spremembah zakonodaje s področja kazenskega prava, javnega reda in miru, medijev in spletnih družbenih omrežij. Predsednik NSi Matej Tonin je sicer nedavno predlagal, da bi poslance, ki se neprimerno izražajo, kaznovali. Horvat je danes menil, da bi se pri tem lahko zgledovali po poslovniku evropskega parlamenta, poroča STA.

Vandali so uničili fasado s kljukastimi križi na ambulanti zdravnice Alenke Forte (Foto: Twitter)

Ve se s katere strani prihajajo grožnje
Ne glede, da devetdeset odstotkov medijskega prostora v Sloveniji širi tezo, da sedanja vlada pelje Slovenijo v t.i. fašizem in diktaturo, je resnica popolnoma drugačna. Prav to so  na svoji lastni koži občutili nekdanji vladni partnerji v preteklih levih vladah. Na nacionalni televiziji so večkrat povedali, da je potrebno za koalicijske partnerje uporabiti taktiko zvijanja rok. Ne glede na napore jim to ne uspeva. Raje jim pred hišami uničujejo fasade, lepijo table z napisom “Heroj ali izdajalec” in njihove obraze oblepijo s simboli nacizma (kljukasti križ). Sovražnost v družbi se izvaja na obeh skrajnih polih levice in desnice. A so predvsem drugače misleči hitro pod lupo javnosti (Demokracija, Norma Brščič) ožigosani za sovražnike naše države. Kar gre za še eno prevaro leve četverčka KUL in medijskih slug.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič (Foto: Bor Slana/Twitter)

Luka Perš