fbpx

Dr. Anžeta Logarja ZA župana Ljubljane podprli ugledni slovenski ekonomisti Šušteršič, Pezdir in Vodopivec!

Foto: STA/Demokracija

Medtem ko aktualni župan Zoran Janković v nabiralnike pošilja propagandno gradivo, v katerem izpostavlja, da pri kandidaturi za župana uživa podporo Janeza Kocijančiča, Milana Kučana, Danila Türka in Janeza Stanovnika, pa njegov največji tekmec dr. Anže Logar uživa javno podporo uglednih slovenskih ekonomistov, kot so mag. Rado Pezdir, dr. Janez Šušteršič in dr. Blaž Vodopivec. 

Pezdir, Šušteršič in Vodopivec so poleg 60 znanih Ljubljančanov, med katerimi so ugledni predstavniki civilne družbe in akademiki, ki so v pismu podpore zapisali, da je način dela aktualnega župana Zorana Jankovića nesprejemljiv njihovemu vrednostnemu sistemu in obstaja alternativa, ki jo predstavlja prav Logar, ki je javnosti postal znan kot predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu.

Pezdir sodeloval kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije o bančni luknji
Pezdir je magister iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, sodeloval pa je pri številnih raziskovalnih programih in svetovalnih projektih na področju gospodarstva. Poleg številnih objav v znanstvenih ekonomskih revijah je izdal knjigo s področja tranzicije, predava na področju mikroekonomije, makroekonomije, financ, ekonomske politike in raziskuje področje tranzicije, financ in finančno forenziko. Sodeloval je kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije o bančni luknji in javnosti razkril, da so prišli do odkritja celotne sheme pranja denarja, ki se je sprožila v dveh iranskih bankah v lasti iranske vlade – gre za Melli banko in Export Development Bank of Iran. Melli banka opravlja vse posle za iransko revolucionarno gardo, tajno obveščevalno policijo Irana. Iz dokumentacije Wikileaks je razvidno, da je Melli banka financirala najhujše teroristične grupacije, kot so talibani, policija, ki jo je takrat vodil Janko Goršek, pa ni naredila ničesar.

Od leta 2014 je Pezdir prav tako preiskoval udbovsko ekonomijo in naletel na dokumente Saftija, ki so razkrile poslovanje podjetja Proteus Interfinanz Zurich v Švici, ki pa vodi do podjetja Mark Medical in preplačanega zdravstvenega materiala komisije, ki jo je preiskovala Jelka Godec. Lastniške povezave pa nas pripeljejo do podjetja KB1909, ki je lastnik tednika Mladina – od tod torej, da se ta levičarski časopis financira iz žepov bolnikov.

Foto: STA

Šušteršič v vlogi finančnega ministra v drugi vladi Janeza Janše
Janez Šušteršič je ekonomist in nekdanji finančni minister v drugi vladi Janeza Janše, ki je pred nastopom ministrske funkcije predaval kot izredni profesor za ekonomsko politiko in ekonomiko evropske integracije na Fakulteti za management v Kopru in kot predavatelj na Mednarodni fakulteti za poslovne in družbene študije v Celju in na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Doktoriral je na ljubljanski ekonomski fakulteti iz področja politične ekonomske tranzicije in med leti 2001 in 2007 deloval kot direktor na Uradu Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj. Prav tako je bil podpredsednik odbora za reforme, nacionalni koordinator za lizbonsko strategijo in opravljal delo podpredsednika v Odboru za ekonomsko politiko pri Svetu EU v sestavi finančnih ministrov.

Šušteršič je eden izmed ustanoviteljev stranke Državljanska lista, danes pa za Nemško družbo za mednarodno sodelovanje svetuje kosovskemu ministru za finance. Glede NLB je v enem izmed intervjujev v preteklosti dejal, da bi bilo za državo bolje, če bi največjo banko poslali v likvidacijo in da bi to moral storiti že minister Križanič v času vlade Boruta Pahorja, ali pa on sam. Vendar je bil proti takšni rešitvi takratni guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, zato tega nihče ni mogel storiti. “Potem pa se je slika obrnila. Dobili smo guvernerja, ki bi bil o likvidaciji verjetno pripravljen vsaj razmišljati, a na drugi strani vlado, ki na to zagotovo ne bi pristala,” pa je Šušteršič razmišljal o vladi Alenke Bratušek.

Foto: STA

Finančnik, psiholog in kolumnist Blaž Vodopivec, ki je poleg Pezdirja in Šušteršiča podprl Logarjevo kandidaturo za župana Ljubljane, ima magisterij in doktorat iz marketinga psihologije potrošnika. Ta izpostavlja, da mu je psihologija v izjemno pomoč pri denarju, saj psihologijo predstavlja kar tri četrtine finančnih trgov. Zagovarja prepričanje, da je potrebno prodajati, ko vlada pohlep in kupovati, ko vlada strah. Leta 1993 je pričel z delom finančnega analitika v borzni hiši Nika, nato pa nadaljeval z delom v družbi za upravljanje Capinvest. Bil je med podpisnikniki peticije za privatizacijo, danes pa se ukvarja z lastnimi naložbami.

Foto: Demokracija

Pezdir, Šušteršič, Vodopivec in 60 ostalih uglednih Slovencev iz sveta politike, diplomacije, prava in kulture, ki so se podpisali na pismo podpore, je uvodoma poleg izpostavilo, da napočijo “trenutki v življenju, ko je vseeno, ali se oglasiš, ali ne”. “So trenutki, ko je pametneje molčati. A so tudi trenutki, ko se preprosto moraš oglasiti. Ti trenutki so zdaj, pred županskimi volitvami v Ljubljani.” Ob tem so dodali, da se v Sloveniji prevečkrat predajamo ‘udobju’ splošno veljavnega prepričanja, da je vse že vnaprej odločeno. “To krilatico nam vseskozi ponavljajo tisti, ki imajo od tega korist. Ki jim torej takšno razmišljanje omogoča ohranitev statusa quo,” so zapisali in poudarili, da če človek ničesar ne naredi, tudi ne more pričakovati rezultata. Iz tega razloga so se odločili, da se oglasijo in Ljubljančankam in Ljubljančanom položijo na srce, da imajo na prihajajočih lokalnih volitvah priložnost, da z izbiro določenega kandidata pošljejo sporočilo. “Sporočilo, da ni vse vnaprej odločeno. Ne drži, da ni alternative, in ni samo nekomu v tej Ljubljani usojeno, da večini v mestu vsiljuje način dela, ki je našemu vrednostnemu sistemu nesprejemljiv. Množica spornih dejanj Ljubljančanom veleva, da ne smemo več mižati na obe očesi.”

Foto: STA

Po prepričanju znanih Slovencev je Logar s svojim delom dokazal, da se ne ustraši zadanih izzivov in da uresniči vse, kar si zada. Poleg tega ima za razliko od aktualnega župana Jankovića visoko moralno integriteto in je sposoben iskati skupna izhodišča ljudi z različnim političnim prepričanjem. Prepričani so, da je to za Ljubljano v tem trenutku zelo pomembno. Ob tem pa poudarjajo, da bo na volitvah obveljal rek, da se v življenju ne sme obžalovati stvari, ki smo jih naredili, temveč tiste, ki jih nismo. To, da Logarja podpirajo znani in ugledni ekonomisti je vsekakor posebno priznanje za Logarja, ki je s svojim predanim delom v preiskovalni komisiji, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu dokazal, da mu ni vseeno za prihodnost državljank in državljanov.

H. M.