fbpx

Dr. Ernest Petrič: “Opozicija bo največ dobila na volitvah, če bo pokazala pripravljenost na sodelovanje.”

dr. Ernest Petrič (Foto: Posnetek zaslona)

“Vam povem, tudi v politiki – kritika, soočanje konceptov, dialog – kaj je boljše, kaj je slabše, tudi trd, tudi oster – to je tisto, kar pelje naprej in verjamem, da bodo ljudje glasovali za tistega, ki to je”, je dr. Ernest Petrič na državni televiziji s svojega zornega kota komentiral prihajajoče volitve.

Dr. Ernest Petrič je ustavni sodnik, diplomat, strokovnjak za mednarodno pravo in tudi svetovalec predsednika države. Boruta Pahorja opiše kot demokratičnega človeka, ki si prizadeva, da bi se v državi “bolje slišali” in imeli več dialoga, iz tega pa izhaja, da je tudi njun odnos zelo korekten in da si boljšega odnosa ne bi mogel želeti.

Ob komentiranju različnih tematik, med drugim tudi medijske svobode, je pojasnil tudi dogodek, ki se je zgodil pred nekaj meseci, ko so ga mediji obtožili, da je ozmerjal petkove protestnike na ulici. Mediji so po njegovem ustvarili svojo zgodbo, za njegovo plat pa ni vprašal nihče. Prosil sem policiste, če lahko grem čez cesto in ko sem šel, se je nekdo pred menoj ustavil, vzel fotoaparat, dejansko pa je snemal brez dovoljenja in takrat sem rekel: ‘Sram naj vas bo!’, saj so snemali brez soglasja, kar smatram za hud vdor v zasebnost”, je pojasnil. Kot so lahko pisali po svoje v tem mojem primeru in glede na dejstvo, da mediji smejo brez posledic kritizirati vlade, je po njegovem mnenju medijska svoboda očitna, kar pa hkrati negira izjavo SAZU, da vladno vodenje države prehaja v totalitarizem. “Danes ko gledam okoli sebe, da ljudje demonstrirajo brez prijave demonstracije, glede na to, da mediji napadajo vlado, kolikor hočejo in da je vse dovoljeno – je netočno razlagati, da živimo v totalitarizmu,” je dejal Petrič.

Kritika letela na ustavno sodišče in tiste, ki vabijo tujce, da urejajo naše notranje zadeve
Petrič prav tako meni, da imamo danes vsega dovolj na razpolago in da dejansko živimo v blagostanju, vsi pa težimo k neki enakosti, ki pa ni bistvo demokracije. Bistvo demokracije je po njegovem mnenju sobivanje različnosti, torej živeti v sobivanju ne glede na različna stališča, vrednote. Ob dejstvu, da je prepričan, da bo človeška inovativnost v prihodnosti premagala vse ovire, ga bolj skrbi, ali bomo zmogli razsoditi, kaj je prav in kaj narobe. Ravno to tehtanje pri odločitvah je najpomembnejše in: “Ko gre za dve ustavno zavarovani pravici, kot sta pravica do svobode in življenja, se mora sodišče odločati po načelu konkordance in se glede na konkreten kontekst odločiti, ali je nek poseg za zaščito pravice potreben, nujen ali sorazmeren. To je bistvo odločanja na ustavnem sodišču,” je dejal Petrič. Izpostavi, da je v trenutni situaciji poleg preostalih pravic človekova pravica do zdravja tista najbolj ogrožena in da imajo ukrepi za zaščito te pri tehtanju neko prednost.

O predsedovanju Slovenije Svetu EU je komentiral, da je Slovenija v tujini zelo cenjena ne glede na to, da se prikazuje kot država, ki tepta človekove pravice, zanika avtonomijo medijev in ne dovoli pritiska na pravosodni sistem: “Povsod imajo težave s človekovimi pravicami, nikjer ni idealno. Izpostavljati Slovenijo kot nekaj negativnega, lepo vas prosim.” Je pa po njegovem narobe in nedostojno vabiti tujce v urejanje naših zadev, saj lahko vsako sodelovanje, ne glede na dober namen, postavi moralno vprašanje.

Bližajo se volitve
Pred nami so volitve in ljudje bodo imeli možnost sami izbrati, koga želijo imeti na oblasti. Opozicija bo največ dobila na volitvah, če bo pokazala pripravljenost na sodelovanje, v kolikor bi bilo to potrebno,” je dejal. Glede na to, da se Pahorjev mandat izteka, se je pojavilo tudi vprašanje o možnosti njegove kandidature, o kateri ni želel govoriti, saj meni, da je to izjemno pomembna odločitev, ki zahteva razmislek in nanjo vpliva več dejavnikov, vsekakor pa se zaveda velike odgovornosti, ki jo prinaša predsedniška funkcija in meni, da je to izziv, za katerega ni prepričan, da bi mu bil kos.

Tanja Brkić