fbpx

Dr. Jernej Pikalo se je končno oglasil na Twitterju – Poglejte, kako je stopil v bran Štromajerju

Jernej Pikalo in Jernej Štromajer (Foto: STA)

Končno smo dočakali odziv ministra Jerneja Pikala na vulgaren in žaljiv izpad njegovega sekretarja Jerneja Štromajerja na Ministrstvu za šolstvo, ki pa je vse prej od pričakovanega. Pikalo je namreč sporočil, da se je s Štromajerjem pogovoril, drugega pa očitno ne moremo pričakovati. Javnost si je sicer enotna, da bi moral Štromajer odstopiti, precej razlogov za odhod pa ima tudi Pikalo. Ta namreč nadaljuje s kršenjem človekovih pravic z neuresničitvijo odločbe ustavnega sodišča, zaskrbljujoči pa so tudi izsledki raziskave PISA, ki so bili objavljeni v začetku meseca.

Mnogo prepozno smo le uspeli dočakati tudi odziv ministra za šolstvo Jerneja Pikala na vulgaren in žaljiv tvit njegovega državnega sekretarja Jerneja Štromajerja, v katerem je, namesto da bi voščil blagoslovljene božične praznike ali pa vsaj vesel božič, napisal kar: “Vesel božič, umazane živali!”

No, Pikalov odziv je bil vse prej od pričakovanega, prek Twitterja je sporočil: “Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva. DS Jernej Štromajer se je za svoje dejanje opravičil, z njim sem se o nedostojnem tvitu že pogovoril.”

Javnost je enotnega mnenja, da mora Štromajer oditi
Javnost je bila sicer ob Štromajerjevem izpadu enotna, kot že dolgo ne, večina je izražala mnenje, da bi moral Štromajer nemudoma zapustiti funkcijo, v nasprotnem primeru pa bi ga moral odstaviti Pikalo. Tudi glede na anketo, ki so jo izvedli na spletnem portalu Siol.net v lasti državnega Telekoma Slovenije je skoraj 80 odstotkov sodelujočih izrazilo mnenje, da bi moral Štromajer oditi. Še več, mnogi so k odgovornosti klicali tudi Pikala, pričakovali pa smo tudi odziv predsednika vlade Marjana Šarca, ki ga (še) nismo dočakali.

Foto: posnetek zaslona

Pikalo ima precej razlogov za odstop
Pikalo ima sicer precej razlogov, zaradi katerih bi moral odstopiti. Spomnimo naj samo na neuresničeno odločbo ustavnega sodišča, ki državi nalaga izenačitev financiranja javnoveljavnega programa v šolah v državni lasti in v šolah v zasebni lasti. Skrb vzbujajoči so tudi izsledki raziskave PISA (Programme for International Student Assessment), ki je dolgoročna, periodična, mednarodno primerjalna raziskava o matematični, naravoslovni in bralni pismenosti 15-letnih učencev, ki jo je v poznih 90. letih prejšnjega stoletja spodbudila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Rezultati, ki so bili objavljeni v začetku meseca decembra, izražajo zaskrbljenost.  “Ti namreč kažejo na majhno povečanje matematičnih kompetenc, upad pri bralni pismenosti in naravoslovju. Še več vzrokov za zaskrbljenost pa ponujajo odgovori učencev, kako so zadovoljni s podporo svojih učiteljev pri svojem delu. Tu smo namreč na repu obravnavanih držav. Učenci pa v raziskavi izražajo tudi, da so v veliki meri na splošno zaskrbljeni in žalostni. Pri tem pa tudi učitelji niso zadovoljni,” je v svojem poslanskem vprašanju pojasnil poslanec Slovenske demokratske stranke Tomaž Lisec.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Rok Krajnc