fbpx

Dr. Juhant: Bojim se, da izjave (NSi) glede prvaka stranke SDS podlegajo prišepetovalcem v ozadju

Predsednik stranke NSi Matej Tonin in teolog dr. Janez Juhant (Foto: STA/Nova24TV)

“Kot kristjan in kot demokrat sem zelo neprijetno presenečen in zaskrbljen nad vašimi izjavami o trenutnem političnem stanju v državi,” je v odzivu na nedavne izjave predsednika stranke NSi Mateja Tonina, ki je napovedal, da v NSi ne nameravajo več sodelovati v vladah pod vodstvom Janeza Janše, v poduk Toninu izpostavil slovenski teolog in pedagog dr. Janez Juhant. Juhant se namreč boji, da izjave o prvaku SDS podlegajo tistim prišepetovalcem v ozadju, ki politično strategijo usmerjajo v krepitev enoumja v Sloveniji.

Po referendumih o noveli zakona o RTV, zakona o vladi in ukinitvi dolgotrajne oskrbe, ki so končali v prid vladajoče strukture, se je oglasil prvak stranke NSi Matej Tonin in zatrdil, da je slovenska desnica doživela poraz. Ob tem pa je ta dodal, da naj bi bila potrebna temeljita samorefleksija. S tem je več kot očitno nakazal, da ima v mislih največjo opozicijsko stranko SDS, predvsem njenega predsednika Janeza Janšo. Kot gost v oddaji 24ur Zvečer je povedal, da se je NSi srečala na izvršnem odboru, kjer so se pogovarjali o “seriji porazov in samorefleksiji na desnici”. Po njegovih besedah naj bi to leto pokazalo, da se vse stvari, “pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, in to je za desno sredino na dolgi rok škodljivo”. “Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je,” je napovedal Tonin in dodal, da bodo s stranko SDS v vladi sodelovali le, če ne bo poleg tudi Janše.

S temi besedami je Tonin nedvomno sledil zgledu nekdanje predsednice stranke NSi Ljudmile Novak, ki je bila izrazito alergična nad sodelovanjem s stranko SDS, še posebej pa z Janšo. Tonin je sicer kritičen do tega, da imajo vladajoči v rokah vse institucije, ker za državo to ni dobro. Navkljub temu, da so v stranki zavzeli rušilno držo, je Tonin poudaril, da nujno potrebujemo močno desno sredino. Dr. Janeza Juhanta je drža stranke NSi neprijetno presenetila. Ker pa je ta zaskrbljen nad Toninovimi izjavami o trenutnem političnem stanju v državi, se je ta odzval v obliki odprtega pisma, ki ga je naslovil na vodstvo stranke.

Ob osamosvojitvi so duhovniki po Juhantovih besedah veliko pripomogli k uspehu krščanskih demokratov. “Ob njihovem propadu oziroma združitvi s SLS je gospod Andrej Bajuk ravno zaradi ohranitve krščanske dediščine ustanovil NSi in zagovarjal krščanske vrednote v stranki. Časi se spreminjajo in stranka ima seveda vso pravico spreminjati svoja stališča; vendar se še sklicujete na dva temelja, ki očitno tvorita srčiko strankinega delovanja: na krščanstvo in demokracijo,” je izpostavil in ob tem dodal, da je očitno, da njihovo prioriteto še naprej predstavlja vztrajanje pri krščanskih temeljih.

Foto: STA

Tako delovanje poraja dvom o načelih, zapisanih v imenu stranke
Po Juhantovih besedah pa je veliko znakov, da se ti temelji s prevladujočimi političnimi trendi – pogosto z zavajanjem – vse bolj pometajo pod preprogo in se uvajajo postopki, ki temeljijo na prisilnih in lažnih mehanizmih, kakršne je uporabljal prejšnji sistem. “Med to spada tudi demoniziranje drugih, izključevanje in teptanje načel pravne države in demokracije. Taki posegi niso znamenje demokracije, še manj pa se je pri njihovi uporabi mogoče sklicevati na krščanske temelje oziroma vsaj domnevno delovati v skladu z njimi, kar je v imenu vaše stranke,” je kritičen Juhant, ki sicer poudarja, da so pri odločitvah tudi glede tega svobodni, a da tako delovanje poraja dvom o obojih načelih, zapisanih v imenu stranke.

“Prav tako imate pravico do svojih stališč do drugih ljudi, ki pa naj bi temeljila na korektnosti in tudi spoštovanju volivcev drugih strank ter politični korektnosti do svojih prejšnjih partnerjev, zaradi katerih ste lahko v preteklem mandatu veliko storili za slovenski narod,” je še poudaril v zaključku odprtega pisma, ki je bil objavljen v Demokraciji, in dodal, da se boji, da njihove izjave glede prvaka stranke SDS podlegajo tistim prišepetovalcem v ozadju, ki politično strategijo usmerjajo v krepitev enoumja v Sloveniji.

Sara Kovač