fbpx

Dr. Miha Pogačnik odgovarja na zavajajoče in lažno poročanje v 24ur: Navedbe novinarke ne držijo!

Informativna oddaja 24ur je zavajajoče poročala o mednarodnem pravniku dr. Mihi Pogačniku. (Foto:Posnetek zaslona/24ur)

Največja komercialna televizija POP TV je znova uprizorila medijski napad na cenjenega slovenskega mednarodnega pravnika in vršilca dolžnosti vladne službe za zakonodajo dr. Miho Pogačnika. V informativni oddaji 24ur je v prispevku Preiskava zoper Pogačnika. Sporni posel s hrvaškimi anestiziologi navedla lažniva in zavajajočih dejstva. Zato smo se odločili, da dr. Mihi Pogačniku, omogočimo, da javno ovrže trditve novinarjev oddaje 24ur. Spodaj si lahko preberete odgovor dr. Pogačnika.

Najprej naj navedem, da je bila s strani tožilstva v zadevi res predlagana preiskava, vendar sam sklep o preiskavi še ni pravnomočen. Prav tako se preiskava še ni začela oziroma še ni bilo opravljeno nobeno preiskovalno dejanje. Navedbe novinarke, da se bo moral Miha Pogačnik nadalje zagovarjati pred preiskovalnim sodnikom ne držijo, saj sem svoj zagovor pred preiskovalnim sodnikom že podal v fazi zaslišanja osumljencev.

Nasprotno, pa bodo morali nekateri sejalci netočnih in zlonamernih informacij, tudi tisti, ki nastopajo na POP TV, svoje početje ustrezno pojasniti v nadaljnjem pravnem postopku. Morebitne izvedbe preiskave se veselim in želim, da do nje pride čimprej, saj se bo brez dvoma izkazalo, da v zadevnem primeru ni bilo nikakršnega protipravnega ravnanja. Iz doslej zbranih gradiv je namreč povsem jasno razvidno, da navedbe tožilstva sploh ne prenesejo resne pravne presoje.

dr. Miha Pogačnik strokovnjak za mednarodno in evropsko pravo, sedanji vršilec vladne službe za zakonodajo, je v zadnjih dneh pogosta žrtev medijskih in lažnivih napadov iz strani 24ur največje komercialne televizije. (Foto: STA)

Gonja proti meni temelji izključno na medijskih neresnicah in potvarjanjih ter izjavah v slogu “rekla-kazala” že na prvi pogled suspektnih izpovedi ljudi, ki so imeli in še imajo stanovski, sindikalistični, zaposlitveni ali drug močan interes, da se anesteziološke storitve v UKC Maribor ne bi izvajale po tako nizki ceni, kot jih je zagotavljal naš Inštitut. To potrjujejo tudi precej višje trenutne cene izvajanja navedenih storitev.

Prav tako ne drži, da je šlo za posredovanje. Posredovanje je pravni posel, v katerem subjekt A posreduje pri sklepanju pravnega posla med subjektoma B in C. V zadevnem primeru je šlo na strani mojega podjetja za izvajanje storitve za UKC Maribor; v pogodbenem odnosu sta obstajala le dva subjekta. Zato v navedenem primeru ne more biti govora o kakršnikoli proviziji.

Seveda tudi ne drži, da sem posloval (in domnevno zaslužil) jaz osebno, temveč je bil pogodbeni izvajalec storitev za UKC Maribot pravna oseba Inštitut za raziskave v medicini, sam sem zgolj eden od ustanoviteljev. Pri Inštitutu za raziskave v medicini ne gre za “moje podjetje”, temveč za zavod, med katerega ustanovitelji sem tudi jaz. Prav tako ne držijo zneski, saj Inštitut ni dosegel realizacije 7 milijonov evrov, temveč manj kot 2.200.000 bruto bruto v dveh letih in pol, v kar so vključeni vsi stroški strokovnega dela, organizacije strokovnih ekip,administracije, logistike, prevoza, itd. Navedba, da je Pogačnik zaslužil 7 milijonov evrov je torej večkratna očitno konstruirana neresnica, oziroma preprosto laž. Seveda ravno tako ne drži prikazani tabelarični razrez stroškov.

Novinarji so spregledali tudi dejstvo, da je bil Inštitut izbran kot izvajalec po zakonitem postopku v skladu z Zakonom o javnem naročanju. Nasprotno sedanji izvajalci, ki po izjavah samega vodstva UKC Maribor za medije izvajajo enake storitve skoraj 50% dražje od storitev našega inštituta, niso bili izbrani v skladu s pravili, ki urejajo javno naročanje. Natančno višino in identiteto trenutnih bistveno dražjih storitev sedanjih izvajalcev, kot so bile storitve našega inštituta, UKC Maribor nikakor ne želi razkriti, čeprav je k temu zavezan z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, sodno prakso Ustavnega sodišča ter ga je h temu uradno pozvala tudi informacijska pooblaščenka. Verjamem, da bi lahko navedeno medije močno zanimalo.

dr. Miha Pogačnik