fbpx

Dr. Milan Zver ob dnevu Evrope: Pred EU je še veliko priložnosti in izzivov

Milan Zver

Na današnji dan praznujemo dan Evrope. Ob tem se spominjamo, kako je eden od očetov združene Evrope, francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi z namenom zagotovitve miru med narodi.

Ob današnjem dnevu je dr. Milan Zver zapisal:

“Ideja o miru med narodi je trajna in brezčasna. Združevanje narodov pod okriljem Evropske unije pa danes enako ali pa še bolj pomembno kot pred 68 leti. Namreč, nobena država na evropskem kontinentu, niti najmočnejša Nemčija, v  svetovnem merilu ne predstavlja posebej pomembnega dejavnika, le skupaj pa lahko nekaj pomenimo tudi v globalnem merilu. Pri nekaterih stvareh moramo države Evrope nastopati enotno, zlasti na področjih, ki so pomembna za obstoj, vključno z obrambno, varnostno in zunanjo politiko.
Evropa sodobnega časa pa ni soočena le z različnimi izzivi, temveč nam življenje znotraj EU prinaša tudi pozitivne spodbude v vsakdanjem življenju, za mlade, za družine, za vsakega državljana in državljanko.
Tako me veseli, da bo največji del proračuna EU za leto 2018 namenjen tudi spodbujanju ustvarjanja delovnih mest, zlasti za mlade, in pospeševanju rasti, strateških naložb in konvergence. Mladi bodo imeli več podpore in boljše priložnosti, da najdejo delo po zaslugi 350 milijonov evrov, namenjenih pobudi za zaposlovanje mladih.

Ukrep, ki ga vsak državljan čuti tudi v svoji denarnici, je odprava pribitkov na klice in prenos podatkov iz tujine v okviru roaminga. Sedaj si prizadevamo za odpravo pribitkov na klice iz države, v kateri je bila sklenjena naročnina za mobilni telefon, v druge države članice. Odpravili smo tudi pribitke na plačevanje s kreditnimi karticami.

Še posebej pa sem zadovoljen, ker najnovejše četrtletno poročilo Evropske komisije za področje zaposlovanja in socialnih zadev v Evropi kaže, da je zaposlovanje v EU v tretjem četrtletju leta 2017 še naprej raslo nad pričakovanji, brezposelnost pa se je še bolj zmanjšala, tudi zaradi trdne gospodarske rasti.
Pred EU je še veliko priložnosti in izzivov in verjamem, da jih bomo skupaj, z vrednotami, ki jim države članice EU sledijo, z delom in pogumom uresničili in ohranili ideje očetov Evrope o miru in sodelovanju med narodi.”

C. Š.