fbpx

Dr. Milan Zver v Evropskem parlamentu: “Kje ste bili t. i. varuhi vladavine prava takrat, ko so tik pred volitvami nezakonito zaprli vodjo opozicije Janeza Janšo in mu nato odvzeli še mandat?”

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu (Foto: sds.si)

Evropski poslanci so v ponedeljek v Strasbourgu razpravljali o poročilu o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi 7. člena pogodbe EU. Madžarski premier Viktor Orban je v nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta omenjeno poročilo, ki ga je pripravila nizozemska evroposlanka iz vrst Zelenih Judith Sargentini, zavrnil kot “žalitev”, “izsiljevanje” in “obsodbo” Madžarov, ker ne želijo živeti v “državi migrantov”

Tudi evropski poslanec dr. Milan Zver je v razpravi močno podprl madžarskega predsednika vlade Orbana in izrazil prepričanje, da poskuša poročilo poslanke Sargentini potencirati oziroma pretvoriti specifična politična vprašanja v probleme, ki naj bi imeli na Madžarskem sistemske izvore. “Istočasno se poročilo dotika področij, za katere unija ni pristojna, npr. socialne in izobraževalne politika, ki seveda morata ostati v domeni članic,” je bil jasen dr. Zver. Ob tem je spomnil, da je subsidiarnost eno od temeljnih načel Evropske unije ter da je vzpostavljene razmejitve med pristojnostmi med unijo in državami članicami treba spoštovati. “V nasprotnem tvegamo veliko,” je prepričan evropski poslanec.

Dr. Milan Zver je izrazil tudi skrb nad uveljavljanjem dvojnih meril, ki jih evropska levica pogosto vpeljuje, in to predvsem, ko se osredotoča na delovanje desno-sredinskih vlad v državah članicah. “Ko je šlo za eklatantno kršitev vladavine prava v Sloveniji, ta ista evropska levica ni reagirala, ker so bile tam na oblasti leve stranke. Večkrat sem na tem mestu že omenil, da so tik pred volitvami nezakonito zaprli vodjo slovenske opozicije Janeza Janšo, mu nato odvzeli še mandat …,” je opozoril dr. Zver in prisotne poslance povprašal, kje so bili, t. i. varuhi vladavine prava takrat. “Kje ste danes, ko bi potrebovali jasne odgovore od malteške in slovaške vlade glede preiskovanj umorov novinarjev?” je še dodatno vprašal dr. Zver.

Posnetek njegovega govora lahko pogledate tukaj:

Ob tem je opomnil, da Evropska komisija, ki je varuh pogodb, ki določajo delovanje Evropske unije, ni menila, da bi bilo proti Madžarski treba začeti postopek iz člena 7 (1) Pogodbe. “Pri tem komisija kot varuh pogodb madžarsko situacijo podrobno analizira, poslanka Sargentini pa je na Madžarskem preživela en sam dan. Komu naj torej verjamemo?” je pripomnil dr. Zver, ki bo odločno glasoval proti omenjenemu poročilu.

J. G.