fbpx

Dr. Petrič: Ruski napad je kršenje Budimpeštanskega memoranduma iz leta 1994 in je “velik korak proč od sodobnega mednarodnega reda”

Strokovnjak za mednarodno pravo, diplomat in nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič (Foto: STA)

“To je velik korak proč od sodobnega mednarodnega reda”, je ravnanje Rusije v Ukrajini komentiral profesor mednarodnega prava in nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič.  Predsednik vlade Janez Janša pa je v zvezi z reševanjem ukrajinske situacije državnemu sekretarju ZDA Antonyju Blinknu predlagal sklicevanje na Budimpeštanski memorandum iz leta 1994, ki določa obveznost Ukrajine, da pravočasno odstrani vse jedrsko orožje, v zameno pa so se Ruska federacija, Združene države in Združeno kraljestvo zavezale, da med drugim spoštujejo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je na družbenem omrežju komentiral ruski vojaški napad na Ukrajino in potrdil enotnost pri odzivu na Rusijo in krepitvi NATO-vega vzhodnega bloga, na kar ga je premier opomnil na rusko kršenje Budimpeštanskega memoranduma iz leta 1994.

Janša je na obvestilo državnega sekretarja ZDA odgovoril z zapisomUvesti območje prepovedi letenja nad Ukrajino. Spoštujte obveznosti iz Budimpeštanskega memoranduma 1994″.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1496735679509934083?s=20&t=u9tWKG1USpO7zwDMmwj1EQ

Gre za kršenje temeljnih aktov sodobnega mednarodnega reda
Da pa niso bile kršene le določbe Budimpeštanskega memoranduma, ampak tudi ostali temeljni akti, je dejanje Rusije komentiral nekdanji diplomat in profesor mednarodnega prava dr. Ernest Petrič, ki meni, da je “Rusija z napadom kršila temeljne akte sodobnega mednarodnega reda in pa tudi določbe Ustanovne listine OZN”, ki temelji na ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, razvoju prijateljskih odnosov med narodi ter spodbujanju družbenega napredka, boljšega življenjskega standarda in človekovih pravic. “To je velik korak proč od sodobnega mednarodnega reda”, je prepričan Petrič.

Foto: epa

Glede na dejstva, s katerimi Putin želi opravičiti svojo vojaško akcijo v Ukrajini, torej zaščito naroda v separatističnih regijah, zaradi genocida, Petrič meni, da bi, v kolikor bi Putin želel s posegom v Ukrajino zaščititi ljudi ali napad označiti kot dejanje humanitarnosti, bi moral pred tem o grozotah, ki naj bi se tam dogajale, prej obvestiti Varnostni Svet, ki skrbi ohranjanje miru in varnosti v svetu, “in kolikor vem, tega ni naredil”, je dejal Petrič. V nadaljevanju Petrič predstavi tudi politični vidik ruske invazije in sicer pravi, “da je Putin najverjetneje to storil namenoma zdaj, ker je Zahod trenutno razklan zaradi situacije zadnjih dveh let”, ob tem pa kljub vsemu upa na mirno in diplomatsko rešitev situacije, za katero misli, da se lahko uredi ali s popolno Evropsko nevtralnostjo kot jo ima Avstrija ali pa na podlagi sicer neuradnega mednarodnega statusa Finske.

Budimpeštanski memorandum je temelj zagotavljanja suverenosti države
Budimpeštanski memorandum so 5. decembra 1994 podpisali voditelji Ukrajine, Rusije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike, po dogovoru pa je Ukrajina privolila v odpravo svojega jedrskega orožja, medtem ko so Rusija, ZDA in Velika Britanija zagotovile varnost Kijeva. Do takrat je imela Ukrajina tretjo največjo zalogo orožja na svetu, ki je bila prej v lasti Sovjetske zveze. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi kršenja Budimpeštanskega sporazuma posredno napovedal ponovno morebitno razvijanje jedrskega orožja.

Takratni ruski predsednik Boris Jelcin, ameriški predsednik Bill Clinton, ukrajinski predsednik Leonid Kučma in britanski premier John Major pri podpisovanju Budimpeštanskega memoranduma 5. decembra 1994 (Foto: Wikipedia)

Tanja Brkić