fbpx

Dr. Rončević odgovarja Koprivcu in Vatovcu: Koncesije ne pomenijo privatizacije! Šolnine pomenijo privatizacijo

Borut Rončević in Marko Koprivc (Foto: Nova24TV, STA)

“Socialni demokrati se zavzemajo za to, da bi morali študentje še naprej plačevali šolnino. Ni prvič. In ni zelo socialdemokratsko. Pa še faktično zadeva ne stoji,” se je odzval redni profesor Borut Rončević na odziv Socialnih demokratov glede razpisa za podelitev koncesij visokošolskim programom.

Poslanec SD Marko Koprivc je namreč pozval Komisijo za preprečevanje korupcije, naj obravnava sum koruptivnega ravnanja zaradi razpisa za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Koprivc vidi v tem jasne za politično motivirano odločitev. “Seveda gre za politično odločitev, in sicer za odločitev podpreti decentralizacijo, nova razvojna jedra, predvsem pa omogočiti državno financiran študij študentom, ki bi sicer morali plačati šolnino. To je politična odločitev in to taka, da bi jo moral poslanec stranke, ki se kiti z nazivom socialne demokracije, odločno podpreti,” je dejal Borut Rončević.

Gre za za politično odločitev, da bo država aktivno odgovorila na ključne razvojne izzive, je Rončević še dejal in dodal, da so bile prve koncesije v visokem šolstvu podeljene pred več kot četrt stoletja in so več kot upravičile svoj namen. Enako velja za številna druga področja, na katerih država ali občine podeljujejo koncesije.

Poslanec SD Marko Koprivc

Koprivc je s prstom pokazal na Rončevića in Ludvika Toplaka, Rončević mu odgovarja
Po mnenju stranke SD je razpis prilagojen določenim visokim šolam. “Tukaj govorimo npr. o šoli za medije in novinarstvo, ki jo vodi Borut Rončević, govorimo lahko o koncesiji za razpis področja zdravstva, ki ga od zasebnih fakultet izvaja edino t. i. Toplakova univerza,” je dejal Koprivc. Rončević je na to izjavo dejal, da razpisa sicer še ni prebral in da tudi še ni bil objavljen, koliko pa je seznanjen, so koncesije namenjene trem osnovnim področjem. “Prvo je zdravstvena nega in gerontologija. Nihče ne more argumentirano trditi, da nimamo velikih težav pri zagotavljanju zdravstvenega osebja, pa to ne le v tej epidemiji, ampak tudi sicer pri izvajanju zdravstvene dejavnosti in zagotavljanju skrbi za hitro starajočo se populacijo. Drugo so različni tehniško naravnani študiji. Nihče ne more argumentirano trditi, da gospodarstvo ne potrebuje več tovrstnih kadrov. Tretje področje pa so študiji medijev in novinarstva. Razumen človek ne more trditi, da na tem področju nimamo velikih težav, ki nas drago stanejo. Če z medijskim prostorom ne bi imeli tako velikih težav, bi bila recimo tudi cena aktualne epidemije veliko nižja.”

Koncesija ne pomeni privatizacije!
Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je dejal, da to, kar se dogaja zadnje čase, je uveljavljanje zelo jasnih in javnih teženj te koalicije po liberalizaciji, celo privatizaciji celotnega šolskega prostora. “Neumnost. Koncesije ne pomenijo privatizacije. Šolnine pomenijo privatizacijo. Koncesije pa so širitev javne mreže na področjih, ki so pomembna, in to z veliko manjšimi stroški, kot bi to počele državne inštitucije. Z nasprotovanjem koncesijam levica dejansko podpira privatizacijo visokega šolstva.”

Anita Gužvič