fbpx

Dr. Stane Granda glede poročanja RTV SLO: “Gre za svojevrstno ideološko tatvino našega denarja!”

Foto: STA

V zadnjem času, še posebej odkar je prisegla tretja Janševa vlada, lahko vidimo, da na javni hiši RTV Slovenija pospešeno deluje ideološki aktivizem. Gre za manipulacijo javne RTV, nesorazmernost in odkrita dvojna merila, z jasnimi cilji škodovati novi vladi po nareku leve ideologije in s pretirano izpostavljeno temo zmanjšati ugled, vpliv in končno tudi uspeh v boju proti epidemiji,” poudarjajo v gibanju glasNO!. Priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda kot eden izmed pobudnikov gibanja za Nova24TV poudarja, da gre za zlorabo denarja slovenskih davkoplačevalcev. “Gre za svojevrstno ideološko tatvino našega denarja, ki nenazadnje ni tako majhna. 13 evrov za enega upokojenca, ki ima nizko pokojnino, predstavlja denar za meso za cel mesec.”

“Kar človeka pri poročanju jezi je to, da nekateri v imenu levice zlorabljajo televizijo za svoj neskončen sovražni govor, primitivizem brez primere. Človek se pravzaprav zgrozi, ko na eni strani vidi novinarje, ki se trudijo, da bi objektivno in na prizadet način poročali glede tragedije, ki nas je doletela.” Nekateri pa to po besedah Grande izrabljajo za politikantstvo najnižje vrste, za neodgovoren odnos do slovenske družbe. “Če se bo tako nadaljevalo, je samo vprašanje, kdaj bomo imeli dnevno po 20-30 mrtvih. Kdo bo prevzel odgovornost?”

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija (Foto: STA)

Majhna politikantska klika terorizira sodelavce in velik del slovenske javnosti
Granda poudarja, da se na televiziji očitno dogaja nekaj strašljivega, ko neka majhna skupina terorizira veliko večino delavcev. “Na čelu te majhne ideološke teroristične skupine, ki izrablja tudi levičarstvo, v imenu levičarstva dela barabije, je tudi sam generalni direktor RTV-ja. Toliko laži, kot jih oni sproducirajo v obliki polresnic (to je glavna taktika), to je nekaj neverjetnega in neodgovornega. Skrajni čas je, da se razmisli, kaj s to televizijo narediti.” Po besedah Grande je očitno, da velika večina odgovornih in resnih ljudi na televiziji nima nobene besede, ampak odloča majhna politikantska klika, ki terorizira sodelavce in pravzaprav tudi velik del slovenske javnosti, kjer se že pravzaprav resničnim levičarjem gabi takšna oblika in vsebina poročanja, kot si jo ti, v glavnem prevladujejo ženske, privoščijo.

Ne moremo se razburjati glede pisanja Dnevnika, Večera ali Dela, ker so to časopisi privatnega kapitala in morajo novinarji pač delati tako, kot jim šefi ukažejo, poudarja Granda in doda, da je medtem pri televiziji problem, ker moramo obvezno plačevati RTV prispevek, da nas nato še žalijo, ponižujejo in klevetajo. “Torej, da z nami počenjajo najgrše stvari.” Granda je prepričan, da je potrebno temu na en ali drug način narediti konec.

Stane Granda (Foto: STA)

“Tukaj ne gre več samo za objektivnost in neobjektivnost, ampak za zlorabo denarja slovenskih davkoplačevalcev. Oni lahko to mirne duše počnejo, kjer želijo, ampak za svoj denar. Mi nimamo pravice povedati, kaj bodo govorili, imamo pa pravico zahtevati, da je naš denar, še zlasti ker se ga jemlje obvezno, korektno uporabljen. V tem je ključni problem. Gre za svojevrstno ideološko tatvino našega denarja, ki nenazadnje ni tako majhna. 13 evrov za enega upokojenca, ki ima nizko pokojnino, predstavlja denar za meso za cel mesec.”

Pozivi k pluralnosti in profesionalnosti nacionalne RTV Slovenija se vrstijo
V gibanju GlasNO!, ki združuje tisoče gledalcev, poslušalcev in plačnikov RTV prispevka, so v zadnjih dneh prejeli veliko število sporočil podpornikov, ki pozivajo k odločnemu nastopu v smeri vzpostavitve pluralnosti in profesionalnosti nacionalne RTV Slovenija, so sporočili. “Ta (RTV SLO) je le nekaj dni po spremembi oblasti izbruhnila v doslej še nikoli viden propagandni izpad proti novi vladi in njenim ukrepom, in to v zaostrenih razmerah, ko so zaradi epidemije neposredno ogrožena življenja na tisoče državljanov. Takega nizkotnega primera nismo zasledili nikjer v Evropi in razvitem svetu.”

Izhajamo iz vrednote medijske svobode, da se lahko in mora poročati o vsem, kar je relevantno po enotnih kriterijih, nič ne sme biti prepovedano ali namerno prezrto. A neverjetna teža enostranske interpretacije in instrumentalizacije podatka o razvrstitvi ministrov nove vlade v višje plačne razrede v teh dneh, ki je prešla v hujskanje, je grobo poteptala vse profesionalne standarde, v sedanjih razmerah epidemije pa pomeni sramoto za javno RTV oziroma  tiste posameznike, ki so načrtno izpeljali omenjeno zlorabo,” poudarjajo v gibanju. Ta vest je po njihovih besedah namreč za več dni bolj kot ogrožajoč virus postala vodilna na radiu, televiziji in MMC. Še dan po izbruhu je namreč v TV Dnevniku nacionalne televizije imela osrednjo vlogo in celo prednost pred vsemi nujnimi informacijami o novostih v zvezi z zaščito pred smrtonosno epidemijo. Med osrednje novice je prišla tudi tista iz Albanije, kjer naj bi si vladna ekipa plače znižala, ne pa tista, da je povišanje sprejela nam bolj primerljiva Avstrija.

Foto: STA

V ospredje dali mnenje levičarske aktivistke, brez nasprotujočih mnenj
V gibanju so prepričani, da je eno je o dogajanju poročati, drugo pa izkoristiti to novico za protivladno kampanjo. V studiu, kjer naj bi bilo govora o zaščiti pred virusom, se je namreč pojavila širši javnosti neznana levičarska aktivistka, ki je podajala svoje mnenje. “Če se je RTV za to že odločila, zakaj ni izpostavila mnenj drugih, ki menijo drugače? Številne ponovitve izjav te osebe daje jasen signal, kaj je medij s to aktivistko želel doseči. Tu ni nobenega dvoma. In če že, kje so bili tu bolj kompetentni, npr. predsednik Računskega sodišča, ki je utemeljil mnenje, da so plače ministrov nesorazmerno nizke v primerjavi s številnimi manj izpostavljenimi položaji, sploh v času krize. Skratka, enostransko nabijanje zunaj konteksta in z znanim namenom.”

Medijska svoboda ali cenzura? Retorično vprašanje!
Tako je mogoče v osrednjih dnevno-informativnih oddajah RTV Slovenija prej slišati, kako bi epidemijo reševal prvak Levice Luka Mesec, ni pa izjave predsednika vlade Janeza Janše z obiska enega od žarišč – doma ostarelih v Metliki, so kritični v gibanju. “Gotovo bi bilo oziroma bo drugače, ko bo Metliko obiskal Mesec, ki za razliko od premierja in njegovih ministrov sicer nima nobene odgovornosti in dodatne obremenitve v zvezi z reševanjem te zdravstvene katastrofe. Ima pa očitno več prijateljev med uredniki na RTV, in je zato konstantno deležen pozornosti.”

Foto: Twitter

Zgodba s plačami ima presenetljivo nadaljevanje, opozarjajo. “Vsesplošno poročanje o zvišanju plač bi moralo doživeti še večji poročevalski razcvet, ko so se plače v resnici znižale in to vsem javnim funkcionarjem. A ko je premier Janša drastično posegel v funkcionarske plače, kar je realno in stroškovno neprimerljivo večja zgodba kot 150 evrov višja plača ministrov, je bil ta podatek v medijih RTV komaj zaznaven. Medijska svoboda ali cenzura? Retorično vprašanje! Gotovo pristranskost z namenom obrniti javno mnenje proti aktualni vladi, ki pa ji takšna novica ne bi bila v podporo.”

Vseskozi odpirajo nove fronte proti vladi
V gibanju izpostavljajo, da ni bilo čakati dolgo, da se je proti vladi odprla nova fronta. Odločitev vlade, da iz varnostnih razlogov odpravi prisotnost novinarjev na tiskovnih konferencah, so namreč na javni hiši pospremili s komentarji, da naj bi šlo za napad svobodno novinarstvo. “Ko je isto razglasil kabinet Ursule von der Leyen, se tega seveda ni problematiziralo niti primerjalo. Dvojna merila veljajo tudi, ko gre za obravnavo tujih in nekaterih drugih domačih politikov.” Na RTV prav tako niso sposobni poročati, kdo in kako se je do virusa podcenjevalno obnašal v Sloveniji, kar pa niti ne čudi glede na to, da so se na račun virusa v času, ko so ljudje v Italiji že umirali, zabavali tudi v eni od oddaj RTV.

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc (Foto: STA)

V gibanju nastop Kadunca vidijo v luči dobrikanja stari politični garnituri
“Seveda tudi ni bilo sorazmernega programskega časa za privilegije, zaposlitve, zamrznitve in povišanja plač odhajajoče Šarčeve vlade, čeprav privilegiranci niso med tistimi, ki bi danes nosili breme spopada s krizo, pač pa so zanjo celo soodgovorni. Njihovi privilegiji pa vsaj 10x finančno presegajo tisto, kar je bilo tako silovito očitano novi vladi. Je v ozadju cenzura?” se sprašujejo v gibanju. “Vzvišen nastop generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca na TVS, ko je zagovarjal takšno uredniško početje in govoril, da ne dovoljuje cenzure, je ob soočenju z navedenimi dejstvi smešen. A sedaj ni čas za smeh, ker gre za izredno zaostrene razmere in javni denar, ki ga omenjeni zlorabljajo za svojo politično agendo. Njegov nastop vidimo bolj v luči dobrikanja stari politični garnituri, ki ga je postavila, kot tudi v smeri vzpostavljanja konflikta z novo vlado za namen prikrivanja slabega vodenja javne RTV, ki se duši v izgubah in visokem številu zaposlenih ob čedalje manj sredstvih za program.”

Ni problem torej v kritični presoji oblasti tudi v teh izrednih razmerah, problem je v poročanju, ki je neverodostojno, enostransko in ni vredno javne medijske hiše. Odsotnost vsake samokritike skozi prizmo samozadostnosti načenja še tisto malo ugleda, ki ga RTV Slovenija ima, so jasni. “Javna samohvala odgovornih na RTV, da so verodostojni, profesionalni in da nimajo preveč zaposlenih, deluje v soočenju z realno sliko njihovega početja kot slaba šala. Da je sedanja vlada delala napake in da jih bo tudi v prihodnje, je gotovo. Tudi o tem je treba poročati. Delamo jih posamezniki in dela jih tudi RTV Slovenija. A to, kar je storila aktivistična grupa na RTV, ni bila napaka, ampak naklepno delovanje v sinhronizaciji s politično levico – napadanje nekaj dni stare vlade soočene z reševanjem kriznih razmer, ki so v precejšnji meri nastale zaradi neukrepanja njihovih predhodnikov na oblasti.” Vodilne in odgovorne na RTV Slovenija so odločno pozvali, da naj pričnejo delovati v korist vseh slovenskih državljanov, ki javni medij plačujemo – z opozorilom, da ima naše potrpljenje svoje meje.

Hana Murn