fbpx

Dr. Tamara Griesser Pečar: “Povojni poboji in Srebrenica sta absolutna zločina bivšega režima”

Dr. Tamara Griesser - Pečar (Foto: posnetek zaslona)

Predsednik vlade Janez Janša je slovensko levo politično okolje razburil z izjavo, da je za genocid v Srebrenici kriva komunistična ideologija. Vsi najpomembnejši vojaški in politični kadri so bili vzgojeni v ideologiji komunizma; Od vojnih klavcev Ratka Mladiča, Željka Ražnatovića- Arkana, do bivšega šefa Komunistične partije Srbije Slobodana Miloševiča, ki je hotel ustvariti veliko Srbijo. V Sloveniji smo se s kruto komunistično ideologijo soočili takoj po koncu druge svetovne vojne, ko so “osvoboditelji” pomorili 100 tisoč Slovencev.

“Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod,” je zapisal predsednik vlade Janez Janša ter še enkrat obsodil najbolj brutalen in krvav politični sistem v novejši zgodovini. Francoski zgodovinar Stéphane Courtois je v svoji znanstveni publikaciji Črna knjiga komunizma: zločini, teror, zatiranje zapisal, da je komunizem po svetu povzročil 94 milijonov smrti. “Povojni poboji in Srebrenica sta absolutna zločina bivšega režima, o tem sploh ni dvoma. Tudi, ko je razpadala Jugoslavija, je seveda tista  ideologija obvladovala Jugoslavijo desetletja. Odgovorna  je tudi zato, kar se je zgodilo v Srebrenici,” je za naš medij povedala zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar.

“Osvoboditev” Slovenije, kot temu rečejo ljubitelji rdeče zvezde in bivšega režima, žal pozabljajo, da je osvoboditev terjala 100 tisoč umorjenih slovenskih življenj, med in po drugi svetovni vojni. Drugače misleči in oporečniki so bili v času bivšega sistema pod stalnim nadzorom Udbe, preganjani na Goli otok ali pa so se njihova življenja končala z likvidacijo.

Levičarji častijo rdečo zvezdo kot simbol upora, a pozabljajo na vse nedolžne, ki so bili v imenu ideologije pomorjeni

Zločin, ki se je zgodil v Srebrenici pred 25. leti, je bil produkt vladajoče komunistične ideologije. Zločine v Bosni, na Hrvaškem, v Sloveniji so izvedli agresorski pripadniki Jugoslovanske ljudske armade s svojo simbolno rdečo zvezdo. Kljub temu v Sloveniji za velik del levega političnega pola, rdeča zvezda predstavlja simbol upora, kot to rada pove glavna organizatorka koncerta Nosil bom rdečo zvezdo, Svetlana Makarovič.  “Z rdečimi zvezdami na prsih, simbolom upora in svobode nas bo pesem ponovno združila v nekdanjem tovarištvu, ki pozna resnično zgodovino te dežele, je ne potvarja in s ponosom govori o njej! Čas je, da združimo moči za boljši jutri, in ni ga, ki bi nas znal bolje združiti kot pesem,”so zapisali na spletni strani Festivala Ljubljana v vabilu na dogodek, ki je potekal to soboto.

V Sloveniji se na trenutek zdi, da bi se del slovenskih državljanov zelo rad vrnil v “zlate” socialistične čase. Tega tudi ne skrivajo nekateri protestniki s svojo totalitaristično ikonografijo in nošenjem titovke ali pa vihtenjem zastave skupne države. Ti državljani nočejo priznati enega najtemnejših madežev slovenske zgodovine. “Eno je propaganda, drugo so dejstva: – Pokoli v Srebrenici in prej v Hudi jami, Kočevskem rogu, na Bazovici in drugih fojbah imajo skupno točko – vodila jih je komunistična politična policija,” je dogodke komentiral avtor knjige Slovenski razkol :Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora Jože Možina.

Številke niso dokončne
V preteklosti smo poročali o raziskavah Inštituta za novejšo zgodovino pri projektu “Smrtne žrtve na Slovenskem med drugo svetovno vojno in po njej”, v kateri je sodelovala tudi dr. Vida Deželak, ki je prepričana, da z raziskavo, na vsa odprta vprašanja glede pobojev ne morejo odgovoriti: “Nimamo ustrezne dokumentacije. Zlasti kar se tiče povojnih pobojev, smo najbolj šibki, ker smo bili odvisni od sekundarnih virov. Na temeljno civilizacijsko in pietetno vprašanje, kje vse so še te povojne žrtve, ki še danes ležijo, žal ne moremo odgovoriti.”

Slovenski komunisti so imeli pri pobojih odločilno besedo
V raziskavi je bilo ugotovljeno, da je med drugo svetovno vojno in zaradi nje, do januarja 1946 umrlo 99.809 prebivalcev Slovenije, kar predstavlja 6,6 odstotkov populacijske izgube. Med temi je tudi okoli 15 tisoč tistih, ki so bili umorjeni po 15. maju 1945, ko bi moralo orožje že utihniti, pa vse do januarja 1946. “Posamični poboji so trajali vse do začetka petdesetih let, ampak ti poboji niso več neposredno povezani z vojnimi razmerami. Teh žrtev v našo raziskavo nismo vključevali,” poudari zgodovinarka dr. Vida Deželak Barič. Pri povojnih pobojih jo kot zgodovinarko najbolj žalosti spoznanje, da ne moreš ugotoviti točno, kdaj so bili ljudje umorjeni, kje ležijo njihovi posmrtni ostanki in kdo so bili njihovi izvrševalci. Deželakova poudari: “Mi nismo odkrivali osebne krivde – to bi presegalo naš projekt -, ampak institucije, organizacije, ki so te poboje izvrševale.”

»Gre za nadaljevanje mišljenja, da so žrtve »neosebe« brez pravice do javnega spomina,« meni zgodovinarka dr.Vida Deželak Barič.

Klavca Ratko Mladič in Radovan Karadžić odgovorna za 8000 pomorjenih bošnjaških mož in dečkov

Pred 25 leti so sile bosanskih Srbov, ki jih je vodil general Ratko Mladić, po padcu bošnjaškega mesta Srebrenica, pobile najmanj 8.372 ljudi. Ta pokol velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni. Po razpadu Jugoslavije je leta 1992 v Bosni in Hercegovini izbruhnila državljanska vojna med Srbi ter muslimanskimi Bošnjaki in Hrvati. Bosanski Srbi, ki jih je vodil Radovan Karadžić, so skušali zasesti čim več bošnjaškega in hrvaškega ozemlja s pomočjo tako imenovanega etničnega čiščenja. “To, kar se je dogajalo v Srebrenici je prav gotovo produkt bivšega režima. Pravo gotovo ima več vzrokov. Eden izmed vzrokov je zagotovo komunistična ideologija, ki je prevladovala in je nasprotovala temu, da se Jugoslavija razdeli v tvorbo držav, kot jo poznamo danes,” je, o krvavi zgodovini 90.ih let na območju bivše Jugoslavije, povedala raziskovalka polpretekle zgodovine dr. Tamara Griesser Pečar.

Po mnenju strokovnjakinje za preučevanje totalitarističnih sistemov je vzrok za balkansko morijo tudi v tem, da so Srbi hoteli absolutno prevladovati, tako že v Kraljevini kot kasneje v SFR Jugoslaviji. Vzrokov je bilo več, za Slovenijo pa je med drugim povedala, da smo imeli srečo, da ne mejimo s Srbijo. “To je eden od razlogov, zakaj se je bilo lažje odcepiti kot državam, ki so direktno mejile,” nam zaupa dr. Griesser Pečarjeva.

Najbolj grozovito etnično čiščenje se je zgodilo prav julija 1995 v mestu Srebrenica. To je bilo že dolgo obkoljeno s strani Srbov. 7. julija 1995 so srbske sile zasedlo mesto, v katerem so bile tudi nizozemske mirovne enote in v naslednjih dneh na različnih krajih v okolici mesta, pobile več kot 8.000 tisoč bošnjaških mož in dečkov.

Nekdanji častnik JLA prizna, da so poboji po drugi svetovni vojni in v Srebrenici, produkt zgrešene ideologije bivšega režima

“Tudi Jugoslavija je leta 1945 ubila na sto tisoče ujetnikov in nihče ni nikoli odgovarjal. Zato smo verjeli, da bodo grobnice okoli Srebrenice odkrite šele čez 50 let, takrat pa bo vse pozabljeno,” je v filmu o pokolih v Srebrenici povedal pripadnik vojske bosanskih Srbov. Ker kaznivih dejanj povojnih pobojev pred 75 leti nismo nikoli pravno in moralno obsodili, se zgodovina še vedno ponavlja.

Za genocid v Srebrenici je zaslužno nadaljevanje ideologije, kot pri povojnih pobojih, ko se nikakor nismo mogli ograditi od komunizma, tezo pa je v filmu o Srebrenici potrdil tudi častnik vojske bosanskih Srbov. Temu je botroval spoj nacionalizma in komunistične ideologije, ki je skrajni proizvod jugoslovanskih komunističnih in vojaških sil na akademijah, v katerih so učili, da je temeljni cilj razrednega boja fizično uničenje nasprotnika. Ker morije prejšnjega sistema niso bile nikoli obsojene, je veljalo pobijanje kot edini način za dosego ciljev iz prehoda komunizma v nacionalizem, kar je privedlo do zločina v Srebrenici leta 1995, ki se v moderni zgodovini nikoli ne bi smel zgoditi.

Luka Perš